Mese itt, mese ott címmel nyílt meg magyar és észt gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítása 2013. október 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az észt művészek magyar mesékre, magyar alkotók észt mesékre készítettek illusztrációt.

 

Mese itt, mese ott címmel nyílt meg magyar és észt gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítása 2013. október 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az észt művészek magyar mesékre, magyar alkotók észt mesékre készítettek illusztrációt.

 

A szervezők – a Magyarországi Észt Intézet, a tallini Magyar Intézet, az Észt Gyermekirodalmi Központ, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat, az Észt Grafikusok Szövetsége, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum – együttműködésében megvalósult program előkészítése másfél éve kezdődött: magyar és észt szerzők felkérésre mesét írtak, a mesék egyik országból a másikba vándoroltak, és ott illusztrátorokra leltek.

 

Mennyire ismerjük mi, észtek és magyarok, egymás gyermek- és ifjúsági irodalmát, illetve a meséket, történeteket formákba és színekbe öltöztető művészeket? Észtországban gykran több utánnyomást is megértek, és sokak kedvelt olvasmányaivá váltak olyan klasszikus művek, mint az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk. Ezeknek a könyveknek a képi világát túlnyomórészt észt illusztrátorok alakították ki. Kivételt képeznek Janikovszky Éva és Lázár Ervin művei, melyek Réber László rajzaival láttak napvilágot és váltak népszerűvé Észtországban. Az észt gyermekirodalom iránt érdeklődő magyar olvasók soha nem voltak túlságosan elkényeztetve, a kevés számú, magyar fordításban megjelent műhöz – például Jaan Kross marcipánmeséjéhez, Eno Raud muletságos regényeihez, Ellen Niit verseihez és történeteihez – nálunk is főleg hazai művészek készítettek illusztrációt.

 

Joggal nevezhetjük hiánypótlónak a mindkét részt vevő felet gazdagító kiállítást, hiszen ilyen nagy számban még soha nem mutatkoztak be magyar és észt illusztrátorok egymás országában.

 

Az észt és a magyar művészek a számukra legkedvesebb írást választották ki – akadt, akit két mese is megihletett. A nagynevű mesekönyv-illusztrátorok és ígéretes pályakezdők munkáit egyaránt felvonultató, színpompás és gazdag anyag a tallinni Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be először, észtországi körútja befejeztével látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

A 60 alkotásból álló kiállítást Észtország nagykövetének jelenlétében Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

 

„A nagy mesék, mesemondások ideje soha nem jár le. A mesékre mindig szükség lesz, hiszen mindannyian vágyunk a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére. Ezért is kiemelten fontos a Petőfi Irodalmi Múzeum hazánkban egyedülálló kezdeményezése, a Mesemúzeum alig egy évvel ezelőtti megnyitása, és ebbe a sorba illeszkedik a most megnyíló kiállítás is. Az illusztrátorok megrajzolták saját sárkányukat, királylányukat, boszorkányukat. A képeket áttekintve biztos vagyok abban, hogy mindenki megtalálja közöttük a kedvencét, azt, amelyik visszarepíti a gyerekkorába, és amelyiket szemlélve újra gyermeknek érezheti magát" – mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit.

 

Mese itt, mese ott

A kiállítás 2013. december 31-ig látogatható.

Petőfi Irodalmi Múzeum

1053 Budapest Károlyi Mihály u. 16.

 

http://pim.hu

 

Lantai József 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük