2023.június.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ha péntek, akkor Villányban a helyünk

3 perc olvasás

pvill.jpgA Bagossy Brothers Company nagyszínpadi koncertjével és horvát-magyar tradicionális ételkülönlegességekkel indul május 18-án a villányi fesztiválszezon.

 

Villány városa nemcsak borairól, messze földön híres szőlőültetvényeiről és nemzetközi hírű borászatairól nevezetes, hanem gazdag és sokszínű kulturális és gasztro-programjai is egyre több látogatót vonzanak a „szőlő és bor városába”. A több évtizedes múltra visszatekintő villányi borfesztiválok mellett egyre népszerűbb a „Ha péntek, akkor Villány” című programsorozat.

 

Az „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak” szlogennel hirdetett pénteki programsorozat az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program támogatásában valósul meg, amelynek köszönhetően az idén nemcsak a helyszínek, hanem a programok száma is megtöbbszöröződött.

 

Nyár végéig négy kihagyhatatlan péntek vár a Villányba látogatókra, amelyek ezúttal horvát-magyar gasztro-udvarral, családi programokkal és a horvát Orahovica település kulturális produkcióival is bővülnek majd. A neves villányi borászatok, a régió őstermelői és kézművesei mellett az Oportó étteremnél kialakított gasztro-udvarban horvát és magyar ételkóstolók, horvát és magyar séfek látványkonyhája kap helyet. Késő estig kóstolható majd a horvát csobánác, a vinogradski grah, a horvát halászlé és a csevap, hogy versenyre kelljen a magyar marhapörkölttel, a babgulyással vagy a dunai halászlével. A borzarándokok körében messze földön híres impozáns Villányi Pincesor szomszédságában található Diófás tér a családi és a hagyományőrző programok fő helyszíne lesz: gyerekkoncertek, bábszínházak, a Villányi Kadarka Néptáncegyesület táncosai, a Kud Orahovica Tamburazenekar és a Kud Crkvari horvát nemzetiségi táncház tagjai vendégeskednek itt.

 

A Rendezvénytér idén is a könnyűzenei koncertek és a vérpezsdítő éjszakai utcabálok fő helyszíne lesz. Májusban 18-án a pécsi fiatalok egyik kedvenc alternatív rock zenekara, a Kubalibre, majd az elmúlt évek egyik nagy felfedezettje, a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company koncertje lesz a fő program. Június 15-én a ska műfaj hazai sztárjai, a PASO, augusztus 3-án a leghíresebb magyar rock-metál banda, a Road zenekar, augusztus 17-én pedig az Intim Torna Illegál érkezik Villányba.

 

Ha péntek, akkor Villány – főbb programok

  1. Május 18.

 

Rendezvénytér

18:00 Borrendi avatás, Villányi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület bemutatója

19:00 Kubalibre

20:30 Bagossy Brothers Company

22:30 UnterRock Zenekar

Diófás tér

17:00 Öko játszóház és környezeti nevelés a Zöld Híd Alapítvánnyal

17:00 Masi és Pocó (gyermekkoncert)

18:00 Kud Orahovica Tamburazenekar

Gasztroudvar

17:00 Kulináris kalandozások

látványkonyha, kóstoló és beszélgetés a horvát és magyar gasztronómia jegyében.

Bográcsban a paprikás páros: csobánác vs. marhapörkölt

 

www.villany.hu

www.facebook.com/villanyirendezvenyter

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.