2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pixelbeton kubus a Rubik-kocka feltalálásának helyszínén

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80472"><img class="image image-_original" src="/files/images/mome%20(1)_0.jpg" border="0" width="460" height="309" /></a></span>2014. május 22-én címátadót és a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója előtt tisztelgő ünnepséget tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Zugligeti úti campuson. Az ünnepi szenátusi ülésen öten vehették át DLA fokozatukat, valamint Professor Emeritus címet kapott a MOME Doktori iskolájának vezetője, a Kossuth-díjas Ferencz István.</p> <p> 

2014. május 22-én címátadót és a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója előtt tisztelgő ünnepséget tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Zugligeti úti campuson. Az ünnepi szenátusi ülésen öten vehették át DLA fokozatukat, valamint Professor Emeritus címet kapott a MOME Doktori iskolájának vezetője, a Kossuth-díjas Ferencz István.

 

2014. május 22-én címátadót és a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulója előtt tisztelgő ünnepséget tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Zugligeti úti campuson. Az ünnepi szenátusi ülésen öten vehették át DLA fokozatukat, valamint Professor Emeritus címet kapott a MOME Doktori iskolájának vezetője, a Kossuth-díjas Ferencz István.

 

Az esemény második részében a MOME egykori diákja és tanára, Rubik Ernő életműve előtt hajtott fejet az egyetem, a világ legnagyobb példányszámban eladott tárgyának maradandó jelet is állítva.

 

„Néha még most is elidőzöm, mikor találkozunk, hogy mi lett volna veled kocka nélkül. És arra jutok, ugyanez. Te lettél volna a Rubik" – Kopek Gábor rektor köszöntötte ezekkel a szavakkal az idén 70. születésnapját és a kocka feltalálásának 40. évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjas építész-feltalálót. Rubik Ernő 15 évig tanított a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elődintézményében. Épp térkísérleteken dolgozott, amikor feltalálta a Rubik-kocka mechanizmusát – abban a szobában, amely ma rektori irodaként szolgál. Rubik Ernő meleg szavakkal emlékezett az itt töltött évekre: „…én nem csak tanítottam itt: tanultam is. Sokat tanultam és pontosan azért jöttem ide, amit itt tanulhattam. És amit tanultam, az sok iskolával ellentétben nem vette el a kedvemet attól, amiről szó volt…"

 

Az egyetem több különleges attrakcióval készült az évfordulóra. Bemutatkozott az a

kémfilm-trailer, amelyet az egyetem harmadéves BA hallgatója, Tóth Teodóra rendezett, szórakoztatóan vegyítve több hidegháborús kémfilm jeleneteit 1974 világpolitikai eseményeivel és a kocka felfedezésével.

Az est fénypontját az egyetem kampuszán átadott kültéri jel átadása jelentette.

A Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója által kifejlesztett pixelbetonból készült testet, amely mostantól az egyetem kertjében áll, az utcáról is látható helyen, éjszakánként belülről jövő fény világítja meg.

 

Az ünnepi szenátusi ülés alkalmával a MOME Doktori iskolájának öt korábbi hallgatója vehette Művészeti Doktori Fokozatát. Dévényi Dalma Alma DLA divattervező művésznek, Dobos Botond Zsolt DLA építőművésznek, Máté Gábor DLA fotográfusnak, Pecsics Mária DLA fotográfusnak, valamint Selján Márk Endre DLA design menedzser, formatervező művésznek Kopek Gábor rektor és Ferencz István, a Doktori Iskola vezetője nyújtotta át a címet elismerő oklevelet.

 

Ugyancsak az est részeként vette fel a MOME Ferencz Istvánt az egyetem Professor Emeritusainak sorába; ezzel a címmel korábban csak Ernyey Gyula designtörténészt, Stefan Lengyel formatervezőt és Szilvitzky Margit textilművészt ismerte el. Ferencz István életművét személyes hangvételű laudációjában Turányi Gábor méltatta.

 

Ferencz István (Edelény, 1944- ) DLA, Kossuth-díjas építész, a MOME Doktori Iskolájának vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának tagja. Építész diplomáját 1973-ban szerezte, majd 1974-1976 között elvégezte a Mesteriskolát is. 1990-is a Miskolci Építész Műhely tagjaként, majd ezt követően Budapesten dolgozott; jelenleg a NAPUR Építésziroda vezetője fiával, Ferencz Marcellel és Détári Györggyel együtt. Több mint négy évtizede a MOME oktatója, 1993-2000 között az Építészőművészeti Tanszék, 2009 óta a Doktori Iskola vezetője.

Rubik Ernő (Budapest, 1944- ) Kossuth-díjas építész, feltaláló. A Budapesti Műszaki Egyetemen, majd az Iparművészeti Főiskolán, a későbbi Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult. 1971-es diplomázása után oktatóként itt dolgozott tovább. Az 1974-ben feltalált Rubik-kocka mellett számos innováció, térjáték és virtuális találmány fűződik a nevéhez. 1983-ban saját stúdiót nyitott. 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke. Munkásságát 2008-ban Moholy-Nagy Díjjal ismerte el az egyetem közössége.

 

A 2014-ben DLA fokozattal elismert egyetemi kutatások:

 

Dévényi Dalma Alma

Doktori értekezés címe: Tervezői identitás és alternatív stratégiák – A magyar divattervezés új generációjának esélyei a globális piacon

Dobos Botond Zsolt

Doktori értekezés címe: Város a házban – A történeti városszerkezet mint a kortárs építészeti téralkotás előképe

Máté Gábor

Doktori értekezés címe: Philémón álma – az örök házasság eszménye

Pecsics Mária

Doktori értekezés címe: A táj, mint biológiai és társadalmi élettér CULTURA

 Selján Márk Endre

Doktori értekezés címe: A virtuális valóságban, mint médiumban rejlő lehetőségek. A virtuális valóság a tervezőművész szemével.

 

www.mome.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.