. 2011. január 31-én a Singapore Telecommunications Limited (SingTel) vezető mobil szolgáltató számára szervezett élő bemutató keretében az Ericsson (NASDAQ:ERIC) három világelső eredményt ért el a svédországi Stockholmban.

 

. 2011. január 31-én a Singapore Telecommunications Limited (SingTel) vezető mobil szolgáltató számára szervezett élő bemutató keretében az Ericsson (NASDAQ:ERIC) három világelső eredményt ért el a svédországi Stockholmban.

Az első bemutató tárgya a többvivős (multi-carrier) HSPA volt, amely előfizetői irányban 168 Mbps, hálózati irányban pedig 24 Mbps sebességet kínált prototípus fogyasztói készülék és a kereskedelmi hálózat berendezései használatával. Ez a kereskedelmi hálózati berendezéseken elért HSPA-sebesség tekintetében világrekord. Az Ericsson ezt a bemutatót megismétli a néhány nap múlva megrendezendő GSMA Mobil Világkongresszuson is.

Tay Soo Meng, a SingTel Networks vezető alelnöke szerint: „A SingTel vezető erő volt a mobil adatszolgáltatások növekedésében az új intelligens telefonok, tablet számítógépek és gazdag multimédiás alkalmazások bevezetésével. Várakozásaink szerint a közeljövőben még nagyobb lesz majd a kereslet a nagyobb sebesség és sávszélesség iránt. Folyamatos együttműködésben vagyunk az Ericssonnal a HSPA fejlődésével kapcsolatos lehetőségek azonosítása, valamint azok hálózatainkban való alkalmazhatóságának megállapítása és a telepítésük időzítése érdekében. 2010-ben az elsők között mutattunk be 42 Mbps sebességű élő átvitelt a hálózatainkon, és ennek természetes folytatása, hogy továbbra is javítjuk a HSPA-eredményeket, a 84 Mbps sebességgel és azon is túl."

A 84 Mbps sebességű, kétvivős (dual-carrier) HSPA szintén első alkalommal került bemutatásra, kereskedelmi hálózati termékek felhasználásával. Ugyanahhoz a fogyasztóhoz csatlakozó két 5 MHz-es vivő használatával 84 Mbps csúcssebesség érhető el, megduplázva a napjaink leggyorsabb kereskedelmi HSPA-hálózatai által kínált maximális sebességet.

A harmadik világelsőség az egyvivős (single-carrier) 42 Mbps sebességű HSPA bemutatása volt, végpont-végpont kereskedelmi termékek, köztük fogyasztói készülék használatával. Ezzel az új technológiával lehetővé válik 42 Mbps sebesség elérése egyetlen 5 MHz-es WCDMA-frekvenciavivőn a MIMO (multiple input, multiple output) technológia segítségével. A jelenleg használatban lévő 42 Mbps sebességű kétvivős HSPA-technológiával (amelyet 2009 végén, szintén első szállítóként telepített az Ericsson) összevetve a hálózatüzemeltetők sokkal hatékonyabban használhatják fel az értékes rádióspektrumot.

Ulf Ewaldsson, az Ericsson alelnöke és a rádiós termékterület (Product Area Radio) vezetője szerint: „Ez a három eredmény a legújabb bejegyzés a HSPA-technológiával kapcsolatos világelsőségeink hosszú listáján, ami bizonyítja a technológiai vezető szerepünket. Az olyan hálózatüzemeltetők, mint például a Singtel, az ügyfeleiknek a bármely készüléken elérhető mobil szélessávú szolgáltatások iránti egyre növekvő igények kielégítéséhez szükséges legnagyobb HSPA-sebességeket és hálózati kapacitást szeretnék kínálni. Sok éven keresztül összpontosítottunk a HSPA fejlesztésére, és jó érzés látni, hogy a HSPA Evolution támogatottsága az iparág egészében minden eddiginél erőteljesebb. Az Ericsson Evo RAN megoldása az EDGE, a HSPA és az LTE technológiát egyetlen erőteljes, iparági vezető kínálatban egyesíti. A HSPA potenciálja még nagyobb és a 3GPP még nagyobb HSPA-sebességekkel foglalkozik.

A 42 Mbps sebességű egyvivős HSPA és a 84 Mbps sebességű kétvivős HSPA első kereskedelmi hálózatokban 2011 során várható, és ezt követik majd a későbbiekben a nagyobb sebességű HSPA-telepítések.

Az említett sebességek hálózati csúcssebességek. A tényleges fogyasztói sebesség ennél alacsonyabb lesz, és a csúcsforgalomtól, a bázisállomástól való távolságtól, a helyi viszonyoktól, a hardverektől, a szoftverektől és egyéb tényezőktől függően változhat.

A HSPA Evolution adatátviteli sebességeinek lépcsői

A HSPA adatátviteli csúcssebességek fejődése három különböző technológia kombinálása révén vált lehetségessé: a 64 QAM (quadrature amplitude modulation) nagyobb szintű moduláció, a MIMO kétantennás technológia és a többvivős technológia.

Az Ericsson a HSPA fejlődéséről on-line oktatóanyagot állított össze, amely a következő címen található:

http://www.ericsson.com/ourportfolio/ericsson-academy/online-tutorials/wcdma/wcdma.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük