2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Győzött a 30Y

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65244"><img class="image image-_original" src="/files/images/30Y.jpg" border="0" width="278" height="185" /></a></span>A 30Y képviseli hazánkat az MTV EMA világversenyében. 2012. október 9-én éjfélkor lezárult a szavazás az MTV EMA Wordwide Act első fordulójában. Az eredményt egy koncertekkel fűszerezett, hajnalig tartó buli keretében hirdette ki az MTV. A szavazók döntöttek: az összecsapásból végül  a 30Y került ki győztesen, így ők képviselik hazánkat a verseny további részében. Ha a rajongók is úgy akarják, a második forduló végén akár a frankfurti Festhalle színpadára is eljuthat a csapat 2012. november 11-én.</p> <p> 

30yA 30Y képviseli hazánkat az MTV EMA világversenyében. 2012. október 9-én éjfélkor lezárult a szavazás az MTV EMA Wordwide Act első fordulójában. Az eredményt egy koncertekkel fűszerezett, hajnalig tartó buli keretében hirdette ki az MTV. A szavazók döntöttek: az összecsapásból végül  a 30Y került ki győztesen, így ők képviselik hazánkat a verseny további részében. Ha a rajongók is úgy akarják, a második forduló végén akár a frankfurti Festhalle színpadára is eljuthat a csapat 2012. november 11-én.

 

30yA 30Y képviseli hazánkat az MTV EMA világversenyében. 2012. október 9-én éjfélkor lezárult a szavazás az MTV EMA Wordwide Act első fordulójában. Az eredményt egy koncertekkel fűszerezett, hajnalig tartó buli keretében hirdette ki az MTV. A szavazók döntöttek: az összecsapásból végül  a 30Y került ki győztesen, így ők képviselik hazánkat a verseny további részében. Ha a rajongók is úgy akarják, a második forduló végén akár a frankfurti Festhalle színpadára is eljuthat a csapat 2012. november 11-én.

 

Hajnalig tartó buli keretében derült ki, hogy ki képviseli hazánkat az MTV EMA Worldwide Act további fordulóiban. A budapesti Akvárium Klubban igazi party-hangulat uralkodott az MTV EMA Regional Award díjátadóján. A zenei élet kiválóságai, a legnagyobb hazai sztárok és a több száz bulizni vágyó fiatal szórakozásáról a zene mellett különleges ételek és italok, sőt, egy Famous Grouse minigolf-pálya is gondoskodott. A buli koncertekkel kezdődött, majd éjfélkor a csatorna bejelentette az idei magyarországi győztest, akinek esélye lesz megnyerni a november 11-i frankfurti EMA gála Best European Act címét. A versenyt végül az apokaliptikus és érzékeny 30Y nyerte, szoros versenyben maga mögé utasítva a másik négy jelöltet: Odettet, Funktasztikust, a Supernem és a Soerii&Poolek csapatát. A győzelemmel olyan nemzetközi sztárok mellett kapott a 30Y is jelölést többek között, mint Rihanna, Katy Perry, Lady Gaga, a Muse, Taylor Swift.

 

Az este első felében a győztes zenekar valamint Odett és Funktasztikus is élő fellépéssel alapozta meg a remek hangulatot – utóbbi egy egész sztárcsapatot hozott magával, így a közönség többek között Sub Bass Monstert, Qka MC-t, sőt, Ganxta Zolee-t is láthatta a színpadon. Éjfélkor aztán az este műsorvezetője, Majka bejelentette az idei győztest: 2012-ben Magyarországról az alternatív rockot játszó 30Y indul harcba, így ha a rajongók is segítik, a zenekar november 11-én este ott lehet az MTV EMA-n a frankfurti Festhalléban.

 

„Nagyon-nagyon örülünk az eredménynek, hiszen csak a legmenőbb zenekarok kapnak ilyen elismerést. Számunkra már az megtisztelő, hogy olyan díjat fogunk kezünkben, amit anno Kurt Cobain is megkapott. Ha a rajongóink is úgy akarják, találkozunk Frankfurtban!" – nyilatkozta a hazai MTV EMA Legjobb Magyar Előadó díját megszerző 30Y zenekar.

 

A 2000-ben alakult öttagú pécsi 30Y, a magyar zenei színtér meghatározó zenekara. Az elmúlt tizenkét év alatt 5 lemezük jelent meg, több ezer klubkoncertet adtak Magyarországon és külföldön, a fesztiválok tematikus és nagyszínpadainak rendszeres meghívottjai. Szentimentálé névre keresztelt programjukat 2009 óta a Művészetek Palotájában láthatják a rajongók évről évre, ráadásul az idén ősszel stúdiólemez formájában is megjelenteti a zenekar.

Az EMA Worldwide Act első fordulójának megnyerése azonban még csak a kezdet: a szavazás újra kezdődik október 15-től, ahol a 30Y már az összes győztes európai együttessel méri össze erejét. A harmadik, kontinensek között zajló forduló után a végső győztes fellép az idei MTV EMA-n, olyan világsztárok mellett, mint a No Doubt, Taylor Swift vagy a Muse.

 

A szavazni vágyók a http://hu.mtvema.com oldalon minden kategóriában leadhatják voksukat. A végső győztesek kilétét 2012. november 11-én, Frankfurtban hirdetik ki egy látványos show keretében, ahol a zenei világ színe-java ünnepli együtt az elmúlt év legnépszerűbb előadóit. Ha minden zenerajongó összefog, akkor elérhetjük, hogy a 30Y egy egész ország álmát valóra váltsa: győztes magyar együttest látni az egyik legrangosabb nemzetközi zenei fesztiválon.

 

A jelöltek közül mindenki sokat tett azért, hogy idáig juthasson. Nézzük meg őket sorjában:

 

30Y

A 2000-ben alakult öttagú pécsi 30Y, a magyar zenei színtér meghatározó zenekara.

 

"Meglepődtünk a jelölésen, hiszen, bár a rajongótáborunk életkorban talán azonos az MTV közönségével, zenei ízlésben lehet, hogy különbözik – nyilatkozták a 30Y tagjai a jelölés kapcsán. – A közösségi felületeken megtalálható rajongók száma alapján nekünk lenne a legnagyobb esélyünk, de ezzel nem éltünk vissza, nem szólítottunk fel a szavazásra minden nap; bízunk benne, hogy elég lelkesek ahhoz, hogy győzelemhez juttassanak. A zenekarunk mottója is az, hogy azzal tisztában vagyunk, hogy mi vagyunk a világ legjobb 30Y zenekara. Ha viszont mégsem mi nyernénk, akkor a Supernemnek adnánk a díjat." (Ekkor még nem tudták, hogy nyerni fognak.)

 

Soerii&Poolek

A Soerii&Poolek egy nem mindennapi, zavarba ejtő formáció. Egyrészt egy 12 fős zenekar, de ugyanakkor egy 2 fős producer páros is, akiknél minden a buliról szól. A meghökkentő és polgárpukkasztó stílusáról elhíresült fiatal csapat, formabontó, XXI. századi módon közelíti meg a zenét és a színpadi jelenlétet: EZ EGY KÁOSZSHOW! EGY ÓRIÁSI, VIDÁM PARTY! Koncertjeiken szokatlan látványelemekkel szórakoztatják a közönséget.  A 12 fős őrült káoszshow szókimondó és váratlan fordulatokkal kombinál, extrém szereplőkkel, álarcokkal, törpével, topless-táncosokkal garantálja a lehengerlő élményt. Buli a javából. A Soerii & Poolek stílusa könnyen csábítana a „vicczenekar" kifejezés használatára, ám korántsem erről van szó (mondjuk úgy: korántsem ilyen egyszerű a helyzet): a duó már-már követhetetlen módon keveri „a szezont a fazonnal", az elektrót a gitárpoppal, a jól megírt slágert az experimentállal, a gúnyt a romantikával, a finom iróniát a szolid őrülettel.

A Soerii&Poolek duója például minden idők legszürreálisabb zenei formációját hozta létre, amelyben megfér egymás mellett az elektro és a gitárpop, egy törpe, egy gumicsirke és a topless-táncosok is.

 

Amikor megalakult az együttes, még nem is sejtettük, hogy tényleg zenélni és énekelni fogunk. Mindenesetre örülünk, hogy így alakult, mert különben nem nyerhetnénk meg az EMA hazai fordulóját – mondta a Soerii&Poolek két tagja. – Az MTV EMA jelölés nekünk olyan, mint egy űrhajósnak elindulni a Mars felé, szex után… Amióta megtudtuk, hogy esélyünk van arra, hogy Frankfurtban mutassuk meg, milyen egy igazi parti, frankfurti levest eszünk és minden útikönyvet megvettünk, mert meg akarjuk látogatni a nevezetességeket és persze szeretnénk a helyi klubokban felkérni az összes lelkes német menyecskét."

 

Supernem

A zenekart 2001-ben alapította három, akkor már régóta ismert és kevésbé ismert zenekarokban kipróbált zenész. Mózsik Imre dobos már a 80-as évek elejétől játszott zenekarokban, majd a Mester és Tanítványaiból való kiválása után csatlakozott az UP! nevű formációhoz, ahol találkozott Papp Szabolcs basszusgitárossal és Pulius Tibor gitárossal, hogy aztán rövid gondolkodás után hárman saját zenekart alapítsanak. Ez lett a Supernem, amely alapítása óta, változatlan felállásban, három nagylemezt készített (Hangosabban-2003., Tejfog-2005., Nemde-2007.) és néhány év leforgása alatt a hazai koncertszíntér egyik legnépszerűbb, a fiatalokat leginkább megszólítani tudó zenekarává, egyúttal a honi klubok és fesztiválok állandó és megkerülhetetlen szereplőjévé vált. 2008-ban az előző évben megjelent album 'Generáció' című számához készült videóklip a VIVA Comet díjátadón az év legjobb hazai klipje lett. 2011-ben elkészült legújabb stúdióalbumuk, a Tudományos Fantasztikus Pop és egy új taggal is kiegészült a zenekar, Kubányi Bálint billentyűssel. A Tudományos Fantasztikus Pop már nemcsak lemezcím, hanem egyszersmind a zenekar saját stílusa is, és az album címadó dala, valamint a Hova megy, Ki? című számuk az MR2 Petőfi Rádió slágerlistáján hónapokig helyet biztosítottak a zenekarnak.

