Az ORFK-OBB egy új kiadvánnyal jelent meg. A szóróanyag a téli közlekedéssel kapcsolatban ad hasznos és megszívlelendő tanácsokat. A kiadvány hat nyelven érhető el. (Letölthető a cikk végén lévő linkről!)

Az ORFK-OBB egy új kiadvánnyal jelent meg. A szóróanyag a téli közlekedéssel kapcsolatban ad hasznos és megszívlelendő tanácsokat. A kiadvány hat nyelven érhető el. (Letölthető a cikk végén lévő linkről!)

 

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság legutóbbi kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére.

 

 Az „Autópálya kisokos" összesíti, hogy a téli hónapokban mire kell különösen figyelni az autósoknak. 

 

Mindenekelőtt fontos gépkocsink felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor. Számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot. Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.

 

A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet (mindig vegyük fel ilyenkor a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).

 

Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

 

A téli „Autópálya kisokos" 105 000 példányban készült el és a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető.

 

A kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az intézkedések során az autópályás rendőröktől is kaphatnak a kisokosból.

 

A téli "Autópálya kisokos" magyar és idegen nyelvű változatai elérhetőek az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján is: www.baleset-megelozes.eu  .

 

A téli „Autópálya kisokos" magyar nyelvű változatának letöltése pdf-ben

 

Motorway information Hungary (pdf)

Autobahnführer Ungarn (pdf)

Totul despre Autostrazile din Ungaria (pdf)

Korisne informacije na autoputu (pdf)

Довідхник Abtomaгictraлi (пдф)