Idén már hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. Az ínyenc ital – és ételkedvelők több száz féle pálinkából és kolbászból választhatják ki a számukra legkülönlegesebb főzetet és ízt, sőt idén a tequila valamint Mexikó ételspecialitásai is bemutatkoznak.

 

Idén már hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. Az ínyenc ital – és ételkedvelők több száz féle pálinkából és kolbászból választhatják ki a számukra legkülönlegesebb főzetet és ízt, sőt idén a tequila valamint Mexikó ételspecialitásai is bemutatkoznak.

 

Mexikó beköltözik a Budai Várba. Tequilakülönlegességek és mexikói ételspecialitások a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon. Magyarország legnemesebb pálinkái, egyedi ételkülönlegességek, latin-amerikai, vérpezsdítő zene valamint kulináris finomságok várják a látogatókat október 4-7 között a Budai Várban, ahová idén Mexikót és nemzeti italát, a tequilát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői.

 

A VI. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak idén is a főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed, annak Hunyadi és Oroszlános udvara ad helyet. A nagyszínpad beköltözik a festői Oroszlános udvarba, így még többen táncra perdülhetnek a délutáni és esti koncerteken. A vendégpárlat tematikát folytatva Olaszország és Oroszország után idén a Mexikóiak mutatkoznak be büszkeségükkel, a tequilával, valamint tradicionális ételeikkel. A mexikói negyedben kiderül, hogyan lesz az agavéból párlat, és hogyan készülnek a közkedvelt latin-amerikai finomságok.

 

Két évvel ezelőtt Olaszország, mint a Pálinkafesztivál meghívottja mutatkozott be leghíresebb párlatával, nemzeti italával, a grappával. Az itáliai törköly- és szőlőpálinka világába Gianni, az igazi gasztronómiai szakértő avatta be az érdeklődőket a Várban felállított olasz negyedben. Beszámolót tartott az olasz pálinkázási szokásokról, és egy kevéssé beavatott minket a grappa készítésének titkába. Dolcse Vita volt a Várban.

 

Tavaly a vendégpárlat tematikát folytatva az oroszok nemzeti itala kapott nagyobb szerepet. Orosz specialitások, kakas mousse és egy orosz gitárzseni, Igor Presnyakov érkezett. Az orosz „negyedben" megtudhattuk az igazi vodka készítésének titkát, és számos eredeti orosz vodkát és tradicionális orosz nemzeti ételt is megkóstolhattunk.

 

A Pálinkafesztiválon huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állítják ki finomságaikat. A rendezvényen egy új és gyors elektronikus fizetési mód biztosítja majd a látogatók számára, hogy sorban állás nélkül, a legegyszerűbben tudjanak kóstolni.

 

Pálinka kiállítók:

895 Hunnium, Árpád és Vadász Pálinka, Békési Pálinkaház, Bezerics, Brill Pálinkaház, Fruktárium Pálinkaház, Gusto Pálinkák, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Hegyközi Manufaktúra Kft., Hírös Kecskeméti Pálinkaház, Kecskeméti Pajor Pálinka, Magna Cum Laude Pálinka, Márkházi Pálinkák, Márton és Lányai, Nobilis, Ördögi Pálinka, Pálinkashop, Panyolai

Pálinkák, Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház, Rézangyal, Spiritus Primus Pálinka, Tokaj-Hegyaljai Likőr és Pálinkamanufaktúra, Villányi Pálinka, Zsindelyes Pálinkafőzde.

 

A belépőjegy ára 2000 forint lesz, amely tartalmaz egy pálinkáspoharat is. Ha a kedves vendég nem akar minden nap jegyvásárlással bíbelődni, akkor természetesen bérletet is vásárolhat, melynek ára 5500 forint. I. kerületiek figyelem, Önök a kerületi kártyára 10% kedvezményt is kapnak.

 

A szervezők célja felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés szerepére és nem utolsósorban, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka- és kolbászkülönlegességeket.

 

Gondolom, kedves Olvasóink ismerik a mexikói Tequilát, de ha mégsem, akkor tekintsék meg a http://bartender.mindenkilapja.hu/   ismertetését e nagyserű italról.

 

A Tequila.

„A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexikó egyes területein gyártható, Tequila néven. A kék agavét megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják. Az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való hígítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira. A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyümölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agavé hasonlít a kaktuszhoz – tüskések a levelei – de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyag-ellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára. Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban. A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvelykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs. Jó szórakozást."

 

Ha a fentieket jól megjegyezték, akkor irány október 4-én a Vár, és lehet gyakorlatba átültetni az elméletet, mert ugyebár gyakorlat teszi a mestert. 

 

http://www.palinkaeskolbasz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük