2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hét milliárd Ft értékű fejlesztés a főváros közösségi közlekedésében

4 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/33423"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bkv_1.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.bkv.hu" title="www.bkv.hu" width="100" height="57" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.bkv.hu/">www.bkv.hu</a> </strong></span></span><p>Európai uniós forrásokból fejleszti forgalomirányító és utastájékoztató rendszerét a BKV Zrt. A fejlesztés eredményeképpen kiszámíthatóbb közösségi közlekedési szolgáltatást biztosít a BKV, amelyhez megbízható tájékoztatás is társul.

  www.bkv.huwww.bkv.hu

Európai uniós forrásokból fejleszti forgalomirányító és utastájékoztató rendszerét a BKV Zrt. A fejlesztés eredményeképpen kiszámíthatóbb közösségi közlekedési szolgáltatást biztosít a BKV, amelyhez megbízható tájékoztatás is társul.

  www.bkv.huwww.bkv.hu

Európai uniós forrásokból fejleszti forgalomirányító és utastájékoztató rendszerét a BKV Zrt. A fejlesztés eredményeképpen kiszámíthatóbb közösségi közlekedési szolgáltatást biztosít a BKV, amelyhez megbízható tájékoztatás is társul.

Új, minden eddiginél színvonalasabb forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert vezet be a BKV Zrt. a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A BKV vezérigazgatója a megvalósításra kiírt közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, a Synergon Rendszerintegrátor Kft-vel 2010. október 27-én írta alá a vállalkozási szerződést, amelynek összértéke nettó 6.975.783.280,- Ft. A csaknem 7 milliárd Ft nagy részét (6.648.583.280,- Ft) a megvalósításra fordított vállalkozói díj képezi, amelyet szoftverkövetési és szoftverfejlesztési díj egészít ki.

Az uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében 2012-re korszerű, európai színvonalú, a közösségi közlekedési járművek műholdas helyzet-meghatározásán alapuló forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer létesül Budapesten. A villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózatra kiépülő informatikai rendszer a BKV szolgáltatási színvonalának jelentős emelését teszi lehetővé az egyenletesebb, kiszámíthatóbb közlekedés révén.

Az utastájékoztatási és forgalomirányítási feladatkörök, valamint a közlekedésfejlesztési projektek várhatóan 2011 második felében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) irányítása alá kerülnek. A projekt utazóközönség számára is látható eredményei illeszkednek a BKK szakmai koncepciójához, a főváros közlekedésfejlesztési, stratégiai céljaihoz. A vélhetően a projekt időtartama alatt megvalósuló, BKV-t érintő szervezeti átalakítások a projekt keretein belül rendezhetőek.

Pontos, megbízható információk – A megvalósuló projekt látványos elemei a létrejövő korszerű, valós idejű utastájékoztatási megoldások lesznek. A GPS technológián alapuló rendszer lényege, hogy a járművek közlekedéséről pontos információkat szolgáltat majd az interneten, bárki számára elérhető felületen, mobil eszközökön (mobiltelefonon), valamint a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzőkön egyaránt. A rendszer kiépülésével a megbízható információkat az eddigieknél gyorsabban tudjuk utasainkhoz eljuttatni.

Kiszámíthatóbb, egyenletes közlekedés – Az új rendszer bevezetésével, a járművek helyzetének pontos ismeretében egyszerűbbé válik a forgalmi beavatkozások megtervezése, hatékonyabbá válik a forgalom irányítása. A bevezetendő rendszer döntéstámogatási mechanizmusai fogják biztosítani a menetrendek betartatását, a közösségi közlekedési járművek egyenletesebb közlekedését, amelyet a kísérleti jelleggel megvalósuló jelzőlámpa-befolyásolás is elősegít. A BKV forgalomirányítói az esetleges forgalmi zavarok esetén gyorsan, rugalmasan és hatékonyan tudnak beavatkozni, és tevékenységükről az utasok számára tájékoztatást adni.  

Esélyegyenlőség – Az utastájékoztató rendszerben olyan folyamatokat támogatunk és olyan műszaki megoldásokat alkalmazunk, amelyek tekintettel vannak rendszeres és alkalmi utasaink, a magyarul nem beszélők, a vakok és gyengénlátók, a hallássérültek és a mozgásukban korlátozottak speciális tájékoztatási igényeire egyaránt. A rendszer a korábbiaknál magasabb színvonalon biztosítja a többcsatornás, többnyelvű és minden korábbinál célzottabb, személyre szabott tájékoztatást.

A szerződés szerint a kivitelező integrált forgalomirányító diszpécserközpont kialakítását, 2295 db jármű fedélzeti vezérlő és utastájékoztató berendezéssel történő felszerelését, 545 jármű új utastájékoztató kijelzőkkel történő felszerelését, 123 helyszínen összesen 257 új közterületi utastájékoztató berendezés telepítését, továbbá 30 jelzőlámpás csomópontban a közösségi közlekedési járműveket előnyben részesítő megoldások telepítését vállalja. A megállapodás része a webes felületen és sms-en keresztül történő utastájékoztatás bevezetése is, valamint mindezek háttér- és kommunikációs rendszerének biztosítása.

A projekt keretében megvalósuló rendszer átadásának időpontja 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük