2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság.

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12926"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gvh.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.gvh.hu" title="www.gvh.hu" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.gvh.hu/">www.gvh.hu</a> </strong></span></span><p> Jogerős ítélet születtet két informatikai és elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében. A két esetben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.</p><p>

 www.gvh.huwww.gvh.hu

 Jogerős ítélet születtet két informatikai és elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében. A két esetben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

 www.gvh.huwww.gvh.hu

 Jogerős ítélet születtet két informatikai és elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében. A két esetben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata még 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH Versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2-7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól.

A döntést az elmarasztalt cégek bíróság előtt támadták meg, de előbb 2007. novemberében a Fővárosi Bíróság, majd ezév novemberében a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította keresetüket. Ez pedig azt jelenti, hogy a GVH jogerősen állapította meg, hogy a két vállalkozás kartellezett és jogosan szabott ki rájuk emiatt 7,2-7,2 millió forint bírságot is.

Ugyancsak nemrégiben született döntés egy másik informatikai kartell ügyében is. A GVH ebben megállapította, hogy az Albacomp Rt. és a Synergon Rt. a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság részére „a produktív üzemben működő Oracle Applications humán – és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására, valamint a rendszer funkcionális körébe tartozó egyéb humán vonatkozású alkalmazásfejlesztések megvalósítására tanácsadói és projektvezetői szerepkörben" nyújtandó szolgáltatásra vonatkozó projekt elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással. A GVH az Albacomp Rt-vel szemben 10 millió forint, a Synergon Rt-vel szemben 10 millió forint bírságot szabott ki.

A döntés ellen a két vállalkozás fellebbezett, de ezév februárjában előbb a Fővárosi Bíróság, majd ezév novemberében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat. A jogerős döntés értelmében a két vállalkozás kartellezett, ezért jogosan kapott 10-10 millió forint bírságot.

A harmadik ügy előzménye az volt, hogy a GVH a bérvadászati piacot vizsgáló eljárása során észlelte, hogy a vadhús-felvásárlási piacon a gazdasági verseny korlátozására alkalmas ármegállapodás jött létre a piaci szereplők között. Ennek kivizsgálására 2003. szeptemberében eljárást indított a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanács és vadhús-felvásárlásban érdekelt tagjai ellen. A GVH az eljárás során megállapította, hogy a terméktanács 2000. augusztus 28. és 2004. április 8. között a tagságot kötelező, de az egész vadhús felvásárlási piacra tovább gyűrűző nagyvad felvásárlási árakat határozott meg 11 alkalommal. Emiatt a terméktanács 80 millió forint bírságot kapott. Az érintett a döntés ellen fellebbezett, de az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a keresetét elutasította.

Az ügyek hivatali nyilvántartási száma: Vj-20/2005, Vj-21/2005 illetve Vj-132/2003.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.