Használd a várost! – ezzel a pályázati szlogennel nyerte el Kassa az Európa Kulturális Főváros 2013 címet – tudtuk meg a hírt  többek között  Sona Jelinkova magyar képviseletvezetőtől  is.

Használd a várost! – ezzel a pályázati szlogennel nyerte el Kassa az Európa Kulturális Főváros 2013 címet – tudtuk meg a hírt  többek között  Sona Jelinkova magyar képviseletvezetőtől  is.

 A projekt szervezői nem nagy beruházásokban gondolkodnak: a város utcáin, terein kínálnak majd művészeti programokat az odalátogatóknak és az ott élőknek. A programokat és a koncepció egy részét Márai Sándor köré rendezik. Mint közismert,az író Kassán született, ott töltötte gyermekkorát, s bár nem írt szlovákul, a város utcái és polgárai visszatérnek műveiben. A szervezők képviseletében Richard Rasi polgármester Budapesten, a Szlovák Intézet Székházában ismertette a kulturális főváros-évad terveit. Márairól szóló filmmel, kiállítással, balettelőadással, kultúrturisztikai kiadványokkal és sétákkal szeretnék Kassára csalogatni az érdeklődőket.

Érdemes röviden a kulturális fővárosok történetéről is megemlékeznünk, miszerint a nagyobb városok közül 1985 óta Athént, Firenzét, Berlint, Antwerpent is elérte ez a megtiszteltetés. Brüsszel szigorúan figyel az előkészületekre, bizonyítandó: Melina Mercouri-díjjal tüntette ki a várost a projekt megfelelő színvonaláért, ami  1,5 millió eurós többletet jelent avárosnak!

Jövőre egyébként Marseille is kulturális főváros lesz, amely Franciaország második legnagyobb városa! Nem tudni, hogy jó ómen-e, de ebből a városból indult 1347-ben a „fekete halál"európai pusztítása. Mindenesetre Kassa abban az évben lett szabad királyi város.

A rendezvény díszterme megtelt az érdeklődő vendégekkel, ahol bemutatták Marton Jenő új könyvét, amely természetesen a városról szól. Mindez érthető és indokolt, hiszen mintegy harmadával megnőtt az érdeklődés Kassa iránt a legutóbbi statisztika szerint.

 

–         Szalay –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük