2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Harminchét településen kezdődött el a munka az Élelmiszerlavina programban

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79124"><img class="image image-preview" src="/files/images/Zajlik%20a%20munka%20a%20f%C3%B6ldeken.preview.JPG" border="0" width="473" height="314" /></a></span>Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Syngenta Élelmiszerlavina programja. A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetnek el ezekben a napokban.</p>

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Syngenta Élelmiszerlavina programja. A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetnek el ezekben a napokban.

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Syngenta Élelmiszerlavina programja. A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetnek el ezekben a napokban.

Történetének legtöbb résztvevőjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: tavaly 27 pályázó kapott támogatást, a földjeiken folytatott közösségi termelés révén tízezer ember kapott csaknem száz tonna terményt.

 

Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

 

A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk termelnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója. Így azt is megtanulják, hogy később a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak  a munka világába. A nyertesek főként a hátrányos helyzetű országrészekből kerülnek ki, olyan települések is szerepelnek a nyertesek között, ahol már generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést.

 

Az Élelmiszerlavina program visszatérő szereplője Rudabánya. A borsodi város önkormányzata és egy helyi civil szervezet együttműködésének része az a kiskerti program, ahol az elnyert vetőmagokat elvetik. Az itt megtermelt burgonyát, zöldborsót és paprikát a termelésben részt vevők és a rudabányai rászorulók között osztják majd szét. A baranyai Márok község lakóinak nagy része rossz életkörülményekkel rendelkezik, leszoktak arról, hogy megtermeljék maguknak a zöldséget, gyümölcsöt. Az önkormányzat e sikeres pályázat révén igyekszik visszavezetni őket a gazdálkodásba.

 

A „Tudat Mezsgyéjén" Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottainak próbálja segíteni társadalmi beilleszkedését, reintegrációját. A földjeiken megtermelt élelmiszer több mint száz halmozottan hátrányos helyzetű emberhez jut majd el. A Civil Összefogás a Nehéz Helyzetű Emberekért Regionális Közhasznú Egyesület a fejér megyei Környe községben kezdte el a vetést. Programjukban Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ 16 mentálisan sérült tanulója is részt vesz, akik egy önkéntes segítő felügyelete mellett foglalkoznak a vetőmagok ültetésével, nevelésével és a termés betakarításával.

 

Az Élelmiszerlavina program jótékonysági nagykövete a köztelevízió műsorvezetője, Novodomszky Éva az év folyamán több helyszínen személyesen is bekapcsolódik majd az Élelmiszerlavina programba, több helyszínen is átadja az élelmiszereket.

 

 

A 2014-es Élelmiszerlavina program az alábbi településeken indult el:

 

Pályázó szervezet neve

Település neve

Megye

Alföldi Szociális Szövetkezet

Kiskőrös

Bács-Kiskun

Bodolyabér Község Önkormányzat

Bodolyabér

Baranya

Magyarszék Községi Önkormányzat

Magyarszék

Baranya

Márok Község Önkormányzat

Márok

Baranya

Mentálhigiénés Egyesület

Békés

Békés

Szabadkígyós Község Önkormányzata

Szabadkígyós

Békés

Zsadány Községi Önkormányzat

Zsadány

Békés

Elfogadlak Alapítvány

Arló

Borsod-Abaúj-Zemplén

Dédestapolcsány Község Önkormányzata

Dédestapolcsány

Borsod-Abaúj-Zemplén

Pácin Község Önkormányzata

Pácin

Borsod-Abaúj-Zemplén

Rudabánya Város Önkormányzata

Rudabánya

Borsod-Abaúj-Zemplén

Sályért Közhasznú Egyesület

Sály

Borsod-Abaúj-Zemplén

Szerencs Város Önkormányzata

Szerencs

Borsod-Abaúj-Zemplén

Pitvaros Község Önkormányzata

Pitvaros

Csongrád

Együtt Nagycsaládosok Egyesülete

Szentes

Csongrád

Soponya Nagyközség Önkormányzat

Soponya

Fejér

Civil Összefogás a Nehéz Helyzetű Emberekért Regionális Közhasznú Egyesület

Székesfehérvár

Fejér

Táp Község Önkormányzata

Táp

Győr-Moson-Sopron

Igazgyöngy Alapítvány

Berettyóújfalu

Hajdú-Bihar

Lőrinci Város Önkormányzata

Lőrinci

Heves

Jászboldogháza Községi Önkormányzat

Jászboldogháza

Jász-Nagykun-Szolnok

Zagyvarékas Község Önkormányzata

Zagyvarékas

Jász-Nagykun-Szolnok

Bakó-Biofalu a Családért Közhasznú Nonprofit Kft.

Csesztve

Nógrád

Karancsalja község Önkormányzata

Karancsalja

Nógrád

Abony Város Önkormányzat

Abony

Pest

Dány Község Önkormányzata

Dány

Pest

Zsámbok Község Önkormányzata

Zsámbok

Pest

Kaposfő Község Önkormányzata

Kaposfő

Somogy

Kelevíz Község Önkormányzata

Kelevíz

Somogy

Kisbajom Község Önkormányzata

Kisbajom

Somogy

Csengersimáért Közhasznú Egyesület

Csengersima

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Biri Község Önkormányzata

Biri

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Nyírtura Község Önkormányzat

Nyírtura

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Szakoly Község Önkormányzata

Szakoly

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Csörnyeföld Község Önkormányzata

Csörnyeföld

Zala

Vidéken Élők Esélyeiért Egyesület

Lenti

Zala

Tudat Mezsgyéjén Alapítvány

Magyarszerdahely

Zala

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.