2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hamarosan CSÁNGÓ Fesztivál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63390"><img class="image image-preview" src="/files/images/Cs.preview.jpg" border="0" width="434" height="157" /></a></span> </p><p>2012. augusztus 8. és 12. között 22. alkalommal kerül megrendezésre a jászberényi hagyományőrző rendezvénysorozat a CSÁNGÓ Fesztivál. A népzenétől a rock and roll forradalomig mintegy 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot az iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti.</p> <p> 

cs.preview

2012. augusztus 8. és 12. között 22. alkalommal kerül megrendezésre a jászberényi hagyományőrző rendezvénysorozat a CSÁNGÓ Fesztivál. A népzenétől a rock and roll forradalomig mintegy 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot az iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti.

 

cs.preview

2012. augusztus 8. és 12. között 22. alkalommal kerül megrendezésre a jászberényi hagyományőrző rendezvénysorozat a CSÁNGÓ Fesztivál. A népzenétől a rock and roll forradalomig mintegy 50 program, 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja Jászberényben az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot az iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti.

 

Az 5 napos programban lesz gyerekrajz-pályázat kiállítása és FOLK mozi, NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR és kicsiknek szóló programok. Fellép a Fanfara Komplexa, Berka és a Szeres zenekar, az Illangó énekegyüttes, ŐsKestar Balkán Band, Zagyva Banda, a Szászcsávási és a Parno Graszt zenekar. Moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők műsora, ízek utcája, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, viselet-bemutatók, szentmise, népzenei koncertek, táncházak, tánctanítások, tűzijáték, nemzetek népzenéje és tánca, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.

 

Az augusztus 9-i, csütörtöki Gálaműsor különlegessége a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam valamint a Jászság Népi Együttes közös nagyszabású koncertje.

A produkcióban a népzene magába szívja a rockzene sodró erejét, megtartva saját autentikus értékeit.  (Szabadtéri Színpad)

Népzenétől a Rock and Roll forradalomig"

Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Jászság Népi együttes közös, nagyszabású előadása egyedüli felállásban először és most a XXII. Csángó Fesztiválon:
13 zenész, 30 táncos, 2 színpad.

Az utóbbi évtizedekben a rockzene színesítette magát a népzenével, a Csík Zenekar muzsikájában azonban a népzene öleli magához a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, és látva a mai változó világunkat mozgató pop és rockzene sok embert megérintő sodró erejét. Ferenczi György és a Rackajam szintén a magyar könnyű zenei élet üde színfoltja, hiszen az akusztikus hangszereiken adják elő a blues muzsikát, illetve saját hangszerelésű dalaikat. Az utóbbi időben úgy döntöttek, hogy az angol dalszövegek helyett, a magyar verseket választják dalaik szövegéül. A közös műsor apropója is ez, hiszen a népdalok is rímes versformában születtek, és az emberi lélek szép és szomorú pillanatait írják körül, másrészt a blues muzsika is tulajdonképpen afro-amerikai népzene és valahol a rock and roll és sok más könnyűzenei műfaj alapja.

Belépő elővételben: 2.900.-, helyszínen: 3.500.-
Jegyek elővételben a Csángó Fesztivál Információs Irodában kaphatóak (Jászberény, Lehel Vezér tér 29.)

A Csángó Fesztivál érdekessége, hogy augusztus 11-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VI. MAGYAR – MAGYAR Konferenciát, melynek témája: Kisebbségi megmaradás, továbbélés határainkon belül és túl.

 

A XXII. Csángó Fesztiválon résztvevő együttesek, zenekarok, fellépők:

 

Moldvai hagyományőrzők:

Ambrus „Csángó" Gyula – Szerbek, Hodorog András – Klézse, Klézsei és Somoskai hagyományőrzők, László Legedi István – Klézse, Petrás Balán Katalin – Nagypatak

Gyimesi hagyományőrzők:

Kesice Gyermektáncegyüttes – Gyimesfelsőlok, Setétpataki hagyományőrzők – Gyimesközéplok, Zerkula zenekar tagjai – Gyimesközéplok

Felvidéki hagyományőrzők:

Ilosvay Selymes Péter Táncegyüttes (Nagyida), Gömöri Hagyományőrzők

Külföldi együttesek:

Antal Banda (Csíkcsobotfalva), Bara zenekar, Berka zenekar, Csík zenekar, Fanfara Complexa zenekar, Illangó énekegyüttes, Jártató zenekar, Őskestar zenekar, Parno Graszt, Szeres zenekar, Zagyva Banda

Erdélyi hagyományőrzők érkeznek:

– Felcsík: Csíkcsobotfalva

– Kalotaszeg: Szucság Türe

– Küküllő-mente: Szászcsávás, Magyarszentbenedek, Szásznagyvesszős

– Mezőség: Ördöngösfüzes, Szék,

– Székelyföld: Marossárpatak

– Bihar megye: Madarász

További fellépők:

Búzavirág Együttes (Jászszentandrás), Cuháré Táncegyüttes (Szolnok), Garagulya Gólyalábas kompánia (Sátoraljaújhely), Hétszínvirág Táncegyüttes (Jászapáti), Jászfényszarui Huszár Bandérium, Jászjákóhalmi Hagyományőrző Íjász Egyesület, Jász Lovas Bandérium (Jászberény), Nagykun Táncegyüttes (Kisújszállás), Pendzsom Néptánc Egyesület (Jászapáti), Gödöllői Táncegyüttes, Nagyecsedi Hagyományőrzők

Jászberényi együttesek:

VIGANÓ AMI Gyerekcsoportok: Barkóca, Borbolya, Árendás-Galagonya, Jártató Táncegyüttes, Kis-Árendás, Kis-Barkóca, Gyakorló iskola és a Nagyboldogasszony iskola csoportjai. Jászberényi Hagyományőrző Együttes, Jászsági Hagyományőrző Egylet, Jászság Népi Együttes, Petrence Amatőr Néptáncegyüttes.

 

www.csangofesztival.hu 

www.facebook.com/CsangoFesztivalJaszbereny

www.youtube.com/csangofesztival

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.