2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GORIZIAI MEGYE TANÁCSA bemutatja az Isonzói térség történelmét és kultúráját Magyarországon.

3 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43867"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/b%20(1)15.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span> <p>2010. október 4-7 között a goriziai megyei tanács delegációja Budapestre utazik azzal a céllal, hogy bemutassa a "Carso 2014+" elnevezésű, történelmi és helytörténeti turisztikai kínálatot, a két ország közötti diplomáciai, kulturális és gazdasági kapcsolatok megerősítésének céljából. </p><p> 

 

2010. október 4-7 között a goriziai megyei tanács delegációja Budapestre utazik azzal a céllal, hogy bemutassa a "Carso 2014+" elnevezésű, történelmi és helytörténeti turisztikai kínálatot, a két ország közötti diplomáciai, kulturális és gazdasági kapcsolatok megerősítésének céljából.

 

 

2010. október 4-7 között a goriziai megyei tanács delegációja Budapestre utazik azzal a céllal, hogy bemutassa a "Carso 2014+" elnevezésű, történelmi és helytörténeti turisztikai kínálatot, a két ország közötti diplomáciai, kulturális és gazdasági kapcsolatok megerősítésének céljából.

 

Az eseményről az Olasz Kultúrintézetben, Gorizia Megye Tanácsának képviseletében Gino Maniacco és Paolo Mezzorana tartott tájékoztatót. A történelem megy tovább a saját útján, ezért fontos visszaemlékezni és felidézni a közös múltat az I. Világháború időszakában, hogy a mostani úgymond békés jelent melyben élünk, a jövőben tovább építhessük. Gorizia területe rendkívúl hosszú és véres harcok helyszíne volt, mely mind az olasz mind a magyar csapatokat érintette. Ennek az emlékét fogják felidézni és megőrizni most, hogy leomlottak a határok és megvalósult a közös Európa. A "Carso 2014+" elnevezésű program célja, hogy lehetővé tegye e tragikus helyszínek végiglátogatását. A konferencián elemezni fogják az akkori eseményeket, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

A négy nap alatt számos rendezvényre kerül sor:

2010. október 4. hétfő, Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u.8.)

André Kertész visszatér Budapestre, és Gorizia 1914-1915 és Kertész nyomdokain – Nagy Zoltán képei című fotókiállítások megnyitója. Mindkét kiállítás megnyitójára, melyek a Vam Design Center együttműködésével jöttek létre, Giovan Battista Campagnola olasz nagykövet jelenlétében kerül sor. A megnyitót követően Roberta Demartin, Gorizia megye alelnöke bemutatja a "Carso 2014+" c. történelmi-környezeti értékmentési programot.

2010. október 5. kedd, Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszterme

Történelmi konferencia: Azon olasz és magyar katonák emlékére, akik a Monte San Michelén Tsetvérekké lettek a halálban címmel. A konferenciát Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy nyitja meg. Köszöntőt mondanak: Michele Fasciano ezredes, Gino Maniacco megyei tanácsos.

Felszólalnak: Paolo Pozzato (A San Michele-i frontszakasz olasz nézőpontból)

Balla Tibor alezredes (A San Michele-i frontszakasz magyar szemmel)

Dr. Pierluigi Lodi (A harcok emlékezete Olaszországban)

Lugosi József ny. ezredes (A harcok emlékezete magyar szemmel)

A rendezvény a háború áldozatainak emlékére koszorúzással és a Hadtörténeti Múzeum I. Világháborús kiállításának megtekintésével ér véget.

2010. október 7. csütörtök, Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u.8.)

Gazdasági konferencia: ISONZO VÖLGYÉNEK GAZDASÁGA címmel.

A konferenciát Paolo Mezzorana megyei tanácsnok nyitja meg, melynek témái: Monfalcone ipari fejlesztése, Gorizia ipari és kézművesipari fejlesztés, Grado fürdőhelyei és strandjai valamint Collio és Carso borainak védelme.

Előadók:

Renzo Redivo, Monfalcone ipari fejlődési konzorciumának elnöke

Dr. Gianpaolo Fontana, a konzorcium igazgatója

Marino De Grassi, megyei tanácsnok, a GIT (Grádói Turisztikai Létesítmények – Grado fürdőhelyei és strandjai) elnökeként a gazdag grádói turisztikai kínálatot illusztrálja

Dr. Paolo Bianchi a Collio és Carso Borok Eredetvédelmi Konzorciumának igazgatója

A rendezvény Őexc. Gian B. Campagnola, Olaszország Magyarországi Nagykövetének fővédnöksége alatt, Gorizia Megyével és a Budapesti Olasz Nagykövetséggel közös szervezésben kerül megrendezésre.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük