Az Esterházy hercegek szolgálatában töltött három évtized alatt Joseph Haydn két tucat olasz operát komponált, ebből ötöt a fertődi marionettszínház részére, köztük 1773 tavaszán az eredetileg kétfelvonásos, nálunk most rövidebb változatában, egy részben látható Aki hűtlen, pórul jár címűt.

 

 

Az Esterházy hercegek szolgálatában töltött három évtized alatt Joseph Haydn két tucat olasz operát komponált, ebből ötöt a fertődi marionettszínház részére, köztük 1773 tavaszán az eredetileg kétfelvonásos, nálunk most rövidebb változatában, egy részben látható Aki hűtlen, pórul jár címűt.

 

    
    Az Esterházy hercegek szolgálatában töltött három évtized alatt Joseph Haydn két tucat olasz operát komponált, ebből ötöt a fertődi marionettszínház részére, köztük 1773 tavaszán az eredetileg kétfelvonásos, nálunk most rövidebb változatában, egy részben látható Aki hűtlen, pórul jár címűt. A darabot Esterházy herceg az édesanyja névnapjára rendelte tőle. A bemutató 1773. július 26-án volt Eszterházán, a kastély öt évvel korábban épült kis színházában.

    Az Infideltát Mária Terézia Eszterházán történt látogatásakor is eljátszották. A roppant elégedett császárnő állítólag ekkor mondta volna: Ha jó operaelőadást akarok látni, Eszterházára megyek. Az opera zenéjéből árad a rokokó derűje, szinte ott érezzük magunkat azon a szép nyári estén, amikor a hercegi családot a nagyszerű zeneszerző és karmester énekesei és muzsikusai először szórakoztatták el ezzel a mosolygós darabbal.

    A történet a kor vígoperáinak megfelelően könnyen követhető, de fordulatokban, vígjátéki jelenetekben bővelkedik: Filippo gazda a lányát, Sandrinát a tehetős parasztnak, Nenciónak szánja, s ezzel mindjárt négy fiatal boldogságát veszélyezteti. Sandrina ugyanis Nannit, a szegény parasztfiút szereti, Nenciónak pedig Nanni húga, a csavaros észjárású Vespina a kedvese. Filippo vonzó ajánlatára Nencio hajlandónak mutatkozik arra, hogy elhagyja Vespinát. A két testvér azonban megfogadja, hogy megakadályozzák a nem kívánt frigyet, és bosszút állnak a hűtlenkedőn. Vespina álruhát öltve, különböző szerepekben felbukkanva olyan ravasz módon kuszálja össze a szálakat, hogy a végén, akarva-akaratlan, mindenki a saját párjánál köt ki. Hogy a hűtlen valóban pórul jár-e, azt döntse el a néző!

    Fiatal operaénekesek és a Kolibri Színház bábszínészei játsszák el a művet, kihasználva az élő előadás és a bábjáték találkozásából adódó összes meglepő lehetőséget. És van egy nagy meglepetésünk: Mária Terézia a mi előadásunkat is meglátogatja! 

   2009. május 10., vasárnap 11.00 és 15.00
Fesztivál Színház
MATINÉKONCERTEK
Haydn: Aki hűtlen, pórul jár (L infedeltá delusa)
Marionett-opera
Közreműködnek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatói
Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Oberfrank Péter
Bábosok: Szívós Károly és Török Ágnes
Báb-, díszlet- és jelmeztervező: Orosz Klaudia
Rendező: Novák János
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük