2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Választás 2014 – Befejeződött a voksolás a keleti parti amerikai és kanadai magyar képviseleteken

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79126"><img class="image image-preview" src="/files/images/sdzavazolap.preview.jpeg" border="0" width="469" height="326" /></a></span>A nyugati parti Los Angeles kivételével az Egyesült Államok és Kanada magyar külképviseletein helyi idő szerint szombat este  befejeződött az országgyűlési képviselőválasztás.

A nyugati parti Los Angeles kivételével az Egyesült Államok és Kanada magyar külképviseletein helyi idő szerint szombat este  befejeződött az országgyűlési képviselőválasztás.

A nyugati parti Los Angeles kivételével az Egyesült Államok és Kanada magyar külképviseletein helyi idő szerint szombat este  befejeződött az országgyűlési képviselőválasztás.

    A választók az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton szavazhattak Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatták le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.
    Az Egyesült Államokban emellett mintegy 1100-1300, Kanadában pedig több mint 800 honosított, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgár szavazhatott levélben.
    New Yorkban, ahová 808 szavazót vártak, urnazárásig a részvétel aránya elérte a 85 százalékot – tájékoztatta Dán Károly főkonzul az MTI-t. Felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kontinensen a magyar szavazók 40 százaléka és az Egyesült Államokban regisztrált jogosultak 60 százaléka a New York-i misszión adta le voksát. A nagyvárosban négy évvel ezelőtt 422-en regisztráltak, így idén csaknem kétszer ennyien éltek a választójogukkal.
    A főkonzul szerint incidens, rendzavarás nem történt. Egy szavazó esetében fordult elő, hogy érvénytelen okmánnyal kívánt voksolni, amit nem engedélyeztek neki.  A New York-i konzuli körzetben levélben szavazókkal kapcsolatban, akik szintén mintegy 60 százalékát képviselik az egyesült államokbeli jogosultaknak, Dán Károly elmondta, hogy őket csaknem 100 százalékban sikerült mobilizálni.
    Sándor István washingtoni konzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fővárosban működő magyar nagykövetségen is rendben folyt a szavazás. Ott névjegyzékben szereplő 291 választópolgár 80 százaléka szavazott.
    Technikai okokból délig két választópolgár nem tudott leszavazni Washingtonban. Egyikük igazolni tudta, hogy e-mailben visszajelzést kapott a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételéről, de a helyszínen nem találták a nevét a listán, és azt már nem is vehették fel.
    A washingtoni nagykövetségre levélben 44-en juttatták el szavazatukat.
    A nyugati parti Los Angelesben, ahol három órával korábban van, Kálmán László főkonzul tájékoztatása szerint az urnazárás előtt három órával a választói jegyzékbe felvett 314 jogosult mintegy 70 százaléka adta le a voksát a rendben, sorok és provokáció nélkül, a jogszabályoknak megfelelően zajló választáson.
    A főkonzul elmondta, hogy 10 és 20 közé tehető azoknak a választópolgároknak a száma, akik úgy kívántak szavazni, hogy a nevük nem szerepelt a névjegyzékben.  
    Torontóból Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kanadai nagyvárosban jó hangulatban folyt a szavazás, az első voksolni kívánó már háromnegyed hatkor jelentkezett, az utolsó pedig öt perccel zárás előtt futott be. A választói névjegyzékben szereplő 289 szavazóból délig 253-an adták le a szavazatukat, ami 87 százalékos részvételt jelent.
    A főkonzul elmondta, hogy a szavazás lebonyolítása során mintegy 30 választó esetében fordult elő, hogy úgy akart szavazni, hogy nem vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe. Olyan voksolásra jelentkezett választópolgár is volt, aki ugyan szerepelt a listán, de nem hozott magával érvényes magyar igazolványt, csak kanadait.
    Torontóban személyesen 171-en adtak le levélben szavazatot.
    Ottawában Lemák Ella, a külképviseleti választási iroda vezetője szerint zökkenőmentesen zárult a választás, a 93 jogosult közül 74-en mentek el szavazni, ami csaknem 80 százalékos részvételt jelentett. Az MTI-nek elmondta, hogy a kanadai fővárosban visszautasított állampolgár nem volt, minden választása jelentkező rajta volt a névjegyzéken és mindenkinek érvényesek voltak az iratai. Nem volt rontott szavazólap sem.
    Az ottawai nagykövetségen összesen 51-en adták le levélben a szavazatukat.    
    Latin-Amerikában, ahol szintén szombaton szavaztak, Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében 19-en, Havannában 30-an, Mexikóvárosban pedig 22-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Pogár Demeter

kpd \ kpj \ bku

MTI 2014. április 6., vasárnap 3:09

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.