2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gépzongora modern kiadásban, IPAD vezérléssel –Magyarországon is bemutatkozott a Steinway Spirio

4 perc olvasás

 spirio.jpgNew York-i és hamburgi nagysikerű bevezetése után mai budapesti bemutatkozásával már itthon is elérhető a Steinway legújabb fejlesztése, a Steinway Spirio, amely valójában egy 21. századi zenelejátszó rendszer beépítve a Steinway eredeti modelljeibe.

 

Horowitz és Lang Lang beköltözik a nappaliba.

A Steinway zongora egy iPad segítségével önmaga játssza le eredetiben – a hagyományos módon kalapácsokkal, húrokon szólaltatva meg a hangokat – pl. Horowitz vagy Lang Lang kiválasztott koncertjét, vagy a több mint 1700 Steinway Artist felvételeit, koncertminőségben. A zongorát Farkas Gábor Liszt díjas zongoraművész szólaltatta meg itthon először a szakmai érdeklődőknek – először a billentyűkön közvetlenül, majd az IPad segítségével távolról – akinek a felvételei jelenleg egyedüli magyar művészként szerepelnek az adatbázisban.

 

A cég saját kiadót hozott létre a Spiriohoz, szándékuk szerint a magyar művészek adatbázisa is bővülni fog a jövőben. A zongorával egészen új élmény lett a zenehallgatás, a hangminőség nem hasonlítható egyetlen más zenelejátszó rendszerhez sem, a cég pedig így egy új célcsoport felé nyitott: a művészek és koncerttermek mellett ezentúl a zongorázni nem tudó, zeneszerető magánembereknek is ad el zongorát. A Steinway kiadó művészadatbázisába való bekerülés a zongoraművészeknek új távlatokat nyithat. Az új felvételeket a cég csúcstechnológiás New York-i és hamburgi stúdiójában rögzítik, itt vették fel Farkas Gábor felvételeit is.

 

A mérnöki munka mesterdarabja, a Steinway Spirio azt a páratlan zenei tapasztalatot nyújtja, amit a Steinway vevők elvárnak, az élő előadások legpontosabb reprodukcióját adja. Finom pedálműködés, kifinomult tagoltság, lágy trillázó hangok és erős fortissimok, tompító és billentyűváltó pedálműködtetés páratlan pontossággal ismétlődik, követve a zongorista általi halkítást.

 

A világpiacon eddig több, mint 1300 db-ot adtak el a Steinway legújabb fejlesztéséből, a hangszerek zömét olyanoknak, akik nem tudnak rajta játszani, de minőségi zenehallgatásra vágynak.

A Steinway & Sons mint kiadó, zenei katalógust hozott létre a rendszerhez, amely megadja több mint 1700 Steinway művész névsorát, műfajilag a klasszikusoktól a jazzen át egészen a kortárs zenéig.

 

Michael Sweeney, a Steinway & Sons vezérigazgatója szerint “A Steinway & Sons több mint 160 évvel ezelőtti megalapítása óta az innováció és a szakmai kézművesség a cég fő elve. A mai piacokon az olyan márkáknak, mint a miénk folytatni kell az innovációt, hogy korszerűek maradjunk, de ez nem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a minőségről és a mesteri kézműves munkáról.”  Sweeney hozzáfűzte: “Több évi kutatómunka után a Steinway & Sons a Steinway Spirio-ban létrehozott egy magas felbontású zongorajátszót, ami érzelemben és mélységben gazdag. A Steinway művészek, akik a hangszeren felvételt készítettek, egyetértenek abban, hogy a Steinway Spirio az élő előadás valósághű mását adja, annak minden finom árnyalatával, zeneiségével még közelebb hozva ezzel egymáshoz művészt és közönséget, mint valaha.”

 

A “Steinway Spirio úgy kapcsolja össze a hallgatót és a művészt, mint azt csak a világ legjobb zongorája tudja,” mondta Darren Marshall, a Steinway & Sons marketing igazgatója.

 

1853-ban New Yorkban való megalapítása óta a Steinway & Sons a világ vezető zongoragyártójának van tekintve. Kivételes szakmai kézműves munkájukról ismerten, a Steinway &  Sons zongorák két cégtulajdonú és működtetésű gyár egyikében készülnek: Astoria, New York és Hamburg, Németország. A Steinway & Sons zongorák még főleg kézzel készülnek a több mint 160 évvel ezelőtt tökéletesített technikák felhasználásával. Ma a  Steinway & Sons Boston és Essex zongorákat, pianínókat is ajánl, minden kategóriában, a legjobb minőségben. Továbbá “ Listen” folyóiratot zene és kultúra kedvelőknek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nJ5sdpP4b4g

https://eu.steinway.com

https://eu.steinway.com/en/dealer/steinway-budapest/spirio-player-piano

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.