Hedry Mária Tündér Míra című mesejátékának 2013. szeptember 29-én volt az ősbemutatója a Veszprémi Petőfi Színházban. Mivel a darab a Klebelsberg Kultúrkúriával és a Marczibányi Téri Művelődési Központtal közös produkció, így október 5-én a Marczi-n, október 6-án a Kultúrkúriában lesz a budapesti ősbemutató.

 

Hedry Mária Tündér Míra című mesejátékának 2013. szeptember 29-én volt az ősbemutatója a Veszprémi Petőfi Színházban. Mivel a darab a Klebelsberg Kultúrkúriával és a Marczibányi Téri Művelődési Központtal közös produkció, így október 5-én a Marczi-n, október 6-án a Kultúrkúriában lesz a budapesti ősbemutató.

 

Holnemvolt országot veszély fenyegeti…

Különös dolgok történnek a palotában: a királyné pár éve eltűnt, a kertben a virágok kővé váltak, mióta Lodovico, a gonosz varázsló lett a király főminisztere.

Mírát, a királylányt néhány hete száműzetésbe küldte édesapja, mert hízelgő szavak helyett a királyt születésnapján egy korsó vízzel ajándékozta meg.

Lodovico ráveszi a kapzsi és könnyelmű királyt, hogy gyártsanak a tó és folyó vízéből aranyat, drágakövet. Megígéri, hogy a világ leggazdagabb királyává teszi, cserébe Míra kezét kéri, így akarja megszerezni a hatalmat. Terve az, hogy elpusztítsa a természetet, helyette műanyag világot akar teremteni a maga számára.

S valóban, az aranycsináló gépek tönkreteszik az élővilágot, a vizek mindenütt szennyesek, mérgezettek lesznek. Danika, a kis királyfi is megbetegszik.

Míra álruhában próbálja megmenteni az országot. Segít neki Jankó, a halászlegény, a palotában Orsolya, a királyi család dadusa és férje Tóbiás, az udvari bolond. Az izgalmas történetben megjelennek a titokzatos mesefigurák, a varázskút, a teknős, a sárkány és a kígyó, hogy részt vegyenek a gonosz elleni harcban.

Ismeretlen csodadoktorok érkeznek a palotába Danikát meggyógyítani. Kik lehetnek ők?…

A vizek fellázadnak, megfenyegetik a királyt és végsőkig éleződik a küzdelem jó és gonosz között.

 

Szereplők

Holnemvolt ország királya: Baranyi Péter

Tündér Míra, a leánya: Gáspár Kata

Danika, a kisfia: Aref Rabbani Ramses / Morvai Levente

Orsolya, a gyermekek dajkája, Tóbiás felesége: Bajcsay Mária Jászai-díjas, érdemes művész

Tóbiás, udvari bolond, kincstárnok: Nyirkó István

Lodovico, gonosz varázsló, Holnemvolt ország minisztere: Keresztes Gábor

Jankó, halászlegény: Vecsei László

Tündér Rózsa királyné: Dominek Anna

Folyó, Kígyó: Terescsik Eszter

Tó, Varangy: Perjési Hilda

Halak, Tengerszemek: Aref Rabbani Ramses, Morvai Levente, Bogdán Attila Dániel, Hunyadvári Ádám Radó, Sári Serf Csanád, Papp Bence, Huber Ákos Kristóf, Kazinczki Tibor Ticzián, Vincze Csaba Zsolt

Díszlet- és jelmeztervező: Libor Katalin

Koreográfus: Sümegi Petra

Rendező: Juhász Róza

 

A darab klasszikus mesejáték. Ám ennél mégis jóval többet jelent, hiszen napjaink égető kérdéseit veti fel, a természet felelőtlen szennyezésének problémáját, közelebbről az élő vizek veszélyeztetettségét. A darabban áttételesen, a mesei elemek segítségével látjuk az önzés, a kapzsiság határt nem ismerő pusztítását, amely már az egész élővilágot fenyegeti.

De, mint a mesékben kötelező, van megoldás, és jóra fordul az igazak sorsa. Talán a valóságban is lehetséges, ha már gyermekkorban felhívjuk a gyerekek figyelmét a maguk életkorának megfelelően a víz fontosságára.

 

Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének egyik fontos üzenete az, hogy óvjuk, vigyázzuk, becsüljük meg a természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. Az írónő elmondta: igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története, a jó és a rossz harca.

„Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés, kapzsiság, miként fenyegeti az élővilágot. Ám, mint a mesékben, van megoldás, és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét, a maguk életkorának megfelelően környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára" – hangsúlyozta Hedry Mária.

 

A Tündér Míra című mesejátékban Gáspár Kata lesz a címszereplő. A fiatal színésznő nagy örömmel érkezett a Petőfi Színházba játszani.

„Vendégelőadásban már szerepeltem ezen a színpadon, a Karinthy Színház Tudós nők című produkciójával voltunk itt. Ebben a darabban együtt játszottam Oberfrank Pállal, aki felhívott, hogy van egy szerep számomra a Tündér Mírában, ha ráérek ebben az évadban. A Nemzeti Színházban hét évadot töltöttem, mindig éves szerződéseim voltak, s ez most lejárt, így igent mondtam. A sors furcsasága, hogy amint szabadúszó lettem, s elvállaltam a veszprémi feladatot, telefonált Karinthy Márton, hogy ő is számít rám egy előadásban. Mivel egy időben lett volna az a premier a Petőfi színházas bemutatóval, de az első felkérés Veszprémből jött, így ezt a munkát választottam – mondta Gáspár Kata, aki pályafutása alatt szerepelt már mesedarabban, ám főszerepet még nem játszott ilyen jellegű produkcióban. Ezért nagy izgalommal és kíváncsian várja a veszprémi gyermekközönséggel a találkozást és reméli, hogy jól fogadják majd az előadást."

 

Hedry Mária: Tündér Míra

a Veszprémi Petőfi Színház, a Klebelsberg Kultúrkúria és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös produkciója – budapesti ősbemutató

mesejáték 5-12 éves gyermekek

 

Jegyár: 1200 Ft., diák jegyár: 800 Ft.

 

2013. október 5. szombat 17.00

Marczibányi Téri Művelődési Központ

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a

 

2013. október 6. vasárnap 17.00

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

http://www.petofiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük