A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány a 2009. évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére emlékévnek nyilvánította. A programsorozat keretében a Balassi Intézet pályázatot hirdetett két kategóriában (iskolásoknak, és felnőtt korosztály számára).

 

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány a 2009. évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére emlékévnek nyilvánította. A programsorozat keretében a Balassi Intézet pályázatot hirdetett két kategóriában (iskolásoknak, és felnőtt korosztály számára).

A pályázat témája: „Hadarva írok – sms történetek" az SMS nyelvén a nyelvi játékosságot, a nyelvi újítást kifejező rövid prózai valamint poétikai alkotások írása volt. A pályaművek terjedelme nem haladhatta meg az ötezer karaktert, ami 8-10 gépelt oldal, és 50-70 SMS terjedelmének felel meg. Ebben a terjedelemben kellett irodalmi művet létrehozni. A kiírás ötletadója Örkény István író volt, aki az 1960-as években kitalálta a hadarva írt "Bözse leveleket" és eszébe sem juthatott, hogy egy emberöltővel később mindez hétköznapi valóság lesz.

 

Balázs GézaBalázs Géza Kerekes Viktória -- Konrád CsabaKerekes Viktória — Konrád Csaba Lauter Éva -- Balázs GézaLauter Éva — Balázs Géza

Az SMS része életünknek, ahogy az általa életre hívott nyelv is beépült mindennapi nyelvhasználatunkba. Az SMS a nyelvi játékosság, a nyelvi újítás, a nyelv kifejező erejének a legjobb példája. 79 ifjúsági és 334 felnőtt jeligés pályázat érkezett a kiírásra. A hatalmas mennyiséget feldolgozva úgy döntött a bírálóbizottság, hogy megosztott díjakat ad ki, mert a pályázat a nyelv érdekes szeletét mutatja meg. Tizenöt munkát díjaztak és a nyertesek az elmúlt napokban vették át jutalmukat a budapesti eredményhirdetésen.

 

Margócsy István -- Lauter ÉvaMargócsy István — Lauter Éva PanninakPanninak SMS 1.SMS 1.

A bírálóbizottság tagjai voltak: Dr. Margócsy István, a bizottság elnöke, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék, Körösi Zoltán József Attila díjas író és Dr. Balázs Géza nyelvész, tanszékvezető ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.

 

SMS 2.SMS 2. SMS 3.SMS 3.

A díjakat Dr. Lauter Éva a Balassi Intézet főigazgatója, Dr. Margócsy István és Dr. Balázs Géza adták át.

A pályázat eredményei:

Ifjúsági kategóriában:

I. díj megosztva – Pálinkás Máté és Zsiros Gabriella – nettó 250 ezer forint/pályamű.

II. díj megosztva – Mészáros Zsanett és a 9.T osztály (Szeged) és Kenesei Zsanett – nettó 150 ezer forint/pályamű.

III. díj megosztva – Kiss Fanni és Éliás Boglárka Anna – nettó százezer forint/pályamű.

Felnőtt kategóriában:

I.díj megosztva – Tóth Annamária, Nyilas Attila és Garaczi László – nettó 333 ezer forint/pályamű.

II. díj megosztva – Benkocsné Palencsár Katalin, Gradvolt Endre és Nyerges Gábor Ádám  – nettó 233 ezer forint/pályamű.

III. díj megosztva – Fodor Réka, Dr. Mechler Anna és Ivády Nóra Bella – nettó 133 ezer forint/pályamű.

A díjazott munkák hamarosan egy kötetben is megjelennek Margócsy István zsűrielnök, irodalomtörténész szerkesztésében.

A díjátadón Kerekes Viktória és Konrád Csaba színművészek előadásában mindkét kategória egy-egy díjazott pályamunkáját meghallgathattuk. Bevallásuk szerint komoly feladat volt a sok rövidített jelből álló szöveg megfelelő értelmezése. Margócsy István, a zsűri elnöke is megemlítette, hogy nem boldogultak könnyen az ifjúság nyelvével, kódfejtő szótáruk pedig nem volt.

Balázs Géza az internetes Szószavazó pályázat – Hagyj egy szót magad után! felhívással indult szószavazó.hu internetes kampány – eredményéről beszélt. Elmondta, hogy Magyarországon a szószépségversenyt – Paul Valery francia költő nyomán – Kosztolányi Dezső kezdeményezte, amikor 1933-ban a Pesti Hírlapban összeállította a 10 legszebb magyar szó listáját. Akkor a következő szavak voltak a legszebbek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

2009. November 30-ig összesen 170 ezer szó érkezett, az első tíz legszebb szó a következő lett: édesanya, édesem, szeretlek, szerelem, pillangó, alkony, cipőfűző, lenolaj, guriga, fricska. Ezek még karácsony előtt megjelennek óriásplakátokon.

  Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük