2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hármas hazatérés – eltemették Habsburg Ottót

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52145"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/habsbsziv.thumbnail.jpeg" border="0" alt="Pannonhalma a Habsburg Ottó szívét rejtő urna-kripta az Altemplomban" title="Pannonhalma a Habsburg Ottó szívét rejtő urna-kripta az Altemplomban" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Pannonhalma a Habsburg Ottó szívét rejtő urna-kripta az Altemplomban</strong></span></span></p><p>Politikus talán sohasem segített annyit Magyarországnak, mint majdnem egy évszázadnyi élete során Habsburg Ottó. Tudott és jól beszélt magyarul - Pannonhalmán érettségizett - és ahol tudott kiállt a magyar ügy mellett. Amikor már lehetett gyakran megfordult Budapesten. Habsburg volta ellenére (vagy tán felismervén hogy családja  egy időben sokat tett a magyar ügy ellen..) de ahol lehett kiállt a magyarok érdekeiért megbecsülésükért. Életművének ereményeképpen immár családja is ezer szállal kötődik Magyarországhoz, és ami történt az több mint egy második kiegyezés.

pannonhalma a habsburg ottó szívét rejtő urna-kripta az altemplombanPannonhalma a Habsburg Ottó szívét rejtő urna-kripta az Altemplomban

Politikus talán sohasem segített annyit Magyarországnak, mint majdnem egy évszázadnyi élete során Habsburg Ottó. Tudott és jól beszélt magyarul – Pannonhalmán érettségizett – és ahol tudott kiállt a magyar ügy mellett. Amikor már lehetett gyakran megfordult Budapesten. Habsburg volta ellenére (vagy tán felismervén hogy családja  egy időben sokat tett a magyar ügy ellen..) de ahol lehett kiállt a magyarok érdekeiért megbecsülésükért. Életművének ereményeképpen immár családja is ezer szállal kötődik Magyarországhoz, és ami történt az több mint egy második kiegyezés.

pannonhalma a habsburg ottó szívét rejtő urna-kripta az altemplombanPannonhalma a Habsburg Ottó szívét rejtő urna-kripta az Altemplomban

Politikus talán sohasem segített annyit Magyarországnak, mint majdnem egy évszázadnyi élete során Habsburg Ottó. Tudott és jól beszélt magyarul – Pannonhalmán érettségizett – és ahol tudott kiállt a magyar ügy mellett. Amikor már lehetett gyakran megfordult Budapesten. Habsburg volta ellenére (vagy tán felismervén hogy családja  egy időben sokat tett a magyar ügy ellen..) de ahol lehett kiállt a magyarok érdekeiért megbecsülésükért. Életművének ereményeképpen immár családja is ezer szállal kötődik Magyarországhoz, és ami történt az több mint egy második kiegyezés.

a szívurnaA szívurna

Nem véletlen, hogy Magyarországon is nagy szeretet és tisztelet övezte. Ezért nem véletlen,  hogy életutjánal lezárultával is temetése is egyfajta szimbólum.A németországi Pöckingben 2011. július 4-én, 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottónak és 2010 februárjában elhunyt nejének, Habsburg Regina főhercegnőnek a földi maradványait a Habsburgok hagyományos temetkezési helyén, a kapucinus rend bécsi templomának kriptájában helyezték végső nyugalomra 2011. július 16-án.

a temetést megelőző vesperás pannonhalmánA temetést megelőző vesperás Pannonhalmán

Gyászmiséjét Bécsben sokan követték a Stephans dóm melletti kivetítőn. Mert sokan a (egykori) Monarchia  népei közül ma, ennyi idővel a Monarchia felbomlása után is szükségesnek látták(nem kötelezettségből, nem kényszerből, nem illemből, hanem szeretetből) , hogy tiszteletüket fejezzék ki delegárcióval, népviseltben Habsburg Ottó temetésén. Mint egy valódi királynak dukál. De ez most inkább Habsburg Ottónak, az embernek szólt.

Budapesten a Szent István bazilikában mondtak érte gyászmisét.

paskai lászló ny. hercegprimás, bíboros a budapesti gyászmisénPaskai László ny. hercegprimás, bíboros a budapesti gyászmisén

Habsburg Ottó Istentől kapott nagy ajándékát, a hosszú életet és a szellemi tehetségét a közösség javára használta fel – mondta Paskai László bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában a július 4-én elhunyt politikus emlékére tartott gyászmisén.

    Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly trónörökös fia lelki üdvéért tartott szertartáson Paskai László rámutatott: Habsburg Ottót "Isten kiváló szellemi adottságokkal és hosszú élettel ajándékozta meg. Élete egy évszázadot ölelt fel. (…) A sokszor számára nehéz helyzeteket is méltósággal és körültekintő bölcsességgel viselte".
   a szivurnaA szivurna

Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó tagja volt a Páneurópai Uniónak, (…)folytonosan Európa egységéért fáradozott. Meggyőződése volt, hogy Európa több mint az Európai Gazdasági Közösség". Törekvését, hogy a Vasfüggöny megszűnjön, kifejezte az a javaslata, miszerint állítsanak fel egy üres széket, amely reprezentálja a vasfüggöny mögötti országokat – tette hozzá.
    A bíboros kiemelte, Habsburg Ottó "egész életét jellemezte az elkötelezett és következetes keresztény magatartás", ami "külön tekintélyt adott személyének és munkájának". Kitért arra, hogy közreműködésével zsidó emberek ezrei menekültek meg a deportálástól a holokauszt idején.
    Paskai László arról is beszélt, hogy Habsburg Ottónak "mély szimpátiája volt a magyarok iránt. Tökéletesen beszélt magyarul. Lehetőségeihez képest küzdött a magyar érdekekért". Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején segítette a menekülteket, felesége, Regina pedig magyar menekülteket fogadott be egy müncheni menekült kórházba – hívta fel a figyelmet.
    Utalt arra, hogy Habsburg Ottónak is szerepe volt a Vasfüggöny megszűnésében, 1989-ben ő is szervezője volt Sopron mellett a páneurópai pikniknek.
    Mindszenty József bíboros 1949-es perének újratárgyalásával kapcsolatban megjegyezte: a perben vádként szerepelt Mindszenty József találkozása Habsburg Ottóval Amerikában. Habsburg Ottó a per újratárgyalásakor tett vallomása azonban világossá tette, hogy a találkozás alkalmával nem történt semmiféle összeesküvés, sem politikai revizionizmus – hangsúlyozta a bíboros.
    Közlése szerint régi hagyomány volt a Habsburg családban, hogy a megboldogult szívét máshol helyezték el, mint a koporsót. Habsburg Ottó végakarata az volt, hogy szíve a pannonhalmi bencés apátságban nyugodjék.
    Paskai László elmondta: Habsburg Ottónak hét gyermeke, huszonkét unokája és két dédunokája van. "Azt a keresztény szellemet adta át családjának, amelyet ő kapott szüleitől, és amelyet keresztény élete mélyített" – jegyezte meg.
    "Családi életének a szépségét különösen is értékeljük mi magyarok, amikor ez az év a Magyar Katolikus Egyház számára a család éve. Értékes emberi és keresztény családi élet példáját hagyta ránk, amelyre tisztelettel tekintünk, amelyet követni kell" – fogalmazott.
    XVI. Benedek pápa Habsburg családnak írt, részvétet nyilvánító üzenetét Veres András szombathelyi megyés püspök olvasta fel. Ebben egyebek mellett az állt, hogy Habsburg Ottó hosszú élete során "Európa változatos történetének tanújává vált", fáradhatatlanul küzdött a békéért, és "sokrétű tevékenységét a népek boldogulásáért folytatta".
    Habsburg György, Habsburg Ottó fia a Szentírás egy részletét, míg az úgynevezett hívek könyörgését Habsburg Ottó hét unokája olvasta fel.
    Az eseményen részt vett a gyászoló családon kívül mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve a diplomáciai testület és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja.

 

 habsburg györgy és habsburg károly  főhercegek tartják apjuk szívurnájátHabsburg György és Habsburg Károly főhercegek tartják apjuk szívurnáját

Várszegi Asztrik főapát latin nyelvű vesperást mutatott be a pannonhalmi Főapátság altemplomában, ahol elhelyezték Habsburg Ottó főhercegnek, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját.  

Hanbsburg Ottó halálában háromszorosan is hazatért. Hazatért a Mennyei Atyához, hazatért   szerettei és ősai köréhez és hazatér szertett Magyarországára, Pannonhalmára. Nyugodjék békében!

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.