2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GHYMES a ferencesek autistáiért. Jótékonysági koncert az autista gyerekek karácsonyáért.

11 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/56141"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_22.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="74" /></a></span>Az idei karácsonyi ferences jótékonysági koncert 2011. december 10-én a budapesti Szent István Bazilikában lesz 20 órakor. Előadója a Kossuth-díjjal kitüntetett Ghymes együttes. A koncert teljes bevételét a rend által fenntartott gyöngyösi <strong>A</strong>utista <strong>S</strong>egítő <strong>K</strong>özpont működtetésére fordítják.</p><p><br />

a%20%281%29 22.thumbnailAz idei karácsonyi ferences jótékonysági koncert 2011. december 10-én a budapesti Szent István Bazilikában lesz 20 órakor. Előadója a Kossuth-díjjal kitüntetett Ghymes együttes. A koncert teljes bevételét a rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ működtetésére fordítják.

a%20%281%29 22.thumbnailAz idei karácsonyi ferences jótékonysági koncert 2011. december 10-én a budapesti Szent István Bazilikában lesz 20 órakor. Előadója a Kossuth-díjjal kitüntetett Ghymes együttes. A koncert teljes bevételét a rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ működtetésére fordítják.

Az est vendégei:
Ráckevei Anna színművésznő,
Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa
Karnagy: Dr. Semjénné Menus Gabriella
A műsor a karácsonyi misztériumot, mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül. A Ghymes együttes ebbe a műsorába egyrészt a régi repertoárjából már ismert darabokat sző bele, másrészt azokat a dalokat, melyek a 2007-ben megjelent, mára már platinalemez fokozatot elért MENDIKA című karácsonyi Ghymes albumon hallhatók.

A jótékonysági előadáson kívül a karácsonyi műsort idén is több helyszínen hallhatja a közönség;
december 4-én Sopronban,
december 9-én Mosonmagyaróváron,
december 17-én Pécsen,
december 18-án Budapesten (Újpalotán),
december 19-én Siófokon,
december 21-én Miskolcon
csendülnek fel a közkedvelt karácsonyi Ghymes dalok.

„Szálláskereső Mária misztériuma,
A befogadás embersége,
A szebb jövő ígérete csillog a fenyőfán karácsonykor a gyertya fényében, az ünnepi vacsora kenyerén, a borban és a Ghymes koncerten is.
Az ünnep legyen velünk."

Magyarországon egyedül a ferencesek által fenntartott Autista Segítő Központ (ASK) biztosítja a gyerekeknek és felnőtteknek a komplex fejlesztést és támogatást. A magas szintű egészségügy ellátás mellett az otthon melegét nyújtja a sok esetben súlyosan érintett, nem beszélő, önmagáról gondoskodni képtelen gyermekeknek és felnőtteknek.
E segítség azonban támogatók nélkül lehetetlen lenne. Az alapításának tízedik évfordulóját ünneplő ASK segítségére most a kiváló Ghymes együttes siet karácsonyi jótékonysági koncertjével.

Angyalok az Autistákért projekt.
Az autizmus mibenlétéből fakad, hogy a jó minőségű autizmus ellátás rendkívül erőforrás igényes, mind emberi munkában, mind eszközben. A Ferences Rend immár 10 éve magára vállalta azt a missziót, hogy a gyöngyösi Autista Segítő Központba ellátást nyújt autista gyermekeknek és felnőtteknek. Ezt a hatalmas feladatot azonban a rend sem képes véghezvinni támogatók nélkül. A támogatásnak számtalan formája van a ruhaadománytól kezdve a pénzbeli adományokon át a segélykoncertig.
Az Angyalok az Autistákért egy olyan projekt, ami ezeket a támogatásokat koordinálja.
A Ferences Rendtartomány immár harmadízben szervez karácsonyi jótékonysági koncertet 2011. december 10-én. Idén segítségükre sietet önzetlen felajánlásával a MOL Energiakereskedő Zrt. és a Szent István Bazilika Érseki Társszékesegyház. Egy-egy ilyen jótékonysági koncert, évről évre nagy segítséget jelent számukra, hogy a társadalom felé megmutassák Szent Ferenc atyánk üzenetét:

„Hogy örömet vigyek oda, ahol szomorúság van…"

A jótékonysági koncert az adventi előkészületben lehetőséget ad arra, hogy szeretetünket kifejezhessük. Ezért a koncert teljes bevételét a Ferences Rend által fenntartott, idén 10. évfordulóját ünneplő, gyöngyösi Autista Segítő Központ működtetésére fordítják.
Egy ilyen koncert az anyagi támogatáson túl arról is szól, hogy kicsit többet tudhatunk meg az autista emberekről, ami könnyebbé teheti az ő elfogadásukat, hiszen az elfogadáshoz vezető út a megismerés.
Néhány támogató: NEFMI, MOL Gyermekgyógyító program, MERT nők, Gyöngyös város, FŐKEFE, UNICREDIT bank, Active Vison.