 

 „Ahhoz a nemzedékhez tartozunk, amelynek kamaszkori zenei ébredése az MTV érkezésével esett  egybe. Képesek voltunk akár egy éjszakát a tv előtt virrasztani, hogy végre láthassuk a U2-t vagy elkapjuk az új Nirvana klipet. Elég klassz érzés tehát, hogy alig húsz évvel később jelöltek lehetünk egy rangos díjkiosztón – nyilatkozták a Supernem tagjai a jelölésről. – Aztán van ennél még klasszabb, mondhatnánk hiperklassz is ebben az egészben: jelölttársaink szinte kivétel nélkül a barátaink is, így bárki nyer, őszinte örömmel tölt majd el bennünket. Mielőtt viszont bárki is túlzott szerénységgel vádolna, hadd szögezzük le: a 2012-es MTV EMA legjobb magyar előadó díját természetesen a Supernem fogja megnyerni."

 

Odett

Odett 2008 októberében adta ki első, Pontos című albumát, Odett és a go girlz! néven. Az albumhoz két klip is tartozik: a Találkozás a Logosszal és a Móló. Utóbbit az MTV és a Red Bull 'made in garage' programjának köszönhetően sikerült létrehozni. Első albumáért 2009-ben az Év Felfedezettje kategóriában Magyar Zenei Díjra jelölték. 2010-ben szólókarrierbe kezdett, így már Odett néven adott ki kislemezt Pötty a kockán címmel. 2011-es, Hanyatt, homlok, egyenes című első önálló nagylemezéről Hanyatt című száma az MR2 Petőfi Rádió, és a Class FM top listáiban hónapokig szerepelt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének listáján 4. helyezett lett, sőt, egymillió feletti letöltést ért el a YouTube-on, illetve a magyar iTunes első napján, a letöltések száma alapján, szintén negyedik helyezést ért el. Van az a pillanat című számából klip is készült Pater Sparrow rendezésében, melyet a VIVA és az MTV is előszeretettel játszik. Odett karrierje szépen ível felfelé, 2011-ben az HBO saját gyártású Társasjáték című sorozatának főcímdalát énekli. 2012-ben 'ELLE young talent' díjra jelölték, valamint megjelenik Vége című száma, mely egy új korszak kezdetét jelöli.

 

 „Nagy megtiszteltetés nekem és a zenekarnak, hogy részt vehetünk a versenyben, és egyben óriási feladat is. Sokat dolgozunk azért, hogy érdemes legyen ránk odafigyelni, és az hogy bekerültünk MTV EMA hazai jelöltjei közé pedig nagyon jó visszajelzés számunkra. Köszönjük mindenkinek és találkozunk a koncerten!" – mondta Odett.

 

Funktasztikus

Funktasztikus (Funk 'N' Stein,Interfunk) egyike a hazai hiphop-forradalom zászlóshajóinak. Egyedülállóan bravúros stílusát motollagyorsasággal pörgő nyelvének és társadalomkritikus, rímközpontú szövegeinek köszönheti. Több mint hét albumával Funk Magyarország egyik legtermékenyebb rapelőadója. Érdeklődése és tehetsége sokrétű, egyfajta hiphop-polihisztor: bravúros szövegei mellett zenei alapokat is fabrikál és a lemezeivel kapcsolatos hangmérnöki munkálatokat is maga végzi.  Funk állandó vendége a neves belföldi és külföldi hiphop-rendezvényeknek, s az elmúlt tíz év alatt majd félszáz közreműködést vállalt. 2011-es közös száma az amerikai Afu-Ra-val (Brooklyn, Gangstarr Foundation) mérföldkő a magyar rap történetében. Funktasztikus, a hazai hip-hop forradalom egyik legjelentősebb alakja egészen különleges fél órával készült az EMA hazai bulijára. Sikerült megszerveznie, hogy egy egész csapat sztár kísérje el a partira, így a közönség nemcsak a motollagyorsasággal pörgő nyelvű előadót, hanem többek között Sub Bass Monstert, Qka MC-t, sőt, Ganxta Zolee-t is láthatta a színpadon. Jelölésén meglepődött és megtisztelőnek tartja.

 

"Az MTV-vel '91-ben találkoztam, hatalmas hatással volt rám a Yo! MTV Raps. Ed Lover és a pufi Dre profi módon mutatták be a szcénát, a műfaj aranykorát – nosztalgiázott Funktasztikus. – Maga az EMA-jelölés számomra egyszerre volt meghökkentő és természetesen megtisztelő is. Amit csinálok, azt a saját erőmből és szívvel-lélekkel teszem. Így született tizenöt évnyi munka után hét szólólemezem és több mint egy tucat videóm. Esélylatolgatásba nem is mennék bele, örülök, ha nyerek, de már a jelölés önmagában is elismerése munkámnak."

 

http://hu.mtvema.com/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.