2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Habent sua fata libelli” (A könyveknek megvan a maguk sorsa)

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57808"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k%C3%B6nyvek%20k%C3%B6zel.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium 2012. január 30-án délután 2 órakor kis ünnepséget rendezett az iskola könyvtárában. A rendezvényre az adta az okot, hogy az államosításkor a Veres Pálné Gimnáziumba került mintegy 1000 könyv nemrég visszakerült jogos tulajdonosához. Megnyitó beszédében Varga Károly igazgató ismertette a visszaadás történetét.  </p> <p> 

k%c3%b6nyvek%20k%c3%b6zel.thumbnailA Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium 2012. január 30-án délután 2 órakor kis ünnepséget rendezett az iskola könyvtárában. A rendezvényre az adta az okot, hogy az államosításkor a Veres Pálné Gimnáziumba került mintegy 1000 könyv nemrég visszakerült jogos tulajdonosához. Megnyitó beszédében Varga Károly igazgató ismertette a visszaadás történetét.  

 

k%c3%b6nyvek%20k%c3%b6zel.thumbnailA Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium 2012. január 30-án délután 2 órakor kis ünnepséget rendezett az iskola könyvtárában. A rendezvényre az adta az okot, hogy az államosításkor a Veres Pálné Gimnáziumba került mintegy 1000 könyv nemrég visszakerült jogos tulajdonosához. Megnyitó beszédében Varga Károly igazgató ismertette a visszaadás történetét.  

 

csan%c3%a1dy%20%c3%81%20%c3%a9s%20a%20k%c3%b6nyvek%20.thumbnailA Veres Pálné Gimnázium könyvtárosa, Hock Zsuzsa megkereste őt, és tájékoztatta, hogy a könyvtárukban lévő, a volt Angolkisasszonyok Sancta-Maria Leánygimnáziumának (a Ward Mária Gimnázium jogelődjének) pecsétjével ellátott könyveket vissza szeretnék adni. Az átadás-átvétel 2011. október 15-én történt a Veres Pálné Gimnázium igazgatónője, Oporné Fodor Mária, Varga Károly és a két iskola könyvtárosainak jelenlétében. „Az első gondolatom az volt, hogy tulajdonképpen annak idején jogszerűen kapták meg az értékes könyveket – bár egy embertelen rendszer törvényeként – most mégis önként lemondanak róluk, önként, kényszer nélkül visszaadják.

 nagy%20laci.thumbnail

Ma, amikor inkább kapni, minél többet szerezni szeretnének az emberek, ritka az, hogy valamit önzetlenül, maguktól adjanak az emberek. Most mégis egy ilyen esemény, cselekedet tanúi lehettünk, hálás köszönet érte!" – mondta beszédében Varga Károly. Dávidné Bajor Ágota könyvtáros az angolkisasszonyok magyarországi ténykedését vázolta röviden, s bemutatta a visszakapott állományt.  Jelentős részük 19. századi, köztük sok a szép, díszkiadású kötet.

 tompa%20m%20.thumbnail

A legrégebbi darab egy 1743-ból való négynyelvű szótár. A mintegy 65 német, 40 latin és 15 francia nyelvű könyv, s a gazdag szakkönyvtár elárulja, milyen magas szintű oktatás folyt a néhai intézetben. A visszaadott könyvek közül a legszebbeket a látogatók megtekinthették, meg is foghatták. Érdemes megemlíteni többek közt a dicsőségtábla gyanánt működő könyvet, melybe évről évre gyönyörű betűkkel beírták a legjobb tanulókat. Gyönyörű a Mikes Törökországi leveleinek díszkiadása, melyet Rákóczi hamvainak hazakerülése kapcsán nyomtattak ki 1906-ban. De a különleges kiadások mellett az egyszerű szépirodalmi könyvek, könyvsorozatok is nagyon igényesek, szemet gyönyörködtetők. Az ünnepséget két tanuló szereplése, hegedűjátéka, illetve szavalása tette színessé.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.