2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Használd a várost

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63367"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_841.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Használd a várost! - ezzel a pályázati szlogennel nyerte el Kassa az Európa Kulturális Főváros 2013 címet - tudtuk meg a hírt  többek között  Sona Jelinkova magyar képviseletvezetőtől  is.

images 841.thumbnailHasználd a várost! – ezzel a pályázati szlogennel nyerte el Kassa az Európa Kulturális Főváros 2013 címet – tudtuk meg a hírt  többek között  Sona Jelinkova magyar képviseletvezetőtől  is.

images 841.thumbnailHasználd a várost! – ezzel a pályázati szlogennel nyerte el Kassa az Európa Kulturális Főváros 2013 címet – tudtuk meg a hírt  többek között  Sona Jelinkova magyar képviseletvezetőtől  is.

 A projekt szervezői nem nagy beruházásokban gondolkodnak: a város utcáin, terein kínálnak majd művészeti programokat az odalátogatóknak és az ott élőknek. A programokat és a koncepció egy részét Márai Sándor köré rendezik. Mint közismert,az író Kassán született, ott töltötte gyermekkorát, s bár nem írt szlovákul, a város utcái és polgárai visszatérnek műveiben. A szervezők képviseletében Richard Rasi polgármester Budapesten, a Szlovák Intézet Székházában ismertette a kulturális főváros-évad terveit. Márairól szóló filmmel, kiállítással, balettelőadással, kultúrturisztikai kiadványokkal és sétákkal szeretnék Kassára csalogatni az érdeklődőket.

Érdemes röviden a kulturális fővárosok történetéről is megemlékeznünk, miszerint a nagyobb városok közül 1985 óta Athént, Firenzét, Berlint, Antwerpent is elérte ez a megtiszteltetés. Brüsszel szigorúan figyel az előkészületekre, bizonyítandó: Melina Mercouri-díjjal tüntette ki a várost a projekt megfelelő színvonaláért, ami  1,5 millió eurós többletet jelent avárosnak!

Jövőre egyébként Marseille is kulturális főváros lesz, amely Franciaország második legnagyobb városa! Nem tudni, hogy jó ómen-e, de ebből a városból indult 1347-ben a „fekete halál"európai pusztítása. Mindenesetre Kassa abban az évben lett szabad királyi város.

image001 1.thumbnailA rendezvény díszterme megtelt az érdeklődő vendégekkel, ahol bemutatták Marton Jenő új könyvét, amely természetesen a városról szól. Mindez érthető és indokolt, hiszen mintegy harmadával megnőtt az érdeklődés Kassa iránt a legutóbbi statisztika szerint.

 

–         Szalay –

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.