Harmadik alkalommal ült össze a magyar-román gazdasági együttműködési vegyes bizottság a romániai Szatmárnémetiben, 2008. október 15-16-án.

 

Harmadik alkalommal ült össze a magyar-román gazdasági együttműködési vegyes bizottság a romániai Szatmárnémetiben, 2008. október 15-16-án. A megbeszélés eredményeit rögzítő jegyzőkönyvet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, a testület magyar társelnöke és Ovidiu Silaghi, Románia kis és középvállalkozások, kereskedelem, turizmus és szabadfoglalkozások minisztere, a Bizottság román tagozatának elnöke látta el kézjegyével. A találkozó a magyar és a román kormány ez év október 21-én, Szegeden sorra kerülő együttes ülését készítette elő.

Bajnai Gordon a jegyzőkönyv aláírását követően elmondta: Románia európai uniós tagsága kedvezően hatott az egyébként is élénk kétoldalú gazdasági kapcsolatokra, amelyek lendületes fejlődését a kormányok a világgazdasági nehézségek ellenére is igyekeznek fenntartani célzott export- és beruházásösztönző programjaikkal.

A Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság (GVB) napirendi pontjai a magyar-román gazdasági együttműködés aktuális kérdéseit összegzik és egyben a következő együttes kormányülés gazdasági vonatkozású témáinak előzetes egyeztetését szolgálják. Három témában (kis- és középvállalati együttműködés, energetika, informatika) közös munkacsoport működik a GVB keretein belül.

A két ország közötti áruforgalom dinamikusan növekszik, 2007-ben 23 százalékkal haladta meg az előző évi adatot, 4,6 milliárd euró fölötti értéket érve el. Ezzel az összforgalom alapján összeállított sorrendben Románia hazánk 10. külkereskedelmi partnere. Az európai exportpiacok sorában a 4. helyet elfoglaló ország a dél-kelet-európai régióban változatlanul a magyar export legjelentősebb felvevő piaca. A kétoldalú áruforgalomban mintegy tízezer magyar és román vállalkozás vesz részt, ezek között igen jelentős a kis- és középvállalkozások aránya.

Románia továbbra is a külföldre irányuló magyar tőkekihelyezések hagyományos és természetes célországa. Hazánk a 15. legnagyobb befektető a szomszédos országban, a magyar befektetések becsülhető összértéke már túllépte az 1 milliárd eurót. A bejegyzett magyar tőkerészesedésű vállalatok száma meghaladja a 8.750-et.  A magyar gazdaság kiemelkedő cégeinek (pl. OTP, MOL, Matáv, Richter Gedeon, Fornetti, Danubius Hotels) romániai jelenléte mellett további magyar érdekeltségű vállalatok működnek még az építőipari szolgáltatások, a műanyagipar, valamint a kis- és nagykereskedelem területén is.

A magyar-román GVB harmadik ülésén tájékoztatók hangzottak el a két ország idei gazdasági eredményeiről és a jövő évi célkitűzésekről. A felek értékelték a kétoldalú kereskedelmi forgalom fejlődését és a gazdasági együttműködés helyzetét az ipar, a környezetipar és vízügy, az energetika, az építőpar, a mezőgazdaság, a közlekedés, a kis- és középvállalkozások és a kereskedelmi kamarák tevékenysége, az informatika, valamint a határon átnyúló együttműködés területén. A Bizottság határozatot fogadott el Ipari Operatív Munkacsoport létrehozásáról. A NETS regionális földgázszállító holding létrehozása érdekében a két fél támogatja egy tanulmány cég megalakítását. A bizottsági megbeszélés a magyar és a román kormány október 21-i, szegedi együttes ülését készítette elő, amelynek legfőbb témája a közös határmenti fejlesztések lehetősége lesz.

A magyar-román gazdasági vegyesbizottság következő, negyedik ülését 2009-ben Magyarországon tartja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük