2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három ok, amelyek miatt a kötvények árfolyama eshet

3 perc olvasás

tbond-918019.jpgA második negyedév eseménydúsan indult, a Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi háború lehetősége megnövelte a volatilitást, a részvények esni kezdtek, de mindezt eddig nem követte a kötvények árfolyamainak csökkenése. Az év eleje óta valamelyest csökkentek az egyesült államokbeli állampapírok árfolyamai, de az utóbbi pár hét eseményei újra visszaszorították a hozamokat, a 10 éves (USA) kincstárjegy hozama újra messze került a lélektani szempontból is fontos 3%-os szinttől (a múlt héten 2,77% volt).

 

Azzal kapcsolatan, hogy a befektetők hogyan árazzák be a kereskedelmi háború kockázatát, még nehéz egyértelmű véleményt mondani, de könnyen lehet, hogy az USA-állampapírok legutóbbi ralija csak a kezdeti reakció volt a megnövekedett bizonytalanságra, és a hosszú távú hatás éppen ellenkező irányú lesz.

 

Az Egyesült Államok állampapírjainak alakulása azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert általában az ebben a szegmensben történő mozgások előrevetítik, hogy mi fog történni a dollárban és a más devizákban denominált kötvények világában.

 

Három fő tényezőt látunk, amelyek az USA állampapírok árfolyamcsökkenése irányába hathatnak:

 

1) A monetáris politika szigorodása. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Fed-nek nincs más választása, mint fokozatosan szigorítani a monetáris politikán. A hozamgörbe 10 éve nem volt ilyen lapos, a kétéves és a 10 éves állampapírok hozamai között alig 50 bázispont a különbség. Ahhoz, hogy ne következzen be a hozamgörbe inverziója – ami a múltban általában a recesszió jele volt -, a Fed minden eszközt be fog vetni.

 

2) A kereslet-kínálat viszonyának változása az állampapírok piacán. Egy korszak lassan lezárul. A pénzügyi válság egyik következménye az volt, hogy az USA állampapírok szinte hiánycikként működtek, mivel a Fed masszívan jelen volt a vásárlói oldalon, lenyomva ezzel a hozamokat. Most, hogy a Fed véget vetett a mennyiségi lazításnak, miközben még nagyobb mennyiségben szükséges állampapírokat kibocsátani az Egyesült Államok költségvetési deficitjének finanszírozására, okkal feltételezhetjük, hogy erősen el fog tolódni a kereslet-kínálat viszonya a kínálat javára.

 

3) Politikai bizonytalanság. Sok befektető gondolja úgy, hogy Trump elnök kiszámíthatatlan viselkedése azt eredményezi, hogy az USA állampapírok veszítenek a biztonságimenedék-jellegükből. Ha ez így lesz, akkor a nemzetközi befektetési alapoknak át kell gondolniuk a befektetési politikájukat ebből a szempontból. A külföldiek által birtokolt USA állampapírok aránya már így is a 2003 óta legalacsonyabb szinten van – ez vajon a kötvényárfolyamok esetleges esésére, vagy az Egyesült Államokba vetett bizalom csökkenésére utal?

 

A fenti okok bőven elegendőek ahhoz, hogy nyomás nehezedjen az amerikai állampapírokra, de mindezekhez hozzávehetjük a kereskedelmi háborús retorika esetleges következményeit is: a Fed után Kína tulajdonában van a legnagyobb mennyiségű USA állampapír, és nem alaptalan az a feltételezés, hogy egy súlyosbodó vámháborús készülődés ezt a relációt is érinti.

 

Althea Spinozzi, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.