2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hárs Viktor: Budapest Jazz Opera

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80470"><img class="image image-_original" src="/files/images/h%C3%A1rs%20(1).jpg" border="0" width="461" height="317" /></a></span>Újabb ősbemutatóra készül a Budapest Jazz Orchestra. 2014. május 24-én, 16 és 20 órától a Budapest Jazz Club-ban a kiváló bőgős-basszusgitáros, Hárs Viktor felkérése és ötlete alapján kerül bemutatásra egy különleges produkció, Budapest Jazz Opera címmel.</p> <p> 

Újabb ősbemutatóra készül a Budapest Jazz Orchestra. 2014. május 24-én, 16 és 20 órától a Budapest Jazz Club-ban a kiváló bőgős-basszusgitáros, Hárs Viktor felkérése és ötlete alapján kerül bemutatásra egy különleges produkció, Budapest Jazz Opera címmel.

 

Újabb ősbemutatóra készül a Budapest Jazz Orchestra. 2014. május 24-én, 16 és 20 órától a Budapest Jazz Club-ban a kiváló bőgős-basszusgitáros, Hárs Viktor felkérése és ötlete alapján kerül bemutatásra egy különleges produkció, Budapest Jazz Opera címmel.

 

A szerző és egyben szövegíró Hárs Viktor egy több tételes magyar nyelvű művet komponált, kimondottan a Budapest Jazz Orchestrára, meghívott énekes szólistákkal.

Közreműködik:

Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Mujahid Zoltán, Farkas Gábor Gábriel.

 

A mű az '50-es, '60-as évek magyar jazz korszakának pillanatait idézi, a budapesti jazztanszak elindulásától, szereplői (fiktív) korabeli hallgatók. Megtisztelőnek tartják a lehetőséget, és kihívás számukra ismét egy ősbemutató keretein belül új magyar kortárs jazz kompozíciót játszani. Viktor az elmúlt években számos hangszerelést készített nagyzenekari felállásokra, külön szimfonikus zenekarra, illetve szimfonikus zenekarra és big bandre együtt is. Több mint 15 éve komponál és ír dalszövegeket olyan zenekarok számára, mint a Hobo Blues Band, Kozma Orsolya, Hárshegy Band vagy a Budapest Jazz Orchestra. Rendkívül jó zenei ízlése mindig hallgatható és magas színvonalú zenét produkál. A Budapest Jazz Orchestra számára írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, melyből 2005-ben lemez készült. 2003 decemberében alakult saját zenekara. 2006-ban írta Cloudsound című 6 tételes kantátáját, melyet a Magyar Rádió mutatott be. Legújabb projektje a HársCsekeDésA trio.

 

Hárs Viktor 15 évesen kezdett nagybőgőzni, valamint basszusgitározni.

1985 és 1988 között elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz- és Klasszikus bőgő tanszakait.

1993 óta az egyik legfoglalkoztatottabb bőgős, basszusgitáros Magyarországon. Játszott szinte valamennyi ismert magyar jazz-zenésszel, valamint számos külföldivel.

A teljesség igénye nélkül: Ernie Wilkins, Tony Scott, Ed Thigpen, Fred Hersch, Carl Fontana, Herbie Mann, Dean Brown, Didier Lockwood, Al Jarreau, David Liebman, Peter Erskine, Al Di Meola, Trilok Gurtu, Johnny Griffn, Bob Mintzer, Jasper van 't Hof és Wallace Roney. Hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett már, mint például Nürnberg, Bécs, Varsó, Tallinn, Helsinki, Luzern, Marseille, Bangkok, Eilat, Montreux.

1997-ben készítette első önálló szerzői anyagát műsoros kazetta formájában, Yellow címmel. 1998-ban jelent meg a PCD Multimédia kiadónál első CD-je, a Contacts and Conficts.

A jazz-produkciók mellett 1987 óta néhány évig tagja volt a Katona Klári zenekarnak, mellyel 2002-ben koncertlemezt készített, valamit 1998-tól 10 évig tagja volt a Hobo Blues Band-nek, melynek egyik zeneszerzője is volt. Nevéhez is fűződik Hobo József Attila-, Faludy György, valamint Villon-estjének zenéje és több Hobo Blues Band lemez.

1999-től 2012-ig a Kőbányai Zenei Stúdió tanára volt, jelenleg a szlovákiai Selmecbányán, a Zeneművészeti Főiskolán tanít.

2003-ban Artisjus-díjat kapott. Jelenleg a Budapest Jazz Orchestra, a Horgas Eszter Class Jazz Band, a Kozma Orsi Quartet, a Summer Jazz Trio, a HársCsekeDésA trio tagja.

 

2014. május 24. (szombat), 16.00 és 20.00.

Hárs Viktor: Budapest Jazz Opera

Budapest Jazz Club

Budapest, Hollán Ernő utca 7.

 

http://www.bjc.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.