Magyarországon, egyedülálló módon, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ biztosítja azt a komplex fejlesztést és támogatást, amely magában foglalja az iskolai oktatást, a gyermekotthont, a felnőttek átmeneti otthonát és lakóotthonát valamint a foglalkoztatást is.
A központban ellátást kapó gyermekek és felnőttek az év nagyobb részét az intézmény falai között töltik. Az ASK egyszerre próbálja a szakmai fejlesztést és az otthon melegét nyújtani ezeknek az embereknek, ami sokszor nem könnyű feladat. Fontos megérteni, hogy az autizmus specifikus fejlesztés eszköz és humán erőforrás igényes feladat.
A gyermekotthonban lakik 25 kiskorú autista gyermek. Ők nappal autizmus specifikus általános iskolába járnak. Szintén ebben az iskolában kap oktatást 11 Gyöngyösön és a környékén élő autista gyermek, akik nem a gyermekotthonban laknak, hanem bejárnak az iskolába naponta. Mindkét intézmény a gyöngyösi Ferences Rendházban kapott helyet. Ugyanitt él még 10 felnőtt autista, átmeneti otthonban. Ők már kikerültek az iskolából, de még nem találtak számukra elhelyezést más intézményben. Napközben ők szociális fejlesztést kapnak. Ez a szolgáltatás is az rendházban valósul meg.
Az ASK része még egy – autista felnőtteknek életük végéig lakhatást nyújtó – lakóotthon. Ez viszont már Karácsondon (13 km Gyöngyöstől) épült fel. Itt további 10 autista felnőtt él illetve vesz részt mezőgazdasági termékek feldolgozásában.
Ez az egész komplexum tehát az Autista Segítő Központ. Az alapellátáson túl speciális fejlesztéseket, terápiákat, programokat kapnak a gyerekek és felnőttek, valamint támogatást a szülők. De az is sokszor megesik, hogy környékbeli intézmények – iskola, óvoda – kérnek szakmai segítséget, ahová egy-egy autista gyermek érkezik. Ezeken kívül tanácsadással próbálnak a környékbeli autista gyermeket nevelő családok segítségére lenni.
Néhány program illetve terápia, amit a gyermekek és felnőttek számára biztosítanak:

Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte

67 millió embert érint, hazánkban pedig 100.000 autizmussal élő ember van. Ez azt jelenti, hogy ha a családtagokat is hozzávesszük, akkor a lakosságnak körülbelül 2%-ről beszélhetünk. Szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon: minden évben több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal és AIDS-szel együttvéve.

 
Mi az autizmus?
Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: Autizmus Spektrum Zavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmus viselkedési tünetekben nyilvánul meg, a tünetek leggyakrabban 2-3 éves kor körül válnak nyilvánvalóvá.
Mik a tünetek?
A három fő terület ahol az autizmussal élő emberek egész életük során nehézségekkel küzdenek:
• kommunikáció – ez alatt nem elsősorban a beszédet értjük, bár előfordulhat, hogy az autista gyermek nem tanul meg beszélni

  • társas kapcsolatok – az íratlan társadalmi szabályok megértése, betartása

• szociális képzelet – mások szándékainak, érzelmeinek megértése

Mi okozza az autizmust?
A
szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. Ez okozza az idegrendszer fejlődésének megváltozását.
Gyógyítható e az autizmus?
A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető a képességeik pedig fejleszthetőek. Az autista embereknek részben autizmus specifikus intézményrendszerre, másrészt toleranciára, elfogadásra van szükségük.

 
Néhány idézet az autizmusról, autista írók tollából.
Problémát jelentett nekem akár egy olyan egyszerű kérdés is, hogy egy igazán kicsi kutya miért nem macska. Minden kutya, amit ismertem, elég nagytermetű volt, és ezért méret alapján azonosítottam be őket. Aztán a szomszédunk egyszer csak vásárolt egy tacskót, és teljesen összezavart engem. Hogy lehet az, hogy ez kutya? És elkezdtem tanulmányozni a tacskót, hogy rájöjjek arra, hogy miért kutya. Végül rájöttem, hogy a tacskónak ugyanolyan formájú orra van, mint az én golden retriveremnek, és így beazonosítottam.
A kutyának kutyaorra van!"
(Temple Grandin)

