A Le Méridien Budapest Hotel White Lounge bárjában bemutatták a Heineken „Remix Our Future" elnevezésű pályázatán sikeresen szereplő nyolc magyar tervező tíz pályamunkáját.Az idén 140 éves Heineken, tehetséges, feltörekvő dizájnerekre bízta a születésnapi „Limited Edition" palackjainak megálmodását. (lásd: http://euroastra.hu/node/69329). Az április 11-ig látogatható kiállításon a fiatal magyar dizájnerek palackterveit tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A Le Méridien Budapest Hotel White Lounge bárjában bemutatták a Heineken „Remix Our Future" elnevezésű pályázatán sikeresen szereplő nyolc magyar tervező tíz pályamunkáját.Az idén 140 éves Heineken, tehetséges, feltörekvő dizájnerekre bízta a születésnapi „Limited Edition" palackjainak megálmodását. (lásd: http://euroastra.hu/node/69329). Az április 11-ig látogatható kiállításon a fiatal magyar dizájnerek palackterveit tekinthetik meg az érdeklődők.

 

„140 éve vagyunk a piacon és talán azt is mondhatnám, hogy mi vagyunk a legnagyobb és a legrégebbi közösségi hálózat" – mondta a megnyitón Bram Westenbrink, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. marketing igazgatója. A születésnaphoz kapcsolódva világszerte ünnepségeket szerveznek. Az idei év nyitányaként lecserélik a Heineken palackokat és új dizájnos formatervezést kapnak. Miként tudjuk, hogy a siker záloga a jó formatervezés, ezért megkérték a dizájnereket, hogy a múltra építve segítsenek megtervezni a jövőt. Stratégiai partnerük a Design Terminál tervezőinek az alkotásai, itt a White Lounge-ban kerültek bemutatásra. Összesen 1735 pályázat érkezett szinte a világ minden tájáról, ebből választotta ki a 100 legjobbnak ítélt pályamunkát egy nemzetközi zsűri. És a kiválasztott százból tíz pályázat magyar. Felcsillanhat a remény, hogy ebben az évben magyar lesz a győztes.

 

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója megköszönve a lehetőséget, elmondta, hogy számukra nagy jelentőségű a Heineken kezdeményezésében való részvétel. Mint a Magyar Állam kreatív iparágakért felelős ügynöksége, mi másra tekinthetnének mintaként, követendő példaként, mint Hollandiára, a kreatív ipart tudatosan, stratégiai szinten és hosszú távra építő országra, és azokra a holland márkákra, amik ezt a szemléletet a piacon is képviselik. Hollandia és a Heineken is minta a számunkra, a nyitottságát az újitásra és az innovációra folyamatosan bizonyította és bizonyítja.

Az itt látható tervezők elsősorban vállalkozók, a kreatív ipar megalapozói, olyan fiatal emberek, akiknek a segítsége és a teljesítménye által Budapest Közép-Európa legerősebb kreatív ipari központjává válhat. Olyan tehetséges fiatalokról beszélhetünk, akik a világ bármely pontján megállnák a helyüket. És mégis úgy döntöttek, hogy tehetségüket itthon kamatoztatják.

 

Ezek után tekintsük át formatervezőink névsorát és a munkáikhoz fűzött gondolataikat.

 

Kiss Zsombor: Star of the Future

Ezen terv a minimal jegyében fogant, letisztult kompozíció. A lehető legkevesebb elem felhasználásával, sallangoktól mentesen szerettem volna egy újszerű, de mégis klasszikus értékeket és mondanivalót kifejező látványt létrehozni. Gyakorlatilag a Heineken emblémájának újraértelmezésével illetve egy teli zöldszínű flekkbeiktatásával keletkezett a grafika. A központi gondolat az ember – a fogyasztó énjében rejlő kettőség megfogalmazása. Ezen cél legközvetlenebb kifejezési módja a távol keleti kultúrából jól ismert jin-jang szimbólumára való vizuális utalás. Ennek megfelelően a palackot két részre osztottam (zöld/fehér). A logóból kiemelt csillag motívum biztosítja a részek között a kapcsolatot. Ez egy újabb értelmezési szinthez vezet. A múlt és a jelen vagy a jelen (ami már kimondása pillanatában múlt) és a jövő közti kontinuitást jelképezi. A cég életére vonatkoztatva a logónak eme központi eleme a vizuális kulcs egy jövőbe mutató termék filozófia kialakításában, mely a múlt értékeire alapoz.

 

Kiss Zsombor: Rubik stílus

Itt a grafika a Rubik kocka – mint az ötletesség, találékonyság, kreativitás világszerte ismert és elismert szinonimája – működési elvére utal. Ez a gesztus egy sajátos „magyar ízt" csempész a világmárka megjelenésébe. A klasszikus címke grafika szeletekre osztva és egymáshoz képest elcsúsztatva jelenik meg, mintha a palack átminősülne egy megszokottól eltérő formájú Rubik kockává, avagy kirakós játékká. Megtornásztatja a szemet – ezzel interakciót vált ki a nézőből, személyes élménnyé téve a terméket, ami ezáltal közelebb kerülhet a fogyasztóhoz.

 

Kiss Zsombor: Mit rejt a palack?

A grafika címében megfogalmazott kérdésre a válasz a palack testén olvasható: „140 év tradíciója lakozik belül", aminek eredménye a kiváló minőség mind a beltartalom, mind pedig a dizájn tekintetében – ide értve a cég reklámfilmjeiből és egyéb megjelenéseiből, cégfilozófiájából sugárzó innovációt és kreativitást is. Grafikailag mindezen tartalom a csillag formában – mit a logó legkarakteresebb eleme – lett elrejtve. Ez van elforgatva és a palack felületének nagy részét körülöleli, amiben a klasszikus címke tűnik fel. Ezen gesztus jelképezi a kontinuitást múlt-jelen-jövő között.

 

Orosz Richárd: Lollipop bottle

Az ötlet a party szívószál és a nyalóka alapján jött. A kígyózó, színes vonalvezetés és grafikai játék egyfajta belső térérzetet keltve szórakoztató tartalmat sugall, vagy akár olyan hatással van, mintha az ital már bennünk is lenne. Egy ilyen palack kézben tartva valószínűleg vidám látványt nyújthat.

 

Mendrei Miklós (JoJo): Emil

Remélem, egy hosszú barátság elébe nézünk Andrissal, aki ott van tőlem jobbra.

 

Szabó András (Emil Goodman): JoJo

A képen Mendrei Miklós robot-hasonmása mutat az általa elkészített palackra. Az elkészült anyag a Henry Waltz világot jellemző vizualitásban készült.

 

Szabó Balázs: Neonsign

A terveken próbáltam a tradicionális címfeliratos arculatot létrehozni, ezen belül is a kézzel írt, rajzolt betűket alkalmazni. A Heineken arculatából a csillagot és a palack szövegezését használtam – minimális készlettel, ami alkalmazkodik az eredeti arculat színeihez.

 

Kiss Miklós: Remixourfuturemixourfuturemixourfutu

Állandó újratervezés. Redesign. Állandó megújulási vágy. Innováció. Így foglalhatnám össze a Heineken törekvéseit. Amit jelenleg a már-már pattern-szerű játékos tipográfiával, az olvashatatlanság peremén táncolva a „palackba tömtem", az az esszenciája és gyakorlatilag a márka filozófiája. Egy folyamatosan „erjedő", élő, intuitív és intelligens, haladó szellemű gondolkodásmód. Elég, ha csak a palack formájára tekintünk, amit Ora-Ito álmodott meg. A grafikai design, amit terveztem, valahol egy folytatása, „remixelése" a tavalyi munkámnak és egyfata folytatása, „remixelése" néhány ismertebb limitált szériás palacknak is.

 

Nyári Eszter: Your Hero

Mindenkinek szüksége van hősökre, a miénk a Heineken, a jövőnk hőse. A múltra építve újat teremt, a jövő palackja időtlen, egy időkapszula, amely megtestesíti a száznegyven év alatt ikonná vált márkát. A külső egy halhatatlan szerkezet, amely a gondosan előállított belső tartalom minőségét és örökérvényűségét hivatott alátámasztani. A terv a mérnöki pontossággal, gondossággal és hozzáértéssel elkészített sörnek kíván méltó csomagolást adni. A 'Remix Our Future' kiadás egy hagyaték a jövő nemzedékének, a bizonyíték, hogy a Heineken minden időben megállja a helyét és letaszíthatatlan a pozíciójából.

 

Rokob Csaba: Csillagkép

Miért van a piros csillag a Heinekenen? Ez a márka eredeti jelzése, pontos eredete azonban nem ismert. A középkorban az európai sörfőzők szimbóluma volt, akik misztikus, sörüknek védelmet biztosító erőket tulajdonítottak neki. Egy másik magyarázat szerint a csillag négy csúcsa a föld, tűz, víz és szél őselemeket jelképezi, az ötödik csúcsa pedig az ismeretlent. A harmadik magyarázat szerint a sörfőzde bejárati ajtajára helyezett csillag helyzete a sörfőzési folyamat állapotát jelezte. A hidegháború során módosították az eredeti kialakítást, hogy elkerüljék a kommunizmus jelképével való hasonlóságot, de annak végén visszaállították az eredeti, teljesen piros csillagot. De miben segítenek a csillagok, csillagképek? Éjszaka nem könnyű tájékozódni, a Nap nem segít nekünk ebben. Helyére lép a Hold és a csillagok, melyek segítségével meg tudjuk állapítani az égtájakat. A Földről nézve a csillagok helyzete az égen lassan ugyan, de folyamatosan változik. A Föld egy adott pontjáról azonban az égbolt bizonyos része az év minden napján látható. A Kis Medve csillagkép legfényesebb xsillaga a Sarkcsillag, fénye és helyzete miatt a tájékozódás egy jellegzetes pontja. A Kis Medve Magyarország területéről egész évben látható, azaz sosem nyugszik le…

 

http://www.heineken.com/hu/home.aspx

http://www.facebook.com/heineken

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük