2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hamarosan indul az Időutazás!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51852"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Idoutazas.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>A magyar történelem különleges és emlékezetes pillanatai a következő tanévtől az osztálytermekben kelhetnek életre. Időutazás az osztályteremben címmel ugyanis oktatási segédanyag készült a Szülőföld Alap támogatásával. A sorozat első részei, összesen 71 percben, a honfoglalástól a tatárjárásig dolgozzák fel iskolások számára a tananyagot<strong>.</strong>

idoutazas.thumbnailA magyar történelem különleges és emlékezetes pillanatai a következő tanévtől az osztálytermekben kelhetnek életre. Időutazás az osztályteremben címmel ugyanis oktatási segédanyag készült a Szülőföld Alap támogatásával. A sorozat első részei, összesen 71 percben, a honfoglalástól a tatárjárásig dolgozzák fel iskolások számára a tananyagot.

idoutazas.thumbnailA magyar történelem különleges és emlékezetes pillanatai a következő tanévtől az osztálytermekben kelhetnek életre. Időutazás az osztályteremben címmel ugyanis oktatási segédanyag készült a Szülőföld Alap támogatásával. A sorozat első részei, összesen 71 percben, a honfoglalástól a tatárjárásig dolgozzák fel iskolások számára a tananyagot.

Bárány Krisztián, az Időutazás projektfelelőse és rendezője szerint a magyar történelem, a múltunk életre keltése létfontosságú lehet napjainkban iskolások és felnőttek számára egyaránt. A mai világban, amikor a fiatalok körében az internet és a digitális tartalmak már alapvető szükségletté váltak, a történelem filmes-multimédiás eszközökkel való, újszerű feldolgozása korszerű és figyelemfelkeltő módszer lehet. „A mai fiatalság világa az internet és a multimédia világa, amit a koncepciónk által belecsempészünk a történelem oktatásába." – véli a rendező.

Filmes projektünk alapvető célja egy olyan, széles körben felhasználható oktatási segédanyag létrehozása, amely többféle szakterület szakembereinek együttes munkája révén segíti a történelem oktatását: történészek, tanárok, filmesek, színészek, számítógépes szakemberek együttműködésének eredménye ez a film." – jegyzi meg Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. A sorozat szakértője szerint a cél az volt, hogy a nemzettudatot erősítő történeti ismereteket a diákság körében népszerűsítő és közérthető módon közvetítsék az időutazók számára. A tanításban alapvetően segédanyagként használható film alapja az a történeti tudás, amelyet a témák profi szakértői: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársai ismertetnek. E rövid interjúkra épül fel egy-egy konkrét tematika.

Filmrészletek, korabeli életképek, csaták, több száz éves legendák kelnek életre az órai tananyagból merítve. Az oktatási segédanyaggal az alkotók arra törekedtek, hogy egy képzeletbeli időgépbe lépve a diákok életszerű helyzetekben, színészekkel eljátszott szituációkban találkozzanak múltunk pillanataival, akik így talán a több száz éves források mondanivalóját is könnyebben értik meg.

A 3D technika használatával már nem létező épületek és letűnt korok világát rekonstruálták az alkotók, a filmeket továbbá eredeti tárgyakról, leletekről készített felvételek színesítik.

A film egyszerre oktatja és dolgoztatja a tanulót. A kérdések és feladatok beépítése, az eredeti források feldolgozása révén egy felhasználóbarát prezentációt kínál mind a pedagógusok, mind a diákok számára. Az interaktív munkáért pedig a kvízjáték felel.

Az interneten keresztül tudjuk majd koordinálni és összekapcsolni a határon innen és túli diákságot, hogy vegyen részt a programunkban. Célunk, hogy a sorozatot tovább folytatva, egy honlappal össze lehet kapcsolni például egy budapesti, gyimesbükki, kassai, ungvári, vagy egy újvidéki iskolás világát, s azt az értéket, ami nemzetünk múltjában rejlik, közösen fedezhetik-fedezhetjük fel." – vallja Bárány Krisztián.

Az alkotók további pályázatok és támogatók segítségével még a nyáron 1526-ig szeretnék folytatni az elkezdett munkát. A filmeket DVD-n tervezik majd megjelentetni az iskolák számára, egy foglalkoztató-kincskereső füzetet is szeretnének készíteni tanároknak, diákoknak, továbbá egy honlapot is, amin keresztül megvalósulhat a Kárpát-medencei időutazás és kincskeresés. A sorozattal az alkotók végső terve a rendszerváltozásig feldolgozni a magyar történelmet. A nagyközönség számára a 2011-2012. évi tanév előtti hetekben mutatják be a projektet, további információk az Időutazás Facebook oldalán találhatóak.

http://www.facebook.com/idoutazas

A főcím megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=eJDqt491nj0

Az ötlet a Szülőföld Alap, mint a Bethlen Gábor Alap jogelődjének támogatásával valósult meg.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.