Azok a szavak, mint „tudni" és „érezni" vagy az olyanok, mint az „ez", „valami", „által", azaz nem láthatóak, nem lehet őket megfogni sem, vagyis számomra nem volt fontos a jelentésük sem. Az emberek nem tudják megmutatni neked a „tudni"-t, és nem látható az sem, hogy az „érezni" hogyan néz ki. Megtanultam használni az olyan szavakat, mint „tudni", „érezni", de úgy használom őket, mint a vak a „látni" és a siket a „hallani" szavakat." (Donna Williams)

Számomra a külvilág ismeretlen zajok és szimbólumok káosza, teljesen nyers és érthetetlen. Próbálj meg egyszer úgy megnézni egy TV sorozatot, hogy leveszed a TV hangját. Abban a pillanatban a szereplők viselkedése váratlan és kiszámíthatatlan lesz, elveszti az értelmét. Minden egyes pillanatban, amikor szembesülök a külvilággal, én ezzel a zűrzavarral szembesülök. Képzeld csak el, hogy sétálsz az utcán, és egyszer csak egy csapat tökrészeg fickó özönlik ki egy kocsmából a közeledben. Mivel részegek, a viselkedésük többé nem logikus, vagyis számodra kiszámíthatatlan. Ideges leszel, fogalmad sincs róla, mit fognak tenni a következő pillanatban, mire hogyan fognak reagálni. Fenyegetőnek érzed a helyzetet, mivel nem tudod többé kontrolálni. Én nagyjából minden pillanatban így érzem magam. Nem tudom kiszámítani az emberek viselkedését, nem látom előre a szándékaikat. Az időm Jelentős részében tehát szorongok." (Rose Blackburn)

Megoldás:
Mai ismereteink szerint az autista emberek életminőségének javítására az egyetlen út az egész életen át tartó autizmus specifikus fejlesztés, az evidencia alapú terápiák használata, a strukturált protektív környezet biztosítása.

 

A Ghymes együttes 1983-ban alakult Nyitrán, olyan zenészekből, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a „Ghymes-zene".

A Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökereken táplálkozik. Arc poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak, példa erre a hasonlóan meleg és szeretetteljes fogadtatás a teljesen különböző kultúrájú és életvitelű emberek részéről pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada.
A 28 éves GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLÖ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.
A magyar és kelet-európai népzenei gyökerekre épülő muzsikájuk kimagasló sikereket hozott koncertjeik látogatottságában, lemezeik eladásában, műfaji és művészi megítélésükben egyaránt. A művészetben nincsenek garanciák, nincs garancia arra, kinek hány év gyakorlás elteltével mekkora és milyen sikere lesz, ha lesz egyáltalán, a befektetett munka visszafelé igazolódik. Csak visszafelé látszik a két évtizednyi kitartó munka eredménye  – az a látásmód, mely párosulva tehetséggel és elhivatottsággal költővé érlelte a verskedvelőt, zeneszerzővé a táncházi muzsikust és előadóművésszé csiszolta az egykori pedagógiai főiskolásokat, és ami csak igazán keveseknek jut ki: meghozta a saját, mással össze nem téveszthető hangot, egy egyéni hangzást. A saját hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazán az egyéniség jellemzője!, a saját hang, ami nyomon követhető tucatnál is több CD-jükön, a saját kortárs hang, mely kijelöli a további művészi utat. Ez az, amire mindig számíthat a közönség, ez az a bizonyosság, mely koncertjeikre elővételben eladja a jegyeket és ez az a művészi hitel, mely arany és platina lemezek sokaságát termeli. Ez az, mely az egyre bővülő Európában biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb valuta – csak magyar!" (Malek Miklós)

A zenekar tagjai:
Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz
Szarka Gyula – ének, gitár, basszusgitár, bőgő
Jelasity Péter – szoprán- és altszaxofon, fuvola
Jász András – szaxofon
Rácz Roland – szintetizátor, nagydob
Kún Csaba – szintetizátor
Szabó Tamás – dobok

Az együttes 2011-ben Kossuth díjat kapott.

 

Ghymes együttes jótékonysági karácsonyi koncertje a Ferences Rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ támogatására.

Szent István Bazilika, Budapest.
2011. december 10-én este 8 óra.
Jegyek kaphatók budapesti ferences templomokban (pesti, budai, pasaréti plébániákon), a Szent István-bazilika kegytárgyboltjában és a Mária kegytárgyboltban (Ferenciek tere 7-8.).
Bővebb információ a www.ghymes.hu és a www.ferencesek.hu honlapokon.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.