A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jóval több mint egy vitorlásverseny: a résztvevőket és a látogatókat események egész sora várja a balatoni vitorlázás „fővárosában" Balatonfüreden. Idén július 14-én, a hagyományoknak megfelelően 9 órakor dördül el az az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtját jelzi.

 

A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jóval több mint egy vitorlásverseny: a résztvevőket és a látogatókat események egész sora várja a balatoni vitorlázás „fővárosában" Balatonfüreden. Idén július 14-én, a hagyományoknak megfelelően 9 órakor dördül el az az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtját jelzi.

 

A legismertebb magyar vitorlásverseny egyúttal Európa leghosszabb és legnépesebb regattája is: a szervezők körülbelül hatszáz résztvevő hajóra, mintegy háromezer vitorlázóra számítanak, akik között az elmúlt évekhez képest a külföldiek száma jelentősen nőhet.

De a programok nem korlátozódnak csupán a tókerülő versenyre.

Balatonfüred számos kulturális programot rendez az esemény időszakában, párhuzamosan zajlik a VinCe Balaton borfesztivál is, s a Magyar Vitorlás Szövetség a vitorlázás iránt érdeklődő közönségnek is számos látványos bemutatóval kedveskedik. Lesz éjszakai, reflektorfényes vitorlásverseny a balatonfüredi hajóállomás előtt, Audi Ultra Cup sebességi verseny a Kékszalag leggyorsabb hajóival, és bemutatkoznak a sportág utánpótlásának versenyzői valamint a vitorlás iskolák is.

 

„Balatonfüred és a Kékszalag neve összeforrt, hiszen innen indult útjára ez az esemény, amely – bátran állíthatjuk – ma már nemzetközi hírnévre tett szert" – emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj beharangozó sajtótájékoztatóján, a város vízparti központjában, a Vitorlás tér melletti Vitorlás Étteremben, amelynek emeletén található az ország egyetlen vitorlás múzeuma, a Vitorlázeum.

 

„A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a „foil"-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók" – mondta köszöntőjében dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke.

 

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő" regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

 

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot július 10-én a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Horváth Boldizsár emlékverseny és a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 13-án, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen.

 

A Kékszalag rajtja, július 14-én, csütörtökön 9.00 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők.

A korábbi versenyekhez képest változás, hogy a rajtvonal északi oldaláról indulnak a katamaránok. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot. Ezúttal a Black Jack, egy 32 lábas fekete színű katamarán kormányánál ül majd a német Roland Gäbler, aki 2010-ben már megnyerte ezt a versenyt. Ez a csapat is komoly esélyesnek számít, akárcsak a tizenegyszeres győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy 35 láb hosszú katamaránnal szeretné elhódítani a címet. Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért.

 

A Kékszalag sajátossága, hogy nem csak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Marathon futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

 

Miközben a Kékszalag zajlik a vízen, Balatonfüred városa, a Magyar Vitorlás Szövetség kiemelt partnere további programokkal csábítja a látogatókat a tópartra. Az események sorából kiemelkedik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlás sport kiválóságai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől egy reflektorokkal megvilágított pályán. Július 15-én pénteken pedig a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek az Audi Ultra Cup sebességi versenyen, közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt: így mindenki megcsodálhatja majd őket. A versenyek sorát a 2szalag Erste World Katamarán Nagydíj zárja szombaton: ezt a keleti medencében rendezik meg azon kisebb kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

 

A vitorlázás mellett számos kiegészítő parti program is várja a Balatonfüredre látogatókat a Kékszalag időszakában. Lesz flyboard (víz felett repülő deszka) bemutató, meg lehet választani a Kékszalag éttermét, és persze ki lehet élvezni a Füred Jazz, a VinCE Balaton és a nyári Balatonfüred hangulatát. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd, amelyre a gyönyörűen felújított balatonfüredi reformkori városrészben kerül sor.

Erste World: együtt a Kékszalagon vitorlázókért, ügyfelekért, látogatókért

 

A 48. Kékszalag névadó támogatója az Erste Bank új szegmense, az Erste World, amely felvállalta, hogy kilép a szponzorok szokásos szerepköréből: megélhető izgalmakat és átélhető élményeket kínál vitorlázóknak, ügyfeleinek és a Balatonfüredre látogatóknak egyaránt.

Egy magyar fejlesztésű applikáció, a Kwindoo és az Erste World együttműködése révén a magyar vitorlásversenyek történetében idén először áll majd a versenyzők rendelkezésére

egységes, GPS alapú nyomkövetési lehetőség: a Kékszalag Erste World applikáció. Ezt használva okostelefonon vagy táblagépen a versenyzők folyamatosan láthatják saját és ellenfeleik helyzetét, a GPS-koordináták révén a pályajelek is könnyebben megtalálhatóak, vészhelyzet esetén pedig egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A versenyt követően a felhasználók részletes értékelést kapnak, a parton maradt nézők pedig a kwindoo.com-on követhetik nyomon kedvenc csapatukat.

Az Erste World a vitorlázóknak egy fantasztikus nyereményt is kínál: a hajók a bóják közvetlen közelében lévő „értékkapukon" áthaladva pontokat gyűjthetnek, a maximális 19-ből legalább 14 pontot összegyűjtő csapatok között pedig kisorsolják a világ egyik elit vitorlásversenyére, a víz felett „repülő" katamaránokkal vívott Extreme Sailing Series októberi lisszaboni fordulójára szóló kétszemélyes VIP-belépőt, amellyel feljuthatnak egy ilyen, a vitorlázás Forma-1 osztályának számító, hihetetlen sebességgel száguldó versenygép fedélzetére is.

Az Erste World a sportág utánpótlásának támogatása mellett is elkötelezte magát: a Kékszalag Erste World applikáció által mért összes megtett kilométert megötszörözi, és ezt az összeget a Magyar Vitorlás Szövetség a vitorlázó utánpótlásra fordíthatja.

„Természetesen nemcsak a versenyzőknek, hanem ügyfeleinknek és a látogatóknak valamint a családtagoknak, barátoknak és szurkolóknak is szeretnénk a Kékszalag élményét felejthetetlenné tenni" – mondta Somlai László, az Erste World képviselője. Az Erste World ügyfelei egy hajó fedélzetéről közvetlen közelről csodálhatják meg a versenyen induló vitorlásokat a rajt után és kora délután, amikor a mezőny zömét várják a Tihanyi-szorosba. Ezen felül az Erste World jóvoltából két vitorlás is várja őket, belekóstolhatnak a vitorlázás és a Balaton értékeibe.

 

www.kekszalag.hu

www.ersteworld.hu

https://hu-hu.facebook.com/akekszalag

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük