2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gázkorlátozási kategóriák és a Korlátozási Menetrend, mint ökölszabály

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/21836"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gaz.thumbnail_1.jpg" border="0" width="56" height="100" /></a></span>  <p>Bennüket is érint, de mielőtt rémüldöznénk, érdemes megismerni, mit takarnak a korlátozási kategóriák és azokata hogyan alkalmazzák. Ezt foglaljuk össze az alábbiakban.</p><p>

gaz.thumbnail 1 

Bennüket is érint, de mielőtt rémüldöznénk, érdemes megismerni, mit takarnak a korlátozási kategóriák és azokata hogyan alkalmazzák. Ezt foglaljuk össze az alábbiakban.

gaz.thumbnail 1 

Bennüket is érint, de mielőtt rémüldöznénk, érdemes megismerni, mit takarnak a korlátozási kategóriák és azokata hogyan alkalmazzák. Ezt foglaljuk össze az alábbiakban.

I. kategória:

Olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra lekötött teljesítményt meghaladó, de a megszakítható kategóriába nem tartozó, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra. A korlátozás mértéke 10,7% az országos téli lekötött teljesítmények alapján.

II. kategória:

Olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely 2500 m3/óra és 500 m3/óra lekötött teljesítmény közé eső, technológiai károkozás nélkül elvonható, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végez. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra. A korlátozás mértéke 13,2% az országos téli lekötött teljesítmények alapján.

III. kategória:

Olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztó, amely az I. és II. kategóriákba nem sorolható, kivéve ezen fogyasztó háztartási és kommunális célú gázfogyasztási hányadát. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 8 óra. A korlátozás mértéke 15,8% az országos téli lekötött teljesítmények alapján.

IV. kategória:

Kommunális fogyasztók, az V. kategóriában szereplő kommunális fogyasztók kivételével. A korlátozás mértéke 16,3% az országos téli lekötött teljesítmények alapján.

V. kategória:

Háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók. A korlátozás mértéke 54% az országos téli lekötött teljesítmények alapján.

Korlátozási Menetrend

A korlátozások alapja az ún. Korlátozási Menetrend. A gázt felhasználók 5 kategóriába vannak besorolva, és fokozatosan rendelhetik el a korlátozást az I. kategóriától az V. irányába. Ma reggel nyolctól már a második kategóriában is sor került a korlátozásra. Az I. kategóriába tartoznak egyébként a 2500 m3/óra lekötött teljesítményt meghaladó ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók, amelyek háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végeznek. A II. kategóriába pedig az 500-2500 m3/óra lekötött teljesítmény közé eső, háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást igénylő ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók tartoznak. A lakosság az V. kategóriába van besorolva, tehát egyelőre nem kell izgulnunk, hiszen még a III. kategóriába tartozó fogyasztókat sem szorították meg. Nyilván nagy szerepet játszik a rendkívüli hideg is, hiszen egy Celsius fokos lehűlés plusz 2 millió m3 gázfogyasztást von maga után.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.