Az ókori görög vázák világa – speciális osztályfoglalkozás a Határtalan antikvitás programsorozat keretén belül. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program részeként rendhagyó tanórára került sor a fóti Garay János Általános Iskolában.

 

Az ókori görög vázák világa – speciális osztályfoglalkozás a Határtalan antikvitás programsorozat keretén belül. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program részeként rendhagyó tanórára került sor a fóti Garay János Általános Iskolában.

 

„Határtalan antikvitás" címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.

A „Határtalan antikvitás" első programja „A diadalív árnyéka" címet viselő levelező pályázat volt, melyet az 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára írtak ki a 2012/2013. tanévben.

A pályázat magyarországi régiója az alábbi megyéket érinti: Borsod-Abaúj- Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Szabolcs- Szatmár-Bereg.

 

A programsorozat a Diadalív árnyéka című levelező pályázattal indult 2012 őszén, amelynek során szlovák és magyar iskolások csoportban dolgozva kerültek közelebb az antik kultúrához. A játék igazi különlegessége a kitalált kerettörténet, amelynek alakulása, szereplőinek kalandjai az interneten követhetők nyomon. A verseny idén tavasszal zárul, a győztes csapatok nyereménye egy budapesti kirándulás: múzeumi foglalkozáson való részvétellel, ebéddel és állatkerti látogatással.

 

A programsorozat keretében nagy érdeklődéssel kísért interaktív családi napokat rendeztek Gödöllőn és Sopronban (Pannóniai matiné), amelyet múzeumpedagógusok részére tartott felkészítő workshopok előztek meg. Az résztvevők hasznos módszereket sajátíthattak el múzeumi családi programok szervezésére és családi füzet írására vonatkozóan.

 

A rendhagyó tanórák előkészítéséhez a Szépművészeti Múzeum munkatársai Miskolcon, Komáromban és Győrben mutatták be a múzeum Antik Gyűjteményének virtuális adatbázisait pedagógusoknak, akikkel közösen kerestek új lehetőségeket virtuális gyűjtemények felhasználására tanórai körülmények között.

 

Ezt követően 2013. február 14-én a fóti Garay János Általános Iskolában Hrivnák Péter Pál tanár úr tartott az ókori görög vázák világába bevezető rendhagyó tanórát az iskola 5. osztályos gyermekeinek. A tanóra megtervezésében a korábbi műhelymunkán szerzett ismeretek nyújtottak segítséget. A workshop keretein belül elsajátított eszközök, módszerek révén a diákok szokatlan módon ismerkedhettek meg a különböző korok és régiók jellemző díszítésmódjaival és a különböző célra használatos ókori vázaformákkal.

Az óra során kreatív, egyedi feladatlapokkal csoportban dolgoztak a gyerekek és játszva-tanulva sajátították el a művészettörténeti tananyagot.

 

Hrivnák Péter Pál elmondta: „A nehezebb feladattípusok miatt hasznos volt csoportmunkát alkalmazni. A módszernek köszönhetően a gyerekeknek alaposan meg kellett vizsgálniuk a képeket és szövegeket, így minden bizonnyal mélyebben rögzül ez a tudás. Az adott vázaformák, a látott képek és stílusok rajzórán is visszaköszönnek majd."

 

A diákok érdekes és különleges élményként élték meg a bemutató órát: „Az idei tanévtől kezdtünk el művészettörténetet tanulni. Nem mindig van lehetőség csoportban dolgozni, de most a feladatlapoknak és a közös munkának köszönhetően szórakoztató módon sok érdekes dolgot tanultunk"– mesélte az egyik tanuló óra után.

 

A „Határtalan antikvitás" program célja, hogy a szlovák és magyar régióban egyaránt közelebb kerülhessen az iskolásokhoz a múzeum és a klasszikus ókori kultúrák világa, miközben megelevenednek a látszólag élettelen tárgyak.

 

A résztvevő csapatok a vetélkedő során feladatlapok kitöltésével vesznek részt a játékban. A kérdések megválaszolása során végzett munka segíti a csoportösszetartást, miközben az iskolások új ismereteket szerezhetnek az antik római világ hétköznapjairól, művészetéről.

A játék igazi különlegessége az interneten is nyomon követhető kitalált kerettörténet.

A „Határtalan antikvitás" (HUSK/1101/1.7.1./0259) keretén belül 2012. szeptember 1. és 2013. július 31. között a két régióban a tervek szerint mindösszesen 7000 fő kerül közelebb az antik kultúrához. A programsorozat osztályfoglalkozások és családi hétvégék keretén belül is megszólítja a fiatalokat, melyek előtt a tanárok és a múzeumpedagógusok részére egész napos felkészítő workshopot tartanak. 

 

A program zárásaként 2013 júliusában ókori témájú nyári tábort rendeznek összesen 60 magyar és szlovák diák részvételével. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program lehetővé teszi, hogy a két országban egyszerre ugyanaz a program magas színvonalon valósuljon meg.

 

http://husk-cbc.eu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük