2013. február 15-én, pénteken kezdődik és vasárnap ér véget a Budapesti Halfesztivál. Idén februárban először a fővárosban egy olyan interaktív esemény kerül megrendezésre, amely túllépve a hagyományos gasztronómiai fesztiválokon lehetőséget nyújt a látogatók számára megismerni, megkóstolni és elkészíteni nemcsak a tradicionális magyar halételeket, hanem az ázsiai konyha legismertebb fogásait is.

 

2013. február 15-én, pénteken kezdődik és vasárnap ér véget a Budapesti Halfesztivál. Idén februárban először a fővárosban egy olyan interaktív esemény kerül megrendezésre, amely túllépve a hagyományos gasztronómiai fesztiválokon lehetőséget nyújt a látogatók számára megismerni, megkóstolni és elkészíteni nemcsak a tradicionális magyar halételeket, hanem az ázsiai konyha legismertebb fogásait is.

 

A Budapesti Halfesztivál egy olyan esemény lesz, melyen a legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálja a számára legjobb elfoglaltságot, ahol minden megérinthető, érezhető és ízlelhető is lesz. Az általános gasztro-eseményekkel ellentétben, itt nem csak megkóstolhatóak lesznek az ételek és italok, hanem elkészíthetőek is. Túllépve a hagyományos halászlé fesztiválokon, a Hungaricumokon túl egy kis egzotikumot csempésznek az eseménybe. A jellegzetes magyar halételek mellett egy kis Ázsia hangulattal

fűszerezik a kínálatot, vendég országként felvonultatva Thaiföldet, Vietnámot és Japánt, az adott országok gasztronómiai különlegességeivel.

 

A szerdai sajtótájékoztatón részletes ismertetést kaptunk a Budapesti Halfesztivál teljes programjáról, fellépőiről, és megbarátkozhattunk a Halfesztiválon bemutatásra kerülő egyik gasztronómiai különlegességgel, a Tüdős afrikai harcsaszalámival, a Szalámibolt jóvoltából.

 

A tájékoztató meghívott vendége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselője, Németh József kiemelte, hogy az egészeges táplálkozás alapköve a megfelelő mennyiségű és minőségű halfogyasztás. Beszélt továbbá a Budapesti Halfesztivál szakmai jelentőségéről, hiszen az országban megrendezett halfesztiválok egy-egy régiót szólítanak meg, míg a Budapesti Halfesztivál, a teljes halas szegmenst átfogja. 

 

Felszólalt továbbá a rendezvény egyik legkülönlegesebb kiállítója, a Tüdős Harcsaszalámi forgalmazója, Lukács Attila.

Necz István, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az országban található megannyi gasztronómiai fesztivállal ellentétben rendkívül maximalisták a minőség és sokszínűség tekintetében, így a halfesztiválon felvonultatják az összes hazai halas finomságot azt megfűszerezve az esemény ázsiai vendégországainak ínyencségeivel. Fontosnak tartotta továbbá megemlíteni, hogy nem véletlen az időpontválasztás sem, hisz 2013 az Európai Unió országaiban kiemelten a halfogyasztás éve lesz. Pont ezért a rendezvény minőség iránti elkötelezettsége miatt a Budapesti Halfesztiválon valóban mindenben lesz hal, egyéb élelmiszereknek, mint kolbász, vagy a fesztiválokon már annyira sablonosnak számító grillhúsoknak nem is ad helyet. Fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni, hogy a halételek mellett természetesen megkóstolhatóak lesznek hazánk legínycsiklandozóbb pálinkái és borai. A programok stílszerűen Harcsa Veronika  koncertjével kezdődnek, megtartva az igényesség ezen fokát, ugyanakkor az egész család talál majd magának a hétvégen felejthetetlen programokat.

 

Felmerült a kérdés, honnan a témaválasztás. Necz István elmondta, hogy tapasztalataik alapján a magyar ember igen is szereti a halat, ugyanakkor annak fogyasztását főként bizonyos kiemelt ünnepekhez köti. Ezért fontos a halakról szóló kommunikáció, és ezért szerveznek majd igazán interaktív programokat ahol a resztvevők nemcsak megízlelhetik az isteni halfalatokat, de azt is kipróbálhatják, illetve megtanulhatják, hogyan kell egy halat előkészíteni, majd megsütni, vagy megfőzni. A bátrabbak pedig meg is mérettethetik magukat egy izgalmas főzőversenyen, mely szombat délelőtt kezdődik. Bízom benne, hogy az évezredeken át őrzött titkos családi halászlé receptek előkerülnek, most és itt az Akvárium Klubban.

 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselőjenek tanácsára a szervezők a halfőző versenyek receptjeit évről évre szeretnek összegyűjteni, hogy azokat megoszthassak a halszerető közönséggel.  Mindent egybevetve, az első Budapesti Halfesztivál célja mindenekelőtt ösztönözni a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére.

 

Másik kiemelt cél felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további

erőfeszítésekre van szükség.

 

A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére.

 

Budapesti Halfesztivál

2013. Február 15-17. Akvárium Klub

Budapest, Erzsébet tér

 

www.budapestihalfesztival.hu

http://www.facebook.com/BudapestiHalfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük