A workshopon elsősorban azokra a kérdésekre keresik a szakemberek a választ, hogy mi a pedagógus szerepe, és hogyan lehet megkedveltetni a mobilapplikációkat használó, facebookon, instagramon és egyéb virtuális közösségi felületeken kapcsolódó fiatalokkal a művészetet.

 

A workshopon elsősorban azokra a kérdésekre keresik a szakemberek a választ, hogy mi a pedagógus szerepe, és hogyan lehet megkedveltetni a mobilapplikációkat használó, facebookon, instagramon és egyéb virtuális közösségi felületeken kapcsolódó fiatalokkal a művészetet.

 

Tartható-e tanóra a műtárgyak között?

Miért kellene a diákoknak kiállításokat látogatniuk, és hogyan érhetjük el, hogy ezt szívesen tegyék?

Milyen művészet- és múzeumpedagógiai programot képzelnénk el a különböző iskolás korosztályok számára?

 

„A Függőkert MKI tagjainak vezetésével rendhagyó képzőművészeti workshopot szervezünk 2016. október 17-én, hétfőn 13 órától 17.30-ig a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. A MODEM GÉM/GAMEkapocs című kiállításán megrendezett workshopon a művészetoktatás lehetséges módszereit, múzeumpedagógiai technikáit és lehetőségeit mutatjuk meg, két részre bontva a szakmai délutánt.

 

A részvétel valamennyi pedagógus és múzeumi szakember részére ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés október 10-ig az alábbi címen: regisztracio@modemart.hu

 

A négyórás program első részében – a kiállítás szubjektív értelmezése közben – a kiállított művekről, valamint a befogadói attitűdről beszélünk. A workshop második felében azt gondoljuk végig, milyen művészet- és múzeumpedagógiai programot képzelnénk el a különböző korosztályok számára, figyelembe véve a gyerekek és a fiatalok igényeit, a tanárok szándékait, illetve a kiállítótér lehetőségeit. A cél, hogy minél több tanító, tanár és művészet-, illetve múzeumpedagógus érezze, a Z generáció tagjainak is van keresnivalójuk a képzőművészeti kiállításokon."

 

A workshopot a Függőkert MKI tagjai vezetik:

 

Szabics Ágnes

képzőművész, művészetpedagógus

1993-tól rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak. Képzőművészeti tevékenysége mellett folyamatosan foglalkozik a vizuális neveléssel; 1991-től 2003-ig csoportokat vezetett a Magyar Nemzeti Galéria GYIK-Műhelyében, 1993-tól 1998-ig tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, 1995-től pedig többek között a Műcsarnokban, a Ludwig Múzeumban, a Paksi Képtárban szervezett múzeumpedagógiai programokat. 1996-tól 2010-ig a MOME posztgraduális képzésén tanított. Jelenleg a Budapest Galéria művészetpedagógusa.

 

Schopp Ildikó

szociálpedagógus, művészetpedagógus

Több iskolai korosztálynak tart csoportos művészetközvetítő foglalkozásokat, jelenleg a Műcsarnokban az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokat vezeti. Fő érdeklődési területe a kortárs művészet és a gyermekrajzok kapcsolata, illetve a kortárs művészet óvodásokra, iskolásokra és felnőttekre gyakorolt hatása. Célja olyan programok tervezése, melyek vizuális elemeket tartalmaznak, s a foglalkozásokon önálló gondolatokra ösztönzik a résztvevőket.

 

Geisbühl Tünde

képzőművész, rajz és média szakos tanár

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, számos tanulmány szerzője a művészeti iskolák munkájáról, tehetséggondozási gyakorlatáról, művészetpedagógiai programjairól. Kiemelten fontosnak tartja a képzőművészeti tehetség felismerését és fejlesztését óvodás és iskolás korban.

 

A Függőkert Művészet Közvetítő Iroda azoknak a szülőknek, pedagógusoknak, művészetpedagógusoknak, művészeknek valamint oktatási szakembereknek a tevékenységét és törekvéseit szeretné segíteni, akiknek fontos a fiatalok önálló gondolkodásának fejlesztése, a kortárs művészet oktatása, a jelen kor társadalmának művészeti eszközökkel történő megismertetése, a kompetenciafejlesztés, valamint a művészet terápiaként való alkalmazása.

 

További információk: Koroknai Edit, 30-621-5813

 

www.modemart.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük