Habemus papam, fehér füst szállt fel 2013. március 13-án este hét után pár perccel a Sixtus-kápolna kéményéből, és megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai.A Ferenc nevet veszi fel az új pápa, az argentin Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke. Az első jezsuita a pápák sorában.

Habemus papam, fehér füst szállt fel 2013. március 13-án este hét után pár perccel a Sixtus-kápolna kéményéből, és megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai.A Ferenc nevet veszi fel az új pápa, az argentin Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke. Az első jezsuita a pápák sorában.

A 115 választó bíboros március 12-én, szerdán megválasztotta Péter 266. utódát. 19 óra 6 perckor fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből, amely azt jelzi, hogy megszületett a döntés az új pápa személyét illetően a bíborosi kollégium kétharmados többségének köszönhetően.

A fehér füst: Van pápánk!A füstjelzést követően megszólaltak a Szent Péter bazilika harangjai és a térre összegyűlt hívek nagy örömujjongással fogadták a várva várt fehér füstöt.

Az Örök Városban leírhatatlan a hangulat ezekben a percekben. Az emberek áradata özönlik a Szent Péter tér felé, miközben felsorakoznak a Pápai Svájci Gárda és a Vatikáni Csendőrség díszosztagai és a Csendőrség fúvószenekara, az olasz rendőrség, a carabinieri, majd felhangzanak az olasz és a vatikáni himnusz hangjai.

 

Miután a leendő pápa megkapta a szavazatok kétharmadát, Harvey bíboros behívja a Sixtus-kápolnába Marini és Baldisseri atyákat, majd Re bíboros odalép a megválasztott elé, és felteszi neki a kérdést: „Elfogadod-e kánoni megválasztásodat pápává?" Igen válasz esetén a megválasztott bíboros azonnal pápai rangra emelkedik.

Ré bíboros ezután megkérdezi az új pápát, hogy milyen nevet kíván felvenni. A pápa által választott név sejtetni engedi, milyen irányt kíván az új pápa az egyháznak adni uralkodása idején. Amíg Marini atya a jegyzőkönyvet készíti, a szavazatszámlálók és Harvey bíboros tűzbe vetik a szavazócédulákat, és a megfelelő vegyi anyag segítségével fehér színű füstöt generálnak.

Megszólalnak a Szent Péter bazilika harangjai, Marini szertartásmester pedig bevezeti az új pápát a sekrestyébe, és rendelkezésére bocsájtja a három méretben elkészített pápai ruhát. A segítők kiválasztják a legmegfelelőbb méretet, és feladnak a pápára egy piros stólát, melyen arany hímzéssel Péter és Pál apostol látható. A pápa átadja piros bíborosi sapkáját Baldisseri atyának, és átveszi tőle a fehér pápai sapkát. Ezt követően az új pápa visszamegy a Sixtus-kápolnába egy rövid imára és hálaadásra. Re bíboros rövid intést mond, Jean-Louis Tauran bíboros a péteri szolgálat mibenlétéről olvas fel, Godfried Danneels bíboros pedig imát mond. Mindegyik bíboros letérdel a pápa elé, és hűsége jeléül a kezébe teszi a kezét. Végezetül közösen eléneklik a Te Deumot.

Ezután az új pápa bemutatása következett. A bazilika erkélyére kilépve Tauran protodiakónus bíboros a mikrofonhoz ment, és bejelentette az új pápa nevét. Az erkélyt díszítő vörös függöny szétnyílt, és az új pápa kilépett a hívek elé, hogy köszöntse őket, és Urbi et Orbi áldásban részesítse őket.

A pápa anyanyelvükön köszöntötte argentin hiveit, majd olaszul beszédet intézett a jelenlevőkhöz. Ebbenelmondtam hogy mint Róma püspöke ezt a feladotot is megkapta pápasága mellé.

Az Urbi et Orbi áldásnál újdonság volt, hogy külön bejelentették, hogy ez nem csak a helyszínen jelenlévőknek szól, hanem mindekinek, akik hallja ezt a rádión, tévén vagy az uj médiákon és az interneten keresztül.

Életútja

 

Jorge Mario Bergoglio (1936. december 17.), Buenos Aires jezsuita érseke; a Keleti Rítus argentínai ordináriusa, 2013. március 13-tól I. Ferenc néven pápa.Nevét Assisi Szent Ferenc után választotta, s egyben az első pápa az amerikai kontinensről, továbbá a legelső jezsuita pápa.

Buenos Airesben született ötgyerekes családba. Apja olasz származású vasúti munkás volt. A Villa Devoto szemináriumban folytatott teológiai és filozófiai tanulmányai után 1958. március 11-én belépett a jezsuita rendbe. Saját maga is tanított irodalmat, pszichológiát valamint teológiát. 1969-ben szentelték pappá, egy időben a jezsuita rend argentin tartományi főnöke volt, 1998-ben nevezték ki Buenos Aires érsekévé. II. János Pál pápa adományozta számára a bíborosi rangot 2001-ben.

 

Magyar Kurír/VR/HirTv/RTV Vaticano

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük