A lakásbiztosítások – a piaci verseny hatására – egyre okosabbá válnak, és mind több, első hallásra meglepőnek tűnő extra fedezetet is kínálnak.

A lakásbiztosítások – a piaci verseny hatására – egyre okosabbá válnak, és mind több, első hallásra meglepőnek tűnő extra fedezetet is kínálnak.

A sokszor a lakáson kívüli eseményekre is kiterjedő extra biztosításokra jó példa a családi balesetbiztosítás és jogvédelem, a magánemberek és ebtartók felelősségbiztosítása, a gépjármű-, készpénzbiztosítás, vagy éppen a kiterjesztett garancia is.

 „Tűzkár, vízkár, Oszkár…" Az idősebbek még jól emlékezhetnek arra a jó néhány évtizeddel ezelőtti reklámra, amelyben a szereplők elképedve sorolják, mi mindenre is jó egy lakásbiztosítás. Idővel a lakásbiztosítások még sokkal okosabbakká váltak, mára már a magukat jól tájékozottnak tartók is rácsodálkozhatnak, mennyi extra fedezetet nyújthat egy-egy jól kiválasztott lakásbiztosítás. A hazai piacon fellelhető érdekességek közül mutat be néhányat a szintén újszerű, innovatív biztosítási megoldásairól ismert Genertel alábbi válogatása.

 

Családi balesetbiztosítás – A lakásbiztosítások egyre szélesebb köre tartalmaz az ott lakók baleseti halála, rokkantsága vagy akár csonttörése esetén járó térítést. Nem árt tudni, hogy ezek a biztosítások általában nem csak az ingatlan területén, hanem a világ bármely pontján bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.

 

Magánemberek felelősségbiztosítása – Szintén nem csupán az ingatlan területére, hanem az egész országra, sőt, egyre több termék esetén az EU egész területére kiterjed a lakásban lakó személyeknek akár több milliós térítést is nyújtó felelősségbiztosítása. Egyre kevésbé kell tehát meglepődnünk, ha mondjuk az elénk lelépő gyalogos azzal vígasztal minket, hogy a miatta árokba vezetett autónk kárát majd a lakásbiztosítása fogja téríteni.

 

Ebtartói felelősségbiztosítás – Az ingatlanhoz tartozó kutya évente akár tíz alkalommal is bárhol kárt okozhat, vagyis nem csak a kertbe bemerészkedő postás vagy bármely más vendég megharapásának vagy ruházata károsodásának költségeit téríti ez a biztosítás. De nem árt vigyázni: az alapvető óvintézkedéseket azért ilyen esetekben is elvárja a biztosító!

 

Családi jogvédelem – Nem csak a szomszéddal, de bárki mással is kerülhetünk vitás helyzetbe, amely sokszor bíróságok, hatóságok előtti eljárásba torkollik. E jogi érdekek érvényesítésében kaphatunk szakmai segítséget és anyagi támogatást akár többszázezer forint erejéig. Jönnek a lakásbiztosításból finanszírozott munkaügyi perek?

 

Gépjármű-biztosítás – No, ez már tényleg túlzásnak tűnik első hallásra! Persze ma még a biztosítók elsősorban az ingatlan garázsában álló járművek károsodására vállalnak korlátozott körű fedezetet, de rövidesen szélesedhet ez a kör, kiterjedve például a bárhol máshol, nem baleset során meghibásodott járművel kapcsolatos segítségnyújtás különböző területeire is.

 

Készpénzbiztosítás – Több biztosító is vállalja a készpénzt ért károk megtérítését bizonyos összeghatárig. Már meg sem lepődünk, hogy mindez kiterjedhet a lakáson kívüli eseményekre – mondjuk utcai rablásra is. A visszaélések kiszűrése érdekében általában szükség van rendőrségi jegyzőkönyv felvételére is.

 

Kiterjesztett garancia – Lejárt a plazmatévé garanciája? Már csak saját költségemen tudom megjavíttatni a fényképezőgépemet? Egyáltalán nem biztos, mert a lakásban található elektromos háztartási gépekre és szórakoztatóelektronikai eszközökre már a lakásbiztosítással is köthetünk több évvel kiterjesztett garanciát, ami nem csak a lakást ért károsodás (például villámcsapás), hanem minden olyan esetben is térít, amire a gyári garancia is vonatkozik. Ráadásul ezeket a tárgyakat nem is kell előre felsorolni a biztosítási szerződésben!

 

 

„A lakásbiztosítások területén is dinamikusan fejlődik a különböző élethelyzetekhez igazodó szolgáltatások köre, jelezve, hogy a piaci versenyben megéri az ár/érték arányt szem előtt tartó, tudatos vásárlókat megcélozni – ad magyarázatot a fenti különlegességek megjelenésére Sebestyén László, a Genertel ügyvezető igazgatója. – A legkülönfélébb kiegészítő szolgáltatások egy része külön díj mellett vehető igénybe, de egyértelmű a tendencia, hogy mind több elem beépül az alapszolgáltatások közé is."

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük