2022.december.03. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57813"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/d_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="94" /></a></span>3 az 1-ben, és benne 1 cirkusz ajánló a Fesztivál Plusz, valamint 2 kiállítás, a Faur Zsófinál ill. a Biksady galériában. Mind 3 figyelemreméltó, de döntse el Ön, - a kedves Olvasó.

d 3.thumbnail3 az 1-ben, és benne 1 cirkusz ajánló a Fesztivál Plusz, valamint 2 kiállítás, a Faur Zsófinál ill. a Biksady galériában. Mind 3 figyelemreméltó, de döntse el Ön, – a kedves Olvasó.

d 3.thumbnail3 az 1-ben, és benne 1 cirkusz ajánló a Fesztivál Plusz, valamint 2 kiállítás, a Faur Zsófinál ill. a Biksady galériában. Mind 3 figyelemreméltó, de döntse el Ön, – a kedves Olvasó.

 

2012. február 6-án a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál délutáni műsorával és az esti díjkiosztó gálával alig ér véget a Cirkuszfesztivál, máris műsoron a Fesztivál Plussz a Fővárosi Nagycirkuszban. Fesztivál Plussz – 2012. február 11 – március 11.

A Fesztivál Plussz látványos nemzetközi műsorral örvendezteti meg azokat, akik lemaradtak a Nemzetközi Cirkuszfesztiválról. A plakáton látható Natalie Enterline igazi világsztár. Az amerikai batonforgató gyermekként táncolni tanult szülei iskolájában, majd New Yorkban. A nyolcvanas években találkozott a legendás zsonglőrrel, Francis Brunn-nel, akinek évtizedeken át partnere volt. Natalie Enterline a világ leghíresebb varieté szinházaiban – például a párizsi Lidoban, a frankfurti Tigerpalastban – és cirkuszaiban lépett fel a már védjegyévé vált kellékeivel: a piros kalappal és a sétapálcával.
Mesebeli világot teremt Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, amely a 4. Moszkvai Cirkuszfesztivál arany díját nyerte el 2009-ben. A régi kastély romjai című produkció egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel.

A Fesztivál Plussz című előadás nézői nevethetnek bohóctréfákon, izgulhatnak az akrobaták

mutatványain, ámulhatnak a zsonglőrök gyorsaságán.

A Fesztivál Plussz című előadás február 11-től március 11-ig látható a Fővárosi

Nagycirkuszban.

Jegyvásárlás a www.fnc.hu honlapon.

A 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódó programokról korábban már említést tettünk. A manézs árnyékában címmel Bácsi Róbert László fotóiból láthatunk kiállítást a Fővárosi Nagycirkusz (XIV. Állatkerti krt. 12/a.) emeletén és a Benczúr Hotelben (VI. Benczúr u. 35.) január 30-tól február 12-ig.

A cirkusz és szociális funkciója konferencia a hazai és nemzetközi tapasztalatokról.

A konferencia célja, hogy megteremtse a tapasztalat – és információcserét az olyan csoportok és társulatok között, akik a cirkusz – hagyományos cirkusz, cirkusziskolák – segítségével szeretnének segíteni a szociálisan hátrányos helyzetben élőknek.

A konferencia bevezetőjét Alessandro Serena, a Milanói Egyetem cirkusztörténész professzora állította össze. A hagyományos cirkusz ideális viselkedési modell lehet, hiszen

közössége különböző vallású, kultúrájú, nemzetiségű, életkorú tagokból áll. A „szociális cirkusz" kifejezés azokat a nem iskolai területen szerzett tapasztalatokat mutatja meg, amelyek a cirkuszi tevékenységek hatékonyságán alapulnak és utat mutathatnak a hátrányos környezetben felnövő gyerekeknek és fiataloknak.
A konferencián előadást tart Felicity Simpson (Kolumbia), a Circo Para Todos (Cirkusz mindenkiért) alapítója és elnöke. Ebben a szakiskolában cirkuszi tárgyakat tanulhatnak hajléktalan és hátrányos helyzetű gyerekek. Ruggero Sintoni (Olaszország) a Circo della Pace (A béke cirkusza) létrehozója, amely négy éve ad lehetőséget szociális cirkuszi bemutatóknak azzal a céllal, hogy az előadás városi közösségi találkozó legyen. A Bukarestből érkező bohóc, Daniel Romila olyan fiatalok oktatásával foglalkozik, akik hajléktalanként az utcán élnek. Bogdan Zajac a lengyel Ocelot Alapítvány modelljét mutatja be, amely az akrobatika oktatásával kínálja a közösség lehetőségét a fiatalok számára. Az Igazgyöngy integrációs modell, amelyről L. Ritók Nóra tart előadást egy másik művészeti ág, a képzőművészet eszközeivel keres beavatkozási pontokat a mélyszegénységben élők problémáinak megoldására. Szonday Szandra a művészetből vett érzékletes példákkal – Aba-Novák festményei, Fellini filmjei, az újcirkusz előadásai – támasztja alá, hogy a cirkusznak mindig is volt „szociális üzenete".
A cirkusz és szociális funkciójakonferencia

2012. február 6. 11 óra
Hotel Benczúr (VI. Benczúr u. 35.)
A konferencia nyelve az angol.

 

EZ ÁLLAT – Faur Zsófi Galéria és Panel contemporary közös kiállítása.

Kiállító művészek: Babinszky Csilla, Bognár Benedek, El-Hassan Róza, Fabricius Anna, Hámori Anett, Hugyecsek Balázs, Kudász Gábor Arion, Majoros Áron, Molnár Ágnes Éva, Rizmayer Péter, Szamarasz Daphné

A Faur Zsófi Galéria és a Panel közös kiállítása februárban az állatok köré szerveződött. A művészet történetével egyidősek az állatokat ábrázoló alkotások és az évszázadok folyamán egyre összetettebb jelentéssel ruházták fel őket, a kortárs művészetben is állandó téma. A kiállításon szereplő művek mindegyike valamilyen módon az állatokhoz kapcsolódik: akár konkrétan, akár egy-egy tulajdonság vagy szokás vizsgálatával átvitt értelemben.  Az ember és az állat kapcsolatának többrétű megjelenítése mellett az állat mint  forma, illetve ábrázolásának eltérő léptéke számtalan értelmezési lehetőséget vet fel. A kiállításon 11 alkotó különböző megközelítését láthatjuk a témára.

Majoros Áron szobraiban az állati forma válik az ábrázolás tárgyává, míg El-Hassan Róza festményén az állatokhoz társított tulajdonságok vegyülnek moralizáló tartalommal.

Hámori Anett nagyméretű tekercsére a malac módjára hizlalt mauritániai asszonyok képe került.

Babinszky Csilla finom rajzai óriásivá nagyítják a kis törékeny állatokat.

Rizmayer Péter-Hugyecsek Balázs kirakatban látható installációja egy bogár kalandjait mutatják be.

A válogatásban két egészen fiatal alkotó is szerepel, akik tavaly végeztek:

Szamarasz Daphné videóján egy kakas szerelmét követhetjük végig egészen az utolsó vacsoráig.

Bognár Benedek  Szép új világ fotósorozatán a mesterséges emberi környezet és természeti lét összeférhetetlenségének ambivalens kapcsolata kerül középpontba.

A kiállítással egy időben szeretnék a galéria múzeumpedagógiai programsorozatát is elindítani, amiről bővebb információ olvasható majd a honlapon.

EZ ÁLLAT – Faur Zsófi Galéria

1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

A kiállítást 2012. február 8-án 18 órakor Izinger Katalin művészettörténész nyitja meg.

A tárlat 2012. március 11-ig látogatható.

 

Ergy Landau és Nora Dumas fotókiállítása a Biksady Galériában.

A Biksady Galéria 2012. február 9-én nyitja meg idei első kiállítását, amely Ergy Landau (Landau Erzsi) és Nora Dumas (Kelenföldi Telkes Nóra), világhírű magyar fotográfusok egy-egy időszakát mutatja be.

Közös művészi alkotómunkájuk 1929-ben Párizsban indult és közel egy évtizedig tartott. Mindkettőjük művészetében fontos szerepet játszik a női szerepvállalás, de ezen kívül számos más témakört is feldolgoztak. Kiállításunk ezekbe a különlegességekbe enged betekintést.

Ergy Landau 1954-ben az UNESCO delegáció tagjaként utazott Kínába, hogy riportfelvételeket készítsen egy könyv megjelenítése céljából. A dokumentarista stílusban elkészített képek bemutatják az ott élő különböző népcsoportok mindennapjait.

Nora Dumas a század első felében a legátfogóbb feldolgozást készítette a francia parasztság életéről. Fotói, képet adnak egy eltűnőben lévő kor életformájáról. Kiállításunkon a művésznő ezen korszakában készült eredeti nagyításaiból is számos fotót mutatnak be, melyek közül kiemelkedik, a járomba feszülő igáslovat ábrázoló felvétel, mellyel 1928-ban első nagy sikerét aratta.

Biksady Galéria 1055, Budapest Falk Miksa u. 24-26.

Kiállítás megnyitó: 2012. február 9-én 18 órakor.

A kiállítást megnyitja: Oltai Kata művészettörténész.

A tárlat 2012. március 3-ig látogatható.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.