2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HAISystems – virtualizáció VMware-el

7 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/252"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vmwarecim.thumbnail.gif" border="0" alt="VM Ware network" title="VM Ware network" width="100" height="58" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>VM Ware network</strong></span></span>2007.március 22-én a HAISystems rendezvényén az IT rendszerek gazdaságos rendelkezésre állás-növelése volt a fõ téma.  Hazai banki szakember mutatta be a virtuális technológia felhasználási folyamatát,  a HAISystems munkatársa a virtualizációs technológiához kapcsolódó új termékeket és szólt a legutóbbi tapasztalatokról. </p><p>

 

vm ware networkVM Ware network2007.március 22-én a HAISystems rendezvényén az IT rendszerek gazdaságos rendelkezésre állás-növelése volt a fõ téma.  Hazai banki szakember mutatta be a virtuális technológia felhasználási folyamatát,  a HAISystems munkatársa a virtualizációs technológiához kapcsolódó új termékeket és szólt a legutóbbi tapasztalatokról.

 

vm ware networkVM Ware network2007.március 22-én a HAISystems rendezvényén az IT rendszerek gazdaságos rendelkezésre állás-növelése volt a fõ téma.  Hazai banki szakember mutatta be a virtuális technológia felhasználási folyamatát,  a HAISystems munkatársa a virtualizációs technológiához kapcsolódó új termékeket és szólt a legutóbbi tapasztalatokról.

vmware  A rendezvény fõ mondanivalója; ma a virtualizációs technológia segítségével már sok vállalat takarít meg mûködtetési költséget, hardver-beruházási költséget, szoftver licencdíjat, áramköltséget, bérleti díjat.

Az elõadók között szerepelt Andrea Meyer, a VMware Austria regionális partner-felelõse,  Horváth Norbert, az Inter-Európa Bank osztályvezetõje és Nyikes Tamás, a HaiSystems Kft. szoftver-üzletág vezetõje.

fedora  startup  Elhangzott;  az 1998-ban alapított Haitec Magyarországi Kft.  a tulajdonosi háttér átalakulása után, 2004. áprilisától HAISystems Kft. néven mûködik.  A cég régóta dolgozik a hardver-szoftver kereskedelemben és a rendszer-integrációban.  Maga a VMware technológia már 4-5 éve létezik, de sokáig drágának tartották, mondván, sok erõforrást igényel.  A szakmában folyó konszolidációs folyamat és a virtualizáció révén ismét elõtérbe került, s Magyarországon a HaiSystems az a cég, amely jó ismerõje ennek a technológiának.  

fedoraA mintegy  35 fõvel dolgozó Haisystems a 2006-os évben 2,2 milliárd Ft forgalmat bonyolított le infrastrukturális platformokból, speciális megoldásokból, szolgáltatásokból.  Hardver-szoftver licencelés helyett inkább üzemeltetésben biztos megoldásokat akarnak szállítani, komoly partnerként. A szakmai kompetenciát és a háttértámogatást adják a felhasználók számára, legfontosabb tényezõ ebben;  a leállások elkerülése.

vmware képernyõ 

Szerverpark konszolidáció VMware termékekkel

A jelenlegi kiszolgálók nagy része alacsony kihasználtsággal mûködik az alkalmazások operációs rendszerenkénti elszigetelése, hardver- vagy alkalmazáshiba, inkompatibilitás elkerülése, esetleges karbantartási mûveletek biztosítása miatt. Kiváltásukra új termékeket fejlesztettek, belépõ szintû kiszolgáló oldali virtualizációt nyújt az új,  ingyenes VMware Server.  Segítségével virtuális gépeket hozhatunk létre és futthatunk kiszolgálókon egy másik operációs rendszer felett (Microsoft Windows kiszolgáló termékek vagy Linux), akár többet is párhuzamosan, a háttérben.  Kis számú kiszolgáló esetén célszerû használni, illetve virtualizációs folyamat kezdetén.

Néhány elõny; 

-több kiszolgáló összevonásával a hardver költségek  40-80%-kal csökkenthetõk,

-az erõforrások jobban kihasználhatók,

-nagyobb a megbízhatóság,

-a kiszolgálók teljeskörûen bootolhatók távolról a VMware Virtual Center segítségével,

-a virtuális gépek ugyanazt a hardver felületet nyújtják minden hardveren,

-a funkcionális rendszerek hardver-függetlenek,

-dinamikus erõforrás-kiosztás biztosítható (VMotion + VMware DRS),

-a TCO csökken,

-nõ a rendelkezésre állás,

-a virtuális gépek között terhelés elosztás alkalmazható és fürtözés,

-szoftver hiba esetén pillanatok alatt újraindítható a virtuális gép a fizikai gép befolyásolása nélkül egy korábbi  

 helyes állapotból (pillanatkép)

-hardver hiba esetén a virtuális gépek futtathatók másik fizikai gépen a javítás/pótlás ideje alatt, akár automatikusan is (VMware HA),

-erõforrás igény növekedés esetén egyszerû fájlmásolással új gépre helyezhetõ a virtuális gép,

-megvalósítható a virtuális gépek teljes távoli felügyelete, akár rendszerindítás közben is!

Stb.

VMware munkaállomások

vmware vistánA VMware termékekkel kétféle munkaállomás virtualizáció biztosítható; "online" vagy "offline" mûködõ változat. "Offline"  esetén a virtuális gép a felhasználó számítógépén fut, "online" megoldásnál a vállalat adatközpontjában, távoli bejelentkezéssel.  Mindkettõnél a biztonsági szabályokat központilag lehet meghatározni.

Az újonnan fejlesztett VMware technológiák sorába tartozik az ACE (Assured Computing Environment) offline megoldás, melyet az Inter-Európa Banknál is alkalmaznak. 

vmware bios A VMware Assured Computing Environment a  felhasználó gépén fut, konfigurálása kizárólag központilag történik. Ily módon titkosított virtuális gépet lehet létrehozni, beépített, akár dinamikus hálózati elérés korlátozással, hardverek biztosításával.  A virtuális gépre idõkorlátot is be lehet állítani.  A virtuális gépek a VMware ACE Manager-rel hozhatók létre és konfigurálhatók, a felhasználó telepítõcsomagban kapja meg CD-n vagy DVD-n.   A telepítés egy egyszerû fájl futtatásával elvégezhetõ.

A VMware Virtual Desktop Infrastructure (VDI) esetén a virtuális gépek a vállalat adatközpontjában futnak, VMware ESX Server rendszereken, a kiszolgálókhoz hasonlóan. 

A VMware VDI alkalmazása indokolt azon esetekben, amikor

-minden felhasználónak egyedi beállításokra van szüksége,

-a felhasználóknak adminisztrátori jogosultságot kell biztosítani,

-valamely alkalmazás nem mûködik Citrix / Terminal Server környezetben.

A Citrix-es környezetre vonatkozó általános tapasztalat, hogy VMware-rel, annak erõs memória-kezelése miatt ezek a környezetek is biztonságosan, gyorsabban futhatnak, így sokkal jobb teljesítmény érhetõ el velük!A VDI megoldás elõnye, hogy virtuális gépekként minden "hagyományos" eszköz alkalmazható rajtuk, egy felhasználó akár többféle környezetet is használhat, válthat közöttük, összeakadás, vagy egyéb hibás mûködés elkerülésével.  A Virtual Centerrel sablonok alapján pillanatok alatt létre lehet hozni új környezetet. A központosított adattárolás nagy mértékben leegyszerûsíti a biztonsági mentéseket, a virtualizációval járó hardverfüggetlenség mellett.

Az alkalmazás jó példáit jelentik 

-a több telephelyû cégek,

-adatközpont (pl több országban, földrészen),

-otthon, ADSL-en keresztül dolgozók,

-külsõs partnereknek ideiglenes munkahely biztosítása,

-távolról bejelentkezés a saját gépre cégen belül (útközben üzletfélnél, sürgõs esetben nyaralásról),

-több mûszak: nem kell mindenkinek külön gép.

VMware a gyakorlatban

vmware bios 2 Az Inter-Európa Bank tapasztalatai azt mutatták, az idõ múlásával a cégnél egyre több alkalmazottra és egyre több szerverre volt szükség, ezen a helyzeten változtatni kívántak. 2004-ben egy teszt-szerver beállításával kezdtek tapasztalatokat gyûjteni a VMware-rel a heterogén felépítésû IT környezetben.  2004. végén 3 fizikai szerverrel  10-12 virtuális gépet képeztek.  Úgy tapasztalták, érdemes tartalékot hagyni a virtuális gépeken, így lehet átállásokat lebonyolítani könnyedén.  Mára 14 fizikai szerverükön mintegy 80 virtuális szerver futnak kontroll alkalmazások, adatbázis szerverek formájában.

vmware ubuntu-val Pozitív tapasztalatokat szereztek a web-szerverek virtualizációjával, a kényes banki környezetben meg lehetett valósítani, hogy a rendszergazda a saját gépe elõtt ülve tudja menedzselni a rendszert.  A rendszer rugalmasságára példa, hogy mentés esetén fájl-copy-val lehet másolatokat készíteni, amirõl könnyen vissza is lehet állni!Munkaállomás virtualizáció hozható létre könnyedén távoli munkavégzéshez, a testre szabott virtuális gép az otthoni gépen az egyéb alkalmazásokkal párhuzamosan futtatható, vehetõ igénybe a banki munka-környezet. A megoldáshoz szükséges képzettségrõl szólva; egy jó rendszergazda elboldogul a feladattal Windowsos és némi Linuxos gyakorlattal, nem igényel a feladat speciális szaktudást. Némi negatívumként említhetõ, hogy a patch-ekkel vigyázni kell, mert DLL-ek felülírása elõfordulhat és a Virtual Center Management néha nem mûködik, valamint általános megfontolást érdemel, hogy a Linuxos háttér esetleg lehetõvé teszi a ?túrkálást" annak, aki ebben jártas…

http://www.haisystems.hu/

http://www.netalfa.hu/vmware/desktop/;jsessionid=AC520B5B7ED6644ED54F8488BB0219B8

http://www.vmware.com/solutions/desktop/vdi.html

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.