Budai ZsófiaBudai ZsófiaSikeresen túl van a műtéti beavatkozáson, s a Karácsonyt már otthon tölti a múlt pénteken megoperált kislány, a hároméves nagyváradi Budai Zsófia. Idén tavasszal Pálfi Boróka szívműtétjével, a Rotary Magyarország támogatásával indult a Gift of Life („Adjunk életet ajándékba") háromoldalú jószolgálati együttműködés.

Budai ZsófiaBudai ZsófiaSikeresen túl van a műtéti beavatkozáson, s a Karácsonyt már otthon tölti a múlt pénteken megoperált kislány, a hároméves nagyváradi Budai Zsófia. Idén tavasszal Pálfi Boróka szívműtétjével, a Rotary Magyarország támogatásával indult a Gift of Life („Adjunk életet ajándékba") háromoldalú jószolgálati együttműködés.

Kercsmár András, a Rotary Magyarország kormányzója csütörtökön, az operáció előtt meglátogatta a kórházban a kislányt és a családot.

„A terhesség kilenc hónapja alatt dolgoztam és szülés után is vissza kellett mennem, mert különben elvesztettem volna az állásom. Debrecenben derült ki, hogy nagy baj van. Azt mondta az orvos, tegyem rá a kezem a gyermek hátára! – Érzi, hogy zakatol ?  Valóban, vergődött a gyermekem szíve. Állást változtattunk, saját céget alapítottunk, hogy többet tudjunk foglalkozni a gyerekkel. Így sem jött össze a pénz a műtétre. Hihetetlenül nagy ajándék számunkra, hogy Önök, a Rotary tagjai segítenek. Olyan esélyt adnak nekünk egy boldog életre, amit nem is reméltünk. Köszönjük, nagyon köszönjük"  – mondta Zsófika édesanyja.

Zsófia műtéti költségeihez félmillió  forinttal járult hozzá Für Anikó és a Hrutka Róbert Zenekar közelmúltban nagy sikerű jótékonysági koncertje, amelyet a Rotary Klub Budapest Tabán szervezett. A harmadik műtét finanszírozását a 2011. január 8-án a budavári Hiltonban megrendezendő Európai Rotary Kormányzók Első Báljának belépőjegyei segítik.

Világszínvonalú gyermek szívsebészeti klinikánk, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a  Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány vezető szakembereinek a közreműködésével háromoldalú megállapodás született 2010 elején a Rotary Magyarország csatlakozásáról a Gift of Life – https://mail.datanet.hu/Redirect/www.giftoflifeinternational.org – nemzetközi programjához, amely felkutatva őket, finanszírozza a szívbetegséggel született, Magyarország határain túlról hazánkba szívsebészeti ellátásra érkező gyermekek gyógyulását. A jószolgálati együttműködésben az Alapítvány a kezelést igénylő betegek előszűrését és a Kardiológiai Intézetbe irányítását, míg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a betegek gyermekkardiológiai és gyermekszívsebészeti ellátását vállalja, a Rotary Magyarország pedig biztosítja mindehhez az anyagi fedezetet. A 10 éve működő Gyermekszív-központ ma minden olyan beavatkozás elvégzésére képes, amire Európa nagy gyermekszív-centrumai vállalkoznak, és az eredmények is európai színvonalúak. A Gift of Life-nak vannak magyar vonatkozású előzményei: 1991-94 között a Rotary International támogatásával az RC New Jersey és az RC Budapest 40 rendkívül súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban.

A GoL program szerves részeként 2011-ben elkezdik a román gyermek-háziorvosok továbbképzését. Első fázis: felismerni a korai szívfejlődési-rendellenességet, a pontos diagnózis meghatározása. Ezt az oktatási szakaszt – a gyermekgyógyászati konferencia keretében – a nagyváradi klinikán szervezik a magyar szakemberek. A teszt vizsgát követően a határon túl tevékenykedő orvosok Budapesten, az Országos Kardiológiai Intézetben kapnak majd néhány hetes gyakorlati képzést – műtétek bemutatásával.

  • Zsófia szívrendellenességéről

 

A ductus arteriosus vagy Botallo vezeték a nagyvérkört és a tüdőben lévő kisvérkört köti össze. A méhen belüli életben a magzat nem lélegzik, a tüdőben nem történik gázcsere. A magzat vére a méhen belüli életben nyitott Botallo vezetéken keresztül "elkerüli" a tüdőt, rajta keresztül a vér a tüdőverőérből közvetlenül a nagyvérkör fő verőerébe, az aortába jut. Megszületés után alapjaiban változik meg a keringés, légzés. Kinyílnak a tüdő erei, beléjük áramlik a vér, az addig nyitott ductus arteriosus pedig záródik a változó nyomásoknak megfelelően. Előfordul – elsősorban kissúlyú koraszülöttekben – hogy a Botallo vezeték nem záródik. Ez számos problémát okozhat, mivel a kisvérkörben lévő vérnyomást jelentősen meghaladó nagyvérköri nyomás következtében a ductuson keresztül a vér eláraszthatja tüdőt. Légzési elégtelenség, keringési problémák jelentkezhetnek, a szervek oxigén ellátottsága romolhat annak minden következményével. Ezért ilyen esetekben a Botallo vezetéket zárni kell. Ez első lépésben gyógyszeres úton történik. Ha ez a próbálkozás eredménytelen, vagy a koraszülött valamely egyéb betegsége miatt nem alkalmazható, akkor jön szóba a műtéti lekötés. Annak eldöntése, hogy indokolt-e a műtét, az újszülött-gyógyászok feladata. Ha a gyermek még mindig légzéstámogatást igényel amellett szól, hogy indokolt lehet a műtét elvégzése, bár több adatot is figyelembe kell venni ezenkívül, elsősorban a szív ultrahangos vizsgálatát. 1.5 hónapos korban már nem nagy az esély a ductus záródására.

Pálfi BoróPálfi Boró

  • Pálfi Borókáról

 

„Borka nagyon jól van, ügyes iskolás. Szeptember közepén voltunk a féléves kontroll vizsgálaton a Kardiológiai intézetben. Majd csak egy év múlva megyünk újra. Nagyon jók az eredményei, a szív mérete is helyreállt, kisebbedett az előző növekedéshez képest." Pálfi Noémi, Boróka édesanyja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük