japán CEATEC TOSHIBA videojapán CEATEC TOSHIBA video

A Toshiba, a számítástechnikai és elektronikai megoldások vezető gyártója és forgalmazója bemutatta a "SpursEngine" nagyteljesítményû  adatfolyam feldolgozó lapka prototípusát. A chip a Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) továbbfejlesztésével megalkotott Synergistic Processing Element (SPE) magokra épül.

 japán CEATEC TOSHIBA videojapán CEATEC TOSHIBA video

A Toshiba, a számítástechnikai és elektronikai megoldások vezető gyártója és forgalmazója bemutatta a "SpursEngine" nagyteljesítményû  adatfolyam feldolgozó lapka prototípusát. A chip a Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) továbbfejlesztésével megalkotott Synergistic Processing Element (SPE) magokra épül.

 

A SpursEngine processzort kifejezetten arra tervezték, hogy a Cell/B.E. technológia erőteljes képességeit elérhetővé tegye a szórakoztató elektronikában, és a valósághûség és a képminőség új szintjére emelje a videofeldolgozást a digitális szórakoztató termékekben. A SpursEngine prototípusát a CEATEC JAPAN 2007 rendezvényen mutatta be a Toshiba, a processzor háromdimenziós képfeldolgozási és -módosítási képességeit pedig SpursEngine processzorral felszerelt hordozható számítógépeken prezentálták először. A bemutató rendszer képes arra, hogy a frizurát, a sminket valós időben alakítsa számítógépes grafikává, eközben figyelembe veszi a fej pozíciójának, az arckifejezésnek és a leképezés irányának változásait. A Toshiba SpursEngine processzorral felszerelt koncepció notebookok bemutatását is tervezi.

A SpursEngine – főprocesszorral együttmûködő segédprocesszorként – a Cell/B.E. nagyteljesítményû többmagos technológiáját ötvözi a Toshiba fejlett képfeldolgozási technológiájával, és a videojelek folyamatos feldolgozását – a képfelismerést és -feldolgozást – olyan kifinomult szinten végzi el, amelyet a digitális szórakoztató termékek új generációja már megkövetel.

Az új segédprocesszor négy Cell/B.E. nagyteljesítményû RISC (csökkentett utasításkészletû) SPE processzort tartalmaz (a teljes konfiguráció kétszer ennyit), és helyet kap benne az MPEG-2 és H.264 videotömörítést támogató hardver is. Az SPE feldolgozóegységekhez fejlesztett magas színvonalú, valós idejû feldolgozószoftver és a hardveres videokodekek ötvözésével a SpursEngine optimális egyensúlyt teremt a feldolgozás rugalmassága és az alacsony áramfogyasztás között. A SpursEngine prototípusa 1,5 GHz-es órajelen, 10 és 20 Watt közötti fogyasztással mûködik.

A SpursEngine XDRTM DRAM munkamemóriát használ, így nagy adatátviteli sebességet biztosít a nagyméretû multimédiás adatokhoz. A SpursEngine processzor a CEATEC kiállítás után – amint elkészültek a kereskedelmi gyártáshoz szükséges specifikációk – különböző digitális szórakoztató termékekben jelenik meg piacon, és a Toshiba mellett a vállalat ügyfelei is felhasználják majd.

Az IBM, a Sony Group és a Toshiba által közösen kifejlesztett, forradalmian új Cell/B.E.- Cell Broadband Engine  – olyan áttörő technológia, amely az IBM Power Architecture technológiáján alapuló központi számítóegységre épül, és nyolc SPE elemet (synergistic processing element, együttmûködő feldolgozóelem) tartalmaz. A Cell/B.E. korábban nem tapasztalt sávszélességû feldolgozási teljesítményt hoz a digitális termékek világába.

A Synergistic Processor Element azaz az SPE (együttmûködő feldolgozóelem) egy olyan processzormag, amely a nagyteljesítményû lebegőpontos számítási képességek mellett a különböző multimédiás alkalmazások optimális feldolgozási igényeinek megfelelő saját utasításkészlet-architektúrával rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük