Bokros LajosBokros Lajos

A közgazdasági szadizmus kitalálója és magalapítója Bokros Lajos volt pénzügyminiszter korában. Ezzel új minőséget vezetett be a közgazdaságba, ahol – legalábbis korábban így verték belénk az egyetem tudós professzorai: a józan pénzügyi racionalizmus érvényesül.

 Bokros LajosBokros Lajos

A közgazdasági szadizmus kitalálója és magalapítója Bokros Lajos volt pénzügyminiszter korában. Ezzel új minőséget vezetett be a közgazdaságba, ahol – legalábbis korábban így verték belénk az egyetem tudós professzorai: a józan pénzügyi racionalizmus érvényesül.

 

A neoliberalizmus ezt a racionalitást minden határon felül megnövelte. Az első fokozata ennek a politikának minden emberi, vallási és kulturális érték, hagyomány tökéletes semmibe vétele volt. Amikor annak eldöntésére, hogy a beteg életben maradjon vagy meghaljon egyes egyedül a közgazdasági racionalizmus volt a mérvadó. Pontosan úgy, amikor egy állattenyésztő telepen eldöntik: az állatot rögtön vágóhídra küldik, halálra injekciózzák, vagy éppen meggyógyítják.

Magyarországon szerencsére nincsen euthanázia, mert akkor a kórházak szakmányban ezzel foglalkoznának. Olcsóbb, gazdaságosabb mint a gyógyítás.

Ebben a környezetben lépett akkor színre Bokros Lajos, aki a közgazdasági szadizmusával kivívta sokak haragját. Ezt a csomagot akkor Bokros Csomagnak hívták. Egyes elemeit ugyan közgazdaságilag lehetett a neoliberalizmus egyében indokolni. De nagyon sok elemét még azzal sem. Ugyanis ahhoz képest, milyen sok szenvedést okozott az embereknek, a haszon elenyésző vagy éppen semmi sem volt, de ugyanakkor előfordult az is, hogy a járulékos kár jóval nagyobb volt, mint amennyit az egész intézkedés sorozat hozott.

A Bokros csomag klasszikusa a tandíj bevezetése volt. Az állam nagyon keveset nyert rajta, de egy generáció kirekesztődött a felsőoktatásból. Nem véletlen, hogy Ausztria, belátva, hogy a tandíj éppen a saját jövőt teszi tönkre, mert megakadályozza hogy azok jussanak a felsőoktatásba, akiknek az ország jövője nyugszik 2009 októberében eltörölte még a névleges tandíjat is a felső oktatásban.

Barack Obama is rájött arra, hogy a nemzet egészsége szempontjából szükséges az, hogy mindenkinek joga legyen egészségügyi ellátásra, azaz ne csak azok kik fizetnek, hanem mindazok akik az ország polgárai. Ez is sima racionalitás, de nem a klasszikus neoliberális felfogás szerint. Ugyanis a nem ellátott emberek olyan betegséget terjesztenek, olyan járványokat indukálnak, amelyeket nehezen jóval nagyobb költséggel lehet legyőzni. Nálunk is, ha van egyáltalán szűrővizsgálat a végeláthatatlan várólistákkal kezelik majd a kiszűrteket. Ha egyáltalán kezelik. Amikor már a kezelés csak nagyobb költséggel valósítható meg. Vagy hatástalan. Nagyon sok kiszűrt rákos beteget írnak fel olyan listára, ahol a végeláthatatlan jövőben kap valamilