Körkérdést tettem fel néhány ismerősömnek, a hálapénzről faggatva őket. Íme a válaszok.

Körkérdést tettem fel néhány ismerősömnek, a hálapénzről faggatva őket. Íme a válaszok.

   A. Andor, 70 éves nyugdíjas autószerelő:

Eddig feleslegesnek tartottam a hálapénzt. Nemrég azonban kórházban töltöttem tíz napot. Az osztályos orvos olyan rendes volt, mindent megtett a gyógyulásomért. Még azt is megkérdezte egyszer: Andor bácsi, ízlett az ebéd? Hát, válaszoltam, ettem már jobbat is. De azért örömmel adtam hálapénzt.

   B. Barbara, 60 éves, francia és angol tanár, műfordító:

Ha nem lenne elég pénzem, elkerülném a kórházat. Inkább lábon hordanám ki a vakbélgyulladást. A családorvosomat viszont szeretem. Megkérdezi mit parancsolok. Bármilyen gyógyszert felír, még a méregdrágákat is. Ráadásul jóképű, nekem legyen mondva! Megérdemel egy kis jövedelem többletet.

   C. Csaba, 50 éves, tyúkszemvágó és gyógypedikűrös: 

Ha először találkozom az orvossal, nem adok hálapénzt. De ha jobban megismerjük egymást és beutal gyógyfürdőbe, gyógytornára, akkor tényleg hálás leszek neki. Különösen akkor, ha a pácienseinek megemlíti a nevemet, foglalkozásomat és a címemet.

   D, Dorottya, 40 éves, ügyfélkapcsolati referens:

Igényt tartok a magas színvonalú ellátásra. Elvégre rendesen fizetem az egészségbiztosítónak a járulékot. Nekem is kellemetlen, ha adok, az orvosnak, ápolónőnek is kellemetlen, ha elfogadja. Elvileg helytelennek, a jó erkölcsbe ütközőnek tartom a hálapénzt. De csak elvileg. Gyakorlatilag inkább adok.

   E. Elemér, 30 éves, boltvezető:

Az itt a probléma, hogy soha nem tudja az ember, eleget ad-e, vagy keveset? Nem vagyok hajlandó részt venni egymás túllicitálásában. Különben is, kitől kérdezzem meg? Röviden szólva mindenkitől függetlenül annyit adok, amennyit gondolok.

   F. Fruzsina, 20 éves, a tavalyi Anna-bálon első udvarhölgy volt:

Szó sem lehet róla! Múltkor elmentem a dokihoz, kapart a torkom. Na, akkor megvizsgálom, szólt mosolyogva. Le kellett teljesen vetkőznöm, húsz percig vizsgált. Tetőtől talpig. Ezek után még én adjak hálapénzt? Adjon ő, nekem!

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük