A Tigáz 2013-ban példaértékű demonstrációs tanpályát és műszaki oktatóbázist hozott létre Miskolcon. A létesítmény célja az ellátásbiztonság növelése a TIGÁZ és a szolgáltatási tevékenységet végző vállalkozások szakembereinek technológiai, munkabiztonsági és tűzvédelmi ismeretei fejlesztése révén. Az elmúlt, közel egy évben több mint ötszázan vettek részt továbbképzésen.

A Tigáz 2013-ban példaértékű demonstrációs tanpályát és műszaki oktatóbázist hozott létre Miskolcon. A létesítmény célja az ellátásbiztonság növelése a TIGÁZ és a szolgáltatási tevékenységet végző vállalkozások szakembereinek technológiai, munkabiztonsági és tűzvédelmi ismeretei fejlesztése révén. Az elmúlt, közel egy évben több mint ötszázan vettek részt továbbképzésen.

Évente átlagosan 100 esetben fordul elő vezetékszakítással kapcsolatos üzemzavar a Tigáz szolgáltatási területén, melyek többnyire a TIGÁZ területén zajló földmunkavégzéshez kötődnek. Ezen esetek többsége közvetlen vagy közvetett módon veszélyezteti a gázfogyasztókat is, ezért a létesítmény kiemelt jelentőséggel bír az ellátásbiztonság növelése, vállalkozói szemléletmód változtatás terén, valamint a vészhelyzetek kezelésében és a megelőzést tekintve.  

2013-ban végzett több tízmillió forintos beruházás keretében létesített demonstrációs tanpályát és műszaki oktatóbázist Miskolcon a Tigáz. A központ a veszélyhelyzetek bemutatásával a gáziparban tevékenykedő szakemberek továbbképzését szolgálja. A bázisnak köszönhetően az elmúlt, közel egy évben több mint 500 fő részesült technológiai, munkabiztonsági és tűzvédelmi továbbképzésben. A Katasztrófavédelemmel kötött megállapodás keretében a demonstrációs pályán 2014 második felében közös képzési program indul a TIGÁZ és a Katasztrófavédelem munkatársai részére.

A tanpályán a szakembereknek lehetőségük nyílik a váratlan műszaki helyzetek szakszerű megelőzésének és kezelésének stresszhelyzetben történő gyakorlására, valamint a havária jellegű események elhárítására. További fontos cél a szakmában előforduló korszerű gáztechnológiai eszközök, technológiák bemutatása, a felmerülő üzemeltetési-technológiai problémák elemzése, kísérletek végzése a fogyasztói zavartatás csökkentése és az üzembiztonság növelése érdekében.

„Társaságunk fokozott figyelmet fordít munkatársai, valamint fogyasztói biztonságának megőrzésére, továbbá az ellátásbiztonság növelésére, ezért mindent megtesz a műszaki és munkabiztonság színvonal javításáért. A gázszolgáltatás technológiai, munkabiztonsági, tűzvédelmi tevékenységek elméleti és gyakorlati oktatása, felelevenítése, valamint a technológiák fejlesztése ezt a cél szolgálják" – nyilatkozta Soós Gábor, a Tigáz-DSO Kft. ügyvezetője.

Kis felbontású video a tanpályáról elérhető az alábbi linken:
http://data.ferlingwebline.hu/Tigaz_Miskolci_tanpalya_video.mp4

Nagyfelbontású video a tanpályáról elérhető az alábbi linken:
http://data.ferlingwebline.hu/Tigaz_Miskolci_tanpalya_video_nagy.mp4

 

A pályán alkalmazott demonstrációs elemek:

Robbanás zárt térben:
Egy oldalról nyitott, süllyesztett 4x2x2m-es beton bunker szabad részét rögzített műanyag fóliával lezárjuk.
A térfogat ismeretében a robbanó képes elegyhez szükséges mennyiségű gázzal feltöltjük, iniciátorral (elektromos gyújtógyertyával való szikráztatással) berobbantjuk.
A szimulálással a célunk a zárt térben történő szivárgás (pl. nyomásszabályozó épület, lakótér) veszélyének érzékeltetése, vagyis a lehetséges következmények bemutatása gyújtóforrás jelenléte, szikraképződés, valamint nyílt láng esetében.

Vezetékszakítás munkagéppel:
Egy leselejtezett árokásó segítségével irányított, vezetékes begyújtás történik. A demonstráció célja, hogy bemutassuk, milyen veszélyeket rejt, ha egy üzemelő gázvezetéket árokásógép megsért, ezzel gázömlést okozva a sérülés környezetében.

Robbanás nyomásszabályozó szekrényben:
Egy selejtezett nyomásszabályozó szekrényben robbanóképes elegy képzésével begyújtás történik. A bemutatóval azt érzékeltetjük, hogy milyen veszélyhelyzet áll fenn, ha nem szabályos körülmények között történik a szekrényes nyomásszabályozó állomás megközelítése, a szekrény nyitása, illetve a munkavégzés a szekrényben. Az elosztói engedélyes területén több száz ilyen állomás üzemel és ellenőrzésük, karbantartásuk napi tevékenység.

Tűz a munkaárokban:
Kiépített betonárokban kis, közép és nagyközép nyomáson gázégést szimulálunk, amelynek célja, az égő gáz okozta károk bemutatása.

Fáklyázás:
Cél a fáklyaszerelés szabályos technológiájának elsajátítása, a fáklya begyújtásának gyakorlása, a fáklyahasználat hő- és hanghatásának megismerése, megismertetése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük