A hétvégén utazunk, ne csinálj programot – mondta a párom, és sejtelmesen hozzáfűzte Gourmetlandbe megyünk. Ennek fele se tréfa, gondoltam, ha ő utazni akar, akkor utazunk.

 

A hétvégén utazunk, ne csinálj programot – mondta a párom, és sejtelmesen hozzáfűzte Gourmetlandbe megyünk. Ennek fele se tréfa, gondoltam, ha ő utazni akar, akkor utazunk.

 

Néhány szóban még elejtette, hogy fapadossal megyünk, a Blaháról a Széna Square-ig aztán gyalog kis túra és ott leszünk Gourmet földön. Ekkor esett le a tantusz és gondolom már az olvasók is sejtik, hogy a Budai Gourmet-en jártunk, melyet június 3-5 között rendeznek a Millenáris Parkban. Az időjárás kedvező volt, ragyogó napsütés, de kora délután lévén – pénteken úgy 2-3 óra között – érződött, hogy az ínyencek még munkahelyükön töltik napjukat. Kényelmesen sétálgatva megtekintettem az óriási kínálatot, éttermek, borozók, hatalmas területek látványosan berendezve székekkel, kerti fotelokkal, asztalokkal nagyszerűen kihasználva a Millenáris vizes területeit.

 

Bátran merem kijelenteni, szinte külföldön éreztem magam! Nem csak a látvány miatt, hanem azért is, mert a szemem ilyen feliratokra tévedt, hogy Petit Pain kenyerei, svájci slumbi, emmental de savoie vagy gran padano. És mindez megvehető, megehető és megiható. Már említettem, hogy óriási a kínálat, éttermek, pincék, borászatok, kereskedők, cukrászdák, kávézók, teázók, piactér, Wamp spájz megannyi számtalan látnivaló, és ami a lényeges, hogy valóban „ínyenségek” töltik meg a pavilonokat.

 

Pénteken délután szerettem volna a Budai Gourmet 2011 Termékdíj eredményhirdetésén jelen lenni, sajnos az informálódás nehézkes volt, nem sikerült megtalálnom, lemaradtam róla, az is lehet, hogy későbbre halasztották. A színpadon viszont gyülekeztek a CEWI kóstoló résztvevői és szakszerű kiképzést kaptak a „Ne csak érezd, hanem tudd is, hogy mit iszol” témakörből. Meglepő volt számomra, hogy a tanulók közül a hölgyek lényegesen profibbak voltak, mint partnereik. Legalábbis a bor témakörben. Nem említettem, de a sörkedvelők is megnyalhatják a szájuk szélét, mert a kedvenc italból is széles a kínálat.

 

A gasztroszínpad programja felépítésében mindhárom napon hasonló, vagyis főzés – receptajánló, utána kóstoló, majd Miele érdekességek bemutatása, és zárásként szombat-vasárnap gasztromozi.

 

Pénteken az alábbi receptek elkészítésére került sor.

Zöldspárga petrezselymes vajmártással és chilis kesudióval:

 • 1kg zöldspárga
 • 0,2 kg Chio kesudió
 • 0.02kg morzsolt chili
 • 0,1kg kristálycukor
 • 0,1kg vaj
 • 1fej vöröshagyma
 • 1cs petrezselymezöld
 • 4db tojás
 • Só, bors (örlőben)


Meleg parajsaláta sült gomolyával és fenyőmaggal:

 • 0,15 olivaolaj
 • 1db sárga kaliforniai paprika
 • 0,1kg szárított paradicsom
 • 0,05 kg fekete olivabogyó
 • 0,05 kg zöld olivabogyó
 • 2db vöröshagyma
 • 5gerezd fokhagyma
 • 1kg friss, tisztított, mosott paraj
 • 0.1kg fenyőmag
 • 0,3kg natúr gomolya
 • Só, bors (örlőben)

Ha kedvet kaptak hozzá, nosza – otthon is elkészíthető, sőt a rendezvény honlapján több receptet is találnak.

 

A szombati nap a látogatók létszámát tekintve sikeresnek látszott. Megteltek az asztalok enni – innivalóval, úgy tapasztaltam bátran kipróbálnak, megkóstolnak mindent a vendégek, csak a pénztárca szab határt az étvágynak. Pénzt sehol sem látni, eltűnt a kp-s fizetés! A hivatalos fizetőeszköz a feltölthető Fesztiválkártya. A Park egész területén megtalálhatók a feltöltő pontok, ahol csinos hostessek sora segít bennünket forintjaik minél nagyobb mennyiségét rátölteni kártyánkra, megoldva ezzel az eladósodást, hiszen addig ehetünk, amíg a kártyánk (fedezete) ér.

 

Igazán prémium az éttermi kínálat, felidéznék néhányat, hogy kedvük legyen vasárnap kimenni és meggyőződni, hogy amit most olvasnak az a való világ.

 

Íme: van ott mentás bárányburger, pár lépéssel odébb rántott marhaoldalasba botlok kovászos uborkával, néhány méter és omlós marhapofa hívogat idei lecsóval, házi keksz granulátum friss eperöntettel pisztáciakrémmel, és ha még bírom, tolmácsért kiáltok, hogy mi az a Szása húsos pelmenyije, nem is beszélve a Varlhona-roquefort rock’n’roll-ról. Meggyőző voltam?

 

Nagy előnye az ilyen gourmet rendezvényeknek, hogy közel kerülnek hozzánk és egymáshoz azok, akiket szeretünk. Érzem meg kell magyaráznom, tehát: nem kell órákat vonatoznom vagy autóznom, hogy az egri borvidékről elmenjek a balatoni borrégióba, hiszen karnyújtásnyira vagy látótávolságra vannak egymástól és aztán még Villányba is eljuthatok, magamhoz ölelhetem, vagy talán magamba tölthetem hazánk remek nedűit, bízva abban, hogy lesz, aki hazavisz. Végére érve a kétnapos látogatásnak, szerettem volna kedvet táplálni minden olvasónak, hogy ide érdemes eljönni, vasárnap reggel kelés, aztán semmi cicó, irány a Millenáris.

 

Én is ott leszek, találkozzunk a Budai Gourmet utolsó napján!

 

http://www.sziget.hu/budaigourmet

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük