2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/28908"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/adoz.thumbnail.jpg" border="0" width="85" height="100" /></a></span>Hatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok januárban - hívja fel a figyelmet a PwC.

adoz.thumbnailHatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok januárban – hívja fel a figyelmet a PwC.

adoz.thumbnailHatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok januárban – hívja fel a figyelmet a PwC.

    A hozzájárulás fizetésének célja, hogy támogatást biztosítson a katasztrófavédelmi műszaki-technikai eszközök, felszerelések beszerzéséhez, fejlesztéséhez, felújításához, a védekezési kiadásokhoz, polgári védelmi szervezetek képzéséhez, felszereléséhez, illetve önkéntes mentőszervezetek támogatásához – ismerteti hírlevelében az adótanácsadó cég.
    A fizetésre kötelezettek köre kiterjed azokra a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, amelyek veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet vagy létesítményt működtetnek, vagy döntő befolyást gyakorolnak azok működésére, továbbá a felsoroltak közé nem tartozó azon gazdálkodó szervezetekre, amelyek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály (ADR) szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását vagy feldolgozását végzik.
    A fizetésre kötelezettek esetében a hozzájárulás összege a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett – a jövedéki adó és az energiaadó összegével csökkentett – éves nettó árbevétel vagy a felhasznált veszélyes áru nettó értékének 0,1 százaléka.
    Mentességet élveznek a hozzájárulás fizetési kötelezettsége alól többek között az állami és önkormányzati szervek; azok a gazdálkodók, akik veszélyes árukat kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve szolgáltatás nyújtásához tárolnak, továbbá azon gazdálkodók, akiknek a tárgyévet megelőző évben a nettó árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.
    Amennyiben a fizetésre kötelezett a tárgyévet megelőző évben vagy a tárgyévben a katasztrófa kockázati szintet csökkentő műszaki beruházást valósított meg, abban az esetben a befizetett hozzájárulás egynegyedének visszatérítését kérelmezheti.
    A hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodók március 31-ig kötelesek bejelentést tenni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A fizetésre kötelezett a tárgyév június 30-ig köteles megállapítani és írásban nyilatkozni – a tárgyévet megelőző év adatai alapján – a katasztrófavédelmi hozzájárulás összegéről, továbbá a hozzájárulás összegének 40 százalékát előlegként befizetni. A hozzájárulás fennmaradó 60 százalékát a tárgyév december 31-ig kell befizetni. Naptári évtől eltérő üzleti év esetén a gazdálkodó a határidők vonatkozásában eltérést kérhet. A katasztrófavédelmi hozzájárulás meg nem fizetése esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
    A PwC szerint már eddig is számos kérdés merült fel a vonatkozó jogszabályok értelmezésével és gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban. Nem egyértelmű például, a veszélyes tevékenységgel vagy termék-értékesítéssel összefüggésben keletkezett árbevétel elkülönítésének módszere az egyéb tevékenységgel vagy termék-értékesítéssel kapcsolatban keletkezett árbevételtől.

ebz \ guz

MTI 2012. január 18., szerda 4:01

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.