2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyógyszert oszt, jegyet vesz, közösséget épít a mobil — Az NFC a magyarokat is közelebb hozza egymáshoz

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/27358"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nfc_0.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>  <p><em>SMS hotelszoba-kulcs; gyógyszeradagoló vagy éppen fizetőeszköz: a Near Field Communication (NFC) segítségével új alkalmazások egész sorának központi eleme lehet itthon is megszokott mobiltelefonunk. Finnország high-tech-jéről ismert városában, Oulu-ban már körvonalazódik egy átfogó városi NFC rendszer, így az uszoda belépőtől a tömegközlekedésig mindenhol gyorsan, energiatakarékosan és egyszerűen lehet fizetni.    </em></p><p>

nfc 0.thumbnail 

SMS hotelszoba-kulcs; gyógyszeradagoló vagy éppen fizetőeszköz: a Near Field Communication (NFC) segítségével új alkalmazások egész sorának központi eleme lehet itthon is megszokott mobiltelefonunk. Finnország high-tech-jéről ismert városában, Oulu-ban már körvonalazódik egy átfogó városi NFC rendszer, így az uszoda belépőtől a tömegközlekedésig mindenhol gyorsan, energiatakarékosan és egyszerűen lehet fizetni.    

nfc 0.thumbnail 

SMS hotelszoba-kulcs; gyógyszeradagoló vagy éppen fizetőeszköz: a Near Field Communication (NFC) segítségével új alkalmazások egész sorának központi eleme lehet itthon is megszokott mobiltelefonunk. Finnország high-tech-jéről ismert városában, Oulu-ban már körvonalazódik egy átfogó városi NFC rendszer, így az uszoda belépőtől a tömegközlekedésig mindenhol gyorsan, energiatakarékosan és egyszerűen lehet fizetni.    

Az alkalmazások használatához mindössze a néhány milliméter nagyságú NFC chipre van szükség a mobiltelefonba építve. A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) technológia továbbfejlesztéseként létrejött NFC megtöbbszörözte a felhasználás lehetőségeit, köszönhetően annak, hogy mobil eszközökben kapott helyet, és így a munka, szabadidő, egészségmegőrzés, kapcsolatépítés világában egyaránt megtalálható. Az NFC-vel ellátott telefonok képesek akár kiemelkedő biztonságot igénylő adatok (pl. banki azonosítók) gyors és hatékony vezeték nélküli továbbítására, vagy egy passzív eszközről információk kiolvasására, illetve érintés nélküli kártyaként viselkedni.

A technológia egyik kiemelkedő alkalmazása, a holland iO TouchPro megoldás már évek óta használatban van: az otthoni tartós ellátást igénylő betegek felügyeleténél a hibás azonosításból származó helytelen gyógyszeradagolást akadályozza meg. A betegek adatait a rendszer kezeli és tárolja, az ápolóknak nem kell más tenniük, mint mobiljukat a beteg csuklójára erősített NFC címkéhez érinteni, amely tartalmazza a beteg adatait, és a telefonon futó alkalmazás máris mutatja az előírt terápiát.

A szállodaiparnak nyújt segítséget a norvég VingCard projekt, amellyel akár a személyes bejelentkezés is kiváltható a hotelekben: a vendég az NFC telefonjára kapja meg rövid szöveges üzenetben a szobaszámot, és magát a szobakulcsot is. Így lehetővé válik, hogy a vendég a megérkezés után egyenesen a szobájához mehessen, és az ajtót a telefonja segítségével nyissa ki. A kijelentkezés is hasonlóan leegyszerűsített: a szobában található NFC kompatibilis TV készülék, vagy a kijáratnál elhelyezett terminál segítségével lehetséges a kulcs „leadása."

 „Az NFC a szó legszorosabb értelmében közelebb hozza egymáshoz az embereket, mivel az adatok cseréjéhez az NFC eszközöket néhány centiméter távolságra kell helyezni egymástól. Éppen ezért számos közösségépítő megoldás épít a technológiára." – fogalmazott Csepeli Csaba, az NFC technológia hazai szakértője, az AFF Csoport ügyvezető igazgatója, aki szerint hazánk sem marad le a nemzetközi trendekről: az AFF Csoport a Rufftech-el karöltve már dolgozik az új technológián alapuló „Tagger" elnevezésű innovatív közösségi rendszer kialakításán.

A finn eredetű „Hot in the City" néven futó megoldást egy közösségi portál tagjai arra használják, hogy megosszák egymással tartózkodási helyüket. Amikor belépnek az adott helyre (munkahely, otthon, kávézó, mozi), akkor telefonjukkal egyszerűen megérintik az ott elhelyezett NFC címkét.

A finnországi Oulu városában egyébként már szabályos NFC ökoszisztéma van kialakulóban. A 800 high-tech vállalatáról és innovatív kezdeményezéseiről méltán híres városban a SmartTouch program keretében számos üzletet, közintézményt, sportlétesítményt láttak el NFC eszközökkel, így a helyiek mobiljaik segítségével vehetik meg és használhatják fel a színházjegyet, vásárolhatnak parkolójegyet, vagy vehetnek részt a tömegközlekedésben. De hasznos megoldással álltak elő a város idős lakói számára is: a jövő boltjában a vevők csak hozzáérintik a megvásárolni kívánt termék NFC címkéjéhez a telefonjukat, majd az így összeállt listát a telefon alkalmazása elküldi egy kiszolgáló rendszernek, mely alapján másnap reggel házhoz szállítják az árukat.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez a technológia forradalmian új megoldásokat fog eredményezni a mobiliparban. Az ötletek és igények megvannak, Magyarország – szerencsére – rengeteg szakemberrel büszkélkedhet, így minden adott ahhoz, hogy ezek az elképzelések meg is valósuljanak.

A technológiáról szakmai és gyakorlati bemutatót a NFC Szakszeminárium keretében 2009. május 27-én a budapesti Europa Congress Centerben tartanak. Jelentkezni a rendezvény honlapján, a http://www.mobilkonferencia.hu/ oldalon lehet.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.