A Google nappaneleiA Google nappanelei

A Google  bejelentette új stratégiai kezdeményezését, amelynek célja áram előállítása megújuló energiaforrásból, a szénnél olcsóbban. A projekt az RE<C névre hallgat, és a nap és szél energiájának korszerű hasznosításán, illetve a geotermikus és egyéb úttörő technológiákon alapul.

 A Google nappaneleiA Google nappanelei

A Google  bejelentette új stratégiai kezdeményezését, amelynek célja áram előállítása megújuló energiaforrásból, a szénnél olcsóbban. A projekt az RE<C névre hallgat, és a nap és szél energiájának korszerű hasznosításán, illetve a geotermikus és egyéb úttörő technológiákon alapul.

Az RE<C jelenleg mérnököket és energetikai szakértőket toboroz, akik a kutatási és fejlesztési munkálatokat irányítanák, amelyek először a napelemekre, a fejlett geotermikus rendszerekre és más területekre koncentrálnak majd. 2008-ban a Google több tízmillió dollárt szándékozik a megújuló erőforrásokra irányuló kutatásra, fejlesztésre és egyéb befektetésekre fordítani, illetve további nagyobb összegeket a korszerű energiával kapcsolatos, jelentős megtérüléssel kecsegtető projektekre.

A pillanatnyi termelés-fogyasztás a Neten megtalálhatóA pillanatnyi termelés-fogyasztás a Neten megtalálható„Nagyszabású, energiaigényes létesítmények kialakításában már nagy gyakorlatunk van hatékony adatközpontjaink révén – mondta Larry Page, a Google  társalapítója és termékekért felelős elnöke. „Hasonló kreativitással és szakértelemmel látunk hozzá  a megújuló energiaforrásokon alapuló áram-előállítás globális kihívásához, amelynek célja a szénből nyertnél olcsóbb áram."

http://www.google.com/corporate/solarpanels/home?gsessionid=yqFrpeuIrjA

Page hozzátette: „Már eddig is óriási erőfeszítéseket tettek e téren. Olyan technológiák születtek, amelyek lehetővé teszik a szén-alapú megoldásnál olcsóbb áramfejlesztést – a Nap hőenergiája például igen kézenfekvő módja ennek. Ezenkívül tovább kívánunk fejleszteni olyan technológiákat, amelyek szintén költséghatékonynak és környezetkímélőnek bizonyulhatnak. Már most rátaláltunk néhány lehetőségre, de vélhetőleg ennél jóval több merül fel a jövőben."

Page így folytatta: „A tehetséges műszaki szakemberek, a nagyszerű partnerek és a jelentős beruházások reményeink szerint gyors előrehaladást eredményeznek. Elsődleges célunk egy 1 gigawatt kapacitású, a szénnél olcsóbb, megújuló energiaforrás kifejlesztése – hiszen ennyi energiával egy San Francisco-méretű várost is el lehet látni árammal. Optimisták vagyunk, ezért úgy véljük, ehhez nem kellenek évtizedek, hanem néhány év is elegendő lesz."

„Ha ezt a célt elértük, és nagy mennyiségben tudunk a szénnél olcsóbb áramot termelni a megújuló erőforrások révén, akkor olyan megoldás lesz a világ kezében, amellyel jelentős mennyiségű áramhoz juthat a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése mellett. Természetesen ez nekünk is jó üzlet lenne."

A szén jelenleg sokak számára az elsődleges energiaforrás a Földön, hiszen világszinten a villamosáram 40 százaléka innen származik. Az ebből keletkező üvegházhatást okozó gázok környezetkárosító hatása napjaink egyik legnagyobb problémája. A szénnél olcsóbb, megújuló erőforrásból előállított áram a káros emisszió globális csökkentésében kulcsfontosságú szerepet játszana.

„Az olcsóbb, alternatív energia nem csak környezeti, hanem gazdasági szempontból is kritikus fontosságú, hiszen számos olyan ország fejlődéséhez járulhatna hozzá, amelyekben jelenleg minden energiaforrásból hiány van" – magyarázta Sergey Brin, a Google társalapítója és a technológiáért felelős elnöke.

 „Több csoport is teljes erővel dolgozik azon, hogy olcsó, megújuló erőforrásból származó áramot állítson elő. Mi szeretnénk ezekhez az erőfeszítésekhez hozzájárulni, hogy a technológia még olcsóbb és még hamarabb elérhető legyen. A jelenlegi befektetési kritériumok nem garantálják, hogy az olcsó, tiszta és megújuló energia elég gyorsan piacra kerül ahhoz, hogy megakadályozza a klímaváltozás legaggasztóbb fejleményeinek bekövetkeztét" – mondta Dr. Larry Brilliant, a Google.org http://google.org/, azaz a Google jótékonysági szervezetének igazgatója. „A
Google.org bízik abban, hogy az ígéretes technológiák kutatásának és az azokon dolgozó cégeknek a támogatásával, illetve saját kutatás-fejlesztési tevékenységünkkel hozzájárulunk egy 'zöldenergia-forradalomhoz', amely a szénnél olcsóbb módját adja az energiatermelésnek."

Az RE<C csoporttal együttműködve a Google.org mérföldkövet jelentő befektetésekkel  és ösztöndíjakkal mutatja az utat a széntüzelésű erőműveknél költségtakarékosabb megoldások felé. A Google ezenkívül számos, az energetika terén tevékenykedő szervezettel fog együttműködni célja elérése érdekében: vállatokkal, K+F laboratóriumokkal és egyetemekkel. A Google.org például jelenleg is két olyan céggel közösen dolgozik, amelyek alternatív energiára épülő technológiákkal foglakoznak:

  • A pasadena-i illetőségű eSolar elsősorban a nap energiájának felhasználására specializálódott, a hagyományos erőművek üzemanyagait a napenergiából nyert hővel kívánja helyettesíteni. Az eSolar által kifejlesztett technológia lehetőséget nyújthat a szénnél olcsóbb, közüzemi méretű áramtermelésre.

http://www.google.com/corporate/green/energy/esolar.pdf

  • Az alameda-i Makani Power a légkör felső rétegeiben található szelekből nyerhető energiával foglakozik. Ezzel a jelenlegi áramszükséglet jó részét fedezni lehetne.

http://www.google.com/corporate/green/energy/makani.pdf

A mai bejelentés a legújabb lépés a Google azon törekvésének terén, hogy segítse egy tisztább és zöldebb jövő létrejöttét.

A Google folyamatosan tevékenykedik annak érdekében, hogy a lehetőségekhez mérten energiatakarékosan és környezettudatosan működjön. A cég idén tavasszal jelentette be, hogy 2007-től teljes széndioxid-kibocsátását ellentételezni kívánja – és a legjobb úton halad ennek teljesítése felé. Ez év végéig a Google több olyan erőfeszítést is tett és tesz, amelyek a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, illetve a  környezetbarát fejlesztések felgyorsítására irányulnak:

  • Olyan korszerű energiatakarékos technológia kifejlesztése, amely lehetővé teszi az adatközpontok üzemeltetését és hűtését az Egyesült Államokban és szerte a világon.
  • A Mountain View-ban található központ áramszükségletének részleges fedezése az 1,6 megawattos vállalati napelem-rendszer segítségével – utóbbi az egyik legnagyobb ilyen rendszer az USA-ban.
  • Az elektromos autók fejlesztésének felgyorsítása és elterjesztése a RechargelT kezdeményezés segítségével – ennek keretében a Google többek között 10 millió dollárt fog befektetni a legígéretesebb vállalkozásokba – http://www.google.org/recharge/
  • A Google és az iparág többi piacvezető cége 2007-ben megalapította a Klímaváltozás Elleni Iparági Kezdeményezést (Climate Savers Computing Initiative), az energiatakarékosabb számítógépek és szerverek kifejlesztését és használatát szorgalmazó konzorciumot – http://www.climatesaverscomputing.org/
  • A Google.org-on keresztül olyan szabályozások kidolgozása, amelyek a megújuló erőforrások fejlesztésére és alkalmazására ösztönöznek – ilyen szabályozás lehet például az U.S Renewable Energy Standard is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük