A HEFOP 3.1.3/B pályázaton nyertes intézmények többsége az Intel által fejlesztett Classmate PC-vel kezdi meg a tanévet. A diák laptopot és a hozzá kapcsolódó oktatási módszertant Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként az oktatásban.

 A HEFOP 3.1.3/B pályázaton nyertes intézmények többsége az Intel által fejlesztett Classmate PC-vel kezdi meg a tanévet. A diák laptopot és a hozzá kapcsolódó oktatási módszertant Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként az oktatásban.

Több mint 3 000 db Classmate PC-vel indul az új tanév, mellyel az Albacomp Zrt. által forgalmazott Intel számítógép nemcsak a szezon legnépszerűbb tanulói laptopja, hanem az interaktív oktatás szimbóluma is lett.

Az Albacomp és az Intel szerint ez hatalmas áttörés a magyar oktatásban, hiszen több mint száz intézmény kezdi a tanévet a Classmate PC-vel, ezzel nemzetközileg elfogadott oktatási platformot biztosítva diákjainak. A Classmate PC a világ számos országában bizonyította már gyakorlati hasznát az oktatásban. 

„Sok helyen felismerték a kormányzati vezetők, sokkal többre van szükség, mint egyszerűen csak PC-vel ellátni a tanulókat. Egy ilyen programban a diákok életkorának megfelelő tartalmat kell a kor technológiai színvonalán nyújtani, nem megfeledkezve a tanári továbbképzésről és nagysebességű internet-hozzáférésről, melyek az alapokat nyújtják a XXI. századi készségek fejlesztéséhez." – mondta Gacsal József az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója.

Az Intel és a magyar kormány képviselői még 2007 végén írtak alá szándéknyilatkozatot arról, hogy az Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit Magyarországon is kipróbálják. Magyarországon az Intel World Ahead program keretében a Classmate PC-t eddig két budapesti iskolában használták nagy sikerrel, az itt és a nemzetközi képzésben megszerzett know-how-t akkreditált továbbképzéseken tudják majd elsajátítani a tanárok. 

A Classmate PC sikerének titka, hogy az Intel mind a hardvert és a hozzá járó szoftvereket kifejezetten a modern oktatás céljainak szem előtt tartásával fejlesztette ki. A CMPC-t is magába foglaló eszközrendszer a kompetenciaalapú oktatás igényeinek kiszolgálására készült. Támogatja a projekt alapú, az 1:1 oktatási módszereket, a csoportmunkát és a mobil oktatási lehetőségeket. A laptop tervezésénél a gyerekek igényeit tartották szem előtt, azaz kicsi, könnyű és strapabíró. A gépekre telepített programok segítségével a tanárok azonnali teszteket készíthetnek, filmeket és prezentációkat vetíthetnek, illetve ellenőrizhetik a diákok monitorait és internet használatát a saját gépükön keresztül.

 „Az Albacomp teljes összetettségében kezeli a Classmate PC bevezetésének kérdését. Nem csak arra koncentrálunk, hogy ügyfeleink azt és akkor kapják, amit megrendeltek, az is fontos számunkra, hogy valós használatba tudják venni az eszközöket, ezért a technikai támogatáson túl a tanárok felkészítésével is foglakoznunk kell. A Classmate PC csak egy eszköz, mely képzés és megfelelően kialakított környezet nélkül az is marad." – mondta el Minárovits János, az Albacomp vezérigazgatója.

Magyarországon már a honosított tanulói laptopok kerültek az intézményekbe, magyar billentyűzettel, magyar nyelvű osztályfelügyeleti szoftverekkel, valamint a telepítéshez és a bevezetéshez szükséges segédletekkel.

Az Intel nagy hangsúlyt fektetett a tanári tananyagok elkészítésére, ezzel is segítve a tanárok felkészülését az új helyzetre. Az Albacomp oktatási üzletágával együttműködve pedig kiemelten kezelik a Classmate PC bevezetését és használatát segítő tanári képzéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük