Határátszelések – Ensemble Modern: 2013. október 11-12., két nap nyolc magyarországi bemutató a Budapest Music Centerben.

Határátszelések – Ensemble Modern: 2013. október 11-12., két nap nyolc magyarországi bemutató a Budapest Music Centerben.

A közép-kelet-európai Goethe Intézetek Honnan? Hová? Mítoszok – nemzet – identitások projektje keretében a kultúra és a nemzeti identitás kérdéseinek összefüggéseit boncolja. Mennyiben járulhat hozzá a művészet, kiváltképpen a zene – amely általában egyetemes nyelvként definiálódik – egy-egy ország identitáskereséséhez?

A projekt keretében fiatal közép- és kelet-európai tehetséges zeneszerzők foglalkoztak

a nemzeti identitáskeresés vagy identitáskreálás összetett folyamataival olyan, történelmileg kulturálisan sokszínű régiókban, ahol a nyilvános diskurzus nem tud meglenni hagyományok kitalálása vagy fiktív közösségekre való hivatkozás nélkül.

Lettországból, Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Szlovéniából nyolc fiatal zeneszerző workshopokon és vitákon foglalkozott a régió történelmi és aktuális mítoszaival elméleti és gyakorlati szinten is, hiszen zenébe ültették át ezzel kapcsolatos gondolataikat. Az így született műveket Magyarországon először október 11-én és 12-én adja elő az Ensemble Modern a Budapest Music Centerben Eötvös Péter vezényletével.

 

Az ősbemutató 2012 decemberében volt Münchenben, idén pedig Németország mellett Közép- és Kelet-Európa több országában is bemutatják a zeneműveket. A budapesti koncertek előtt bevezető beszélgetések lesznek négy zeneszerző jelenlétében a BMC könyvtárában.
Az események a Goethe Intézet, az Ensemble Modern és a BHF-BANK-Stiftung közös kezdeményezésére jöttek létre.
Magyarországi támogatók: BMC, Cseh Centrum, Lengyel Intézet.

A program:
2013. október 11., 19.30 óra
Pawel Hendrich: Sedimetron – für Ensemble (2012)
Nina Senk: Twenty in five (2012)

Varga Judit: Entitas (2012)
Kristaps Pétersons: Money – für Ensemble (2012)

vezényel: Eötvös Péter
Előtte 18 órától bevezető beszélgetés Varga Judit és Pawel Hendrich részvételével.

2013. október 12., 19.30 óra
Matej Bonin: Kaleidoscope – für Ensemble (2012)
Frantisek Chaloupka: Maín Gun – The Seven Rituals for purguing the Czech Lands from the Spirit of Communism (2012)
Jánis Petraskevics: Darkroom – Ein Phantasiestück für Ensemble (2012)
Andris Dzenitis: Latvian Cookbook – für Ensemble (2012)

vezényel: Eötvös Péter
Előtte 18 órától bevezető beszélgetés Frantisek Chaloupka és Andris Dzenítis részvételével.

Az Ensemble Modern (EM) 1980-ban jött létre a Junge Deutsche Philharmonie diákjainak kezdeményezésére. A bázisdemokratikusan szerveződő együttes célja az új zene támogatása és adekvát megszólaltatása. Az EM 1985 óta Frankfurtban működik. Mára a világ legfontosabb újzenei együttesei között tartják számon. Olyan zeneszerzőkkel dolgoztak már együtt, mint John Adams, Eötvös Péter, Hans Werner Henze, Mauricio Kagel, Helmut Lachenmann, Kurtág György, Ligeti György, Karlheinz Stockhausen, Steve Reich vagy Frank Zappa.

Eötvös Péter zeneszerző, karmester és professzor a 20. és 21. századi zene egyik legkeresettebb előadója és ismerője. A budapesti Zeneakadémián zeneszerzés szakon, a kölni Zeneművészeti Főiskolán pedig karmester szakon szerzett diplomát. Műveit világszerte a legrangosabb zenekarok és operaházak adják elő. Nagy sikerű operája, a Három nővér után A Balkon, az Angyalok Amerikában, a Szerelemről és más démonokról, a Lady Sarashina és Az ördög tragédiája következtek. Számos világhírű zenekar élén lépett már fel karmesterként, világszerte rendszeresen tart mesterkurzusokat.

2013. október 11-12.

Budapest Music Center

1093 Budapest, Mátyás u. 8.

 

http://www.goethe.de/ins/hu/bud/huindex.htm?wt_sc=budapest

 

Lantai József

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük