2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gazdag profitot ígér a kelet-közép-európai telekom szektor

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13446"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tel0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Telecom: Célárak és akánlások" title="Telecom: Célárak és akánlások" width="100" height="27" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Telecom: Célárak és akánlások</strong></span></span>    <p><strong>G</strong><strong>azdag profitot ígér a kelet-közép-európai telekom szektor - </strong>Felhalmozásra ajánlják a Magyar Telekom részvényeit az Erste Bank elemzői</p><p>

telecom: célárak és akánlásokTelecom: Célárak és akánlások   

Gazdag profitot ígér a kelet-közép-európai telekom szektor – Felhalmozásra ajánlják a Magyar Telekom részvényeit az Erste Bank elemzői

telecom: célárak és akánlásokTelecom: Célárak és akánlások   

Gazdag profitot ígér a kelet-közép-európai telekom szektor – Felhalmozásra ajánlják a Magyar Telekom részvényeit az Erste Bank elemzői

Továbbra is vonzó marad a kelet-közép-európai volt telekom monopolszolgáltatók árazása az Erste Bank Csoport legújabb elemzése szerint.  Bár az idei évre szóló növekedési kilátások visszafogottnak tűnnek, a várható nagymértékű osztalék ezzel ellensúlyt képez. Az Erste kedvence a cseh Telefónica, mivel részvényeinek 10 százalékos mérték körüli osztaléka az iparág legmagasabb értékei között szerepel. A Magyar Telekom részvényeit felhalmozásra ajánlják, azonban a célárat 980 forintról 910 forintra csökkentették.

az incumbens szolgáltatók használata a közvetlen hozzáférésekreAz incumbens szolgáltatók használata a közvetlen hozzáférésekre„Nyugat-európai szektortársaikhoz képest a kelet-közép-európai volt monopolszolgáltatók árazása továbbra is vonzó marad. Ezek a részvények az EV/EBITDA ráta tekintetében egy szinten forognak a nyugat-európai szolgáltatókkal, viszont a P/E rátájuk 2-13 százalékos felárat jelez. Azonban a kelet-közép-európai vezető telekom szolgáltatók kiváló profitnövekedést ígérnek: 30-50 százalékkal nagyobb osztalékot és 50-70 százalékkal magasabb hozamot a szabad cash-flow-hoz viszonyítva" – állapította meg Vera Sutedja, az Erste Bank kelet-közép-európai telekom-piaci elemzője.

Az Erste Bank elemzői a cseh Telefónica O2 részvényeit jelölik meg régiós kedvencüknek. A nemrég bekövetkezett korrekció nyomán a társaság részvényei ma már a kelet-közép-európai átlaggal összhangban forognak. A papír 10 százalékos mérték körüli osztaléka az iparág legmagasabb értékei között szerepel. A társaság fundamentumai azonban jobbak a kelet-közép-európai átlagnál, sőt talán a legjobbak közé tartoznak. A társaság átlag feletti (43 százalékot is meghaladó) marzsot, kétszámjegyű profitnövekedést és stabil mérlegadatokat mutat, emellett erőteljes teljesítményt nyújt a belföldi mobilpiacon és viszonylag gyorsan javuló teljesítményt a belföldi vezetékes telefonhálózat területén, valamint egy új növekedési forrást is biztosít a szlovák mobilpiacon való megjelenéssel. „Megerősítjük a Telefónica O2 részvényeire adott vétel ajánlásunkat és 700 cseh koronás célárat jelölünk meg" – jelentette ki Vera Sutedja.

az incumbens mobil szolgáltatói piac 2007 végénAz incumbens mobil szolgáltatói piac 2007 végénA volt monopol szolgáltatók továbbra is domináns szerepet játszanak a belföldi vezetékes és mobilpiacon egyaránt. A vezetékes szolgáltatást illetően az Erste Bank elemzői által figyelemmel kísért országokban ezek a szolgáltatók 2007 júliusában a piac több mint 75 százalékát ellenőrizték. A vonalas szélessávú szegmensben a volt monopol szolgáltatók piacvezetői részaránya 38 százaléktól (Telefónica O2) 94,5 százalékig (T-Hrvatski Telekom) terjed. A mobilszegmensben piaci részesedésük 33,6 százalék (TP) és 65,5 százalék (Telekom Slovenije) között változik. A Telefónica O2 kivételével a volt monopol szolgáltatók rendelkeznek a belföldi piacukon a legmagasabb piaci részesedéssel a mobilszegmensben.

Mindent összevetve a volt monopol szolgáltatók továbbra is határozott piacvezetők maradnak belföldi piacaikon. Azonban kihívásokkal néznek szembe a bevételeik növelését illetően, amit az a tény is mutat, hogy a 2008-ra szóló kilátásaik meglehetősen visszafogottak. A szerénynek mondható bevételnövekedési előrejelzések legfőbb oka a vezetékes hálózat gyors zsugorodása, hiszen egyre többen váltanak vezetékes telefonról mobilra. Ennek következtében természetesen csökken a vezetékes hozzáférésen és a hangalapú szolgáltatáson keletkező bevétel, amely a csoportszintű bevétel 17-37 százalékát teszi ki.

Ezek a szolgáltatók a vezetékes telefónia folyamatos csökkenését mobil-, szélessávú-, és IT-szolgáltatásokból származó bevételekkel ellensúlyozzák. A mobilüzletágból származó bevételek növekedési üteme egyszámjegyűre esett vissza az előfizetői bázis vártnál kisebb bővülése, a csökkenő tarifák és az alacsonyabb mobil-végződtetési díjak miatt. A szélessávú üzletág bevételének növekedése is lelassult az előfizetők táborának szerényebb növekedése és a csökkenő díjak miatt. Az IT-szolgáltatások továbbra is évi 10-20 százalékos mértékben bővülnek, ám az üzletág 20 százalék körüli felára alacsonyabb, mint a vezetékes vagy mobilszolgáltatók hagyományosan 30-40 százalék körüli EBIDTA rátája.

Mivel a bevétel- és profitnövekedést egyre nehezebb fenntartani, fontos a volt monopol szolgáltatók számára, hogy vonzó jövedelmet kínáljanak a részvényesek számára. A Telefónica O2, a Magyar Telekom és T-Hrvatski Telekom 9-10 százalékos osztalékot biztosít.

Vera Sutedja így összegzi az Erste Bank Csoport elemzői csapatának véleményt:

  • Csökkentjük a T-Hrvatski Telekom célárát 380 kunáról 330 kunára a részvényszerkezet körüli bizonytalanságok miatt. A társaság fölös nettó pénzeszközök terítésével vagy profitteremtő akvizíciók végrehajtásával ellensúlyozni tudná ezt a kockázatot. Fenntartjuk felhalmozás ajánlásunkat a részvényre."
  • „Fenntartjuk a Telekom Austriára vonatkozó tartás ajánlásunkat, ugyanakkor 16,5 euróról 17,5 euróra emeljük a papír célárfolyamát. A 2008. első negyedévére szóló és a vártnál kedvezőbb számok nyomán megemeljük az EBIT-adatra vonatkozó becslésünket."
  • „Továbbra is felhalmozásra ajánljuk a Magyar Telekom részvényeit, ugyanakkor 980 forintról 910 forintra csökkentjük a célárat a kockázatmentes hozam emelkedése miatt."
  • „A Telekom Slovenije részvényeinek követését tartás ajánlással és 270 eurós célárral kezdjük. A célárban nem szerepel felvásárlási prémium, amely azonban megjelenhet abban az esetben, ha a kormány újraindítja a privatizációs programot és 25 százaléknál nagyobb részesedést értékesít a társaságból."
  • „Fenntartjuk tartás ajánlásunkat a TPSA részvényeire, a célár pedig változatlanul 23 zloty".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.