2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három magyar fiatal utazott az EU Fiatal Tudósok Versenyére, Pozsonyba

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64726"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_157.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>A szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén három magyar fiatal képviseli hazánkat Pozsonyban. A több mint 45000 eurós összdíjazású, háromnapos versenyen Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám, 37 országból érkező, több mint 25000 fiatalból - három fordulón keresztül - kiválasztott, 120 másik tehetséges versenyzővel méri össze tudását.</p> <p> 

images 157.thumbnailA szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén három magyar fiatal képviseli hazánkat Pozsonyban. A több mint 45000 eurós összdíjazású, háromnapos versenyen Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám, 37 országból érkező, több mint 25000 fiatalból – három fordulón keresztül – kiválasztott, 120 másik tehetséges versenyzővel méri össze tudását.

 

images 157.thumbnailA szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén három magyar fiatal képviseli hazánkat Pozsonyban. A több mint 45000 eurós összdíjazású, háromnapos versenyen Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám, 37 országból érkező, több mint 25000 fiatalból – három fordulón keresztül – kiválasztott, 120 másik tehetséges versenyzővel méri össze tudását.

 

Az EU Fiatal Tudósok Versenye az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy a 15-20 év közötti fiatalok figyelmét a természettudomány és technológia területére irányítsa és elősegítse az együttműködést közöttük. Az első versenyt 1989-ben, Brüsszelben rendezték meg, ezt követően minden évben más-más európai nagyvárosban, 2003-ban pl. Budapesten.

 

Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 2012. évi döntőjét – a verseny történetében másodszor Közép-Európában – Pozsonyban, 2012. szeptember 21. és 26. között rendezik meg. Az európai döntők résztvevői évente mintegy 25000 fiatal tudósjelölt közül kerülnek ki, több forduló után. A kiválasztott 123 pályázó közé bekerült a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasa és két első díjas pályázatának készítője.

 

Papp Gergely egy saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóróval, Ludmány Balázs „ A hibaüzenetek mélylélektana" c. üzenetkezelő rendszerével, Hollós Ádám pedig egy új elven működő, maga által kifejlesztett optikai szeizmográffal méri össze tudását a többi, 80 pályázat készítőivel. Papp Gergely teljesen új elrendezésű hangszóróját találmány bejelentés is védi a jogtalan felhasználóktól. A Magyar Innovációs Szövetség konzultációkkal, a korábbi európai tudományos versenyek győztes magyar fiataljainak közreműködésével is segítette a fiatalok felkészülését a kiutazás előtt.

 

A fiatalok a háromnapos döntőn az általuk berendezett standon prezentálják kutatási eredményeiket a bírálóbizottság tagjainak, a zsűri elnöke: Maria Ana Viana-Baptista, a Lisbon Engineering Institute professzora. A végleges sorrendet a 19 tagú nemzetközi zsűri, a személyes interjúk alapján határozza meg.

 

Az értékes különdíjakon kívül minden évben három első, második és harmadik díjat osztanak ki, melyek 7000, 5000, ill. 3500 eurós pénzjutalommal járnak.

Az 1995 óta elért díjak összesítése alapján Magyarország az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a résztvevő 37 európai országok „éremtáblázatán" az előkelő 3. helyet foglalja el.

 

A következő 2012/2013. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt – a "Magyar Tudomány Napja" rendezvénysorozat részeként – november elején, egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az SZTNH Konferenciatermében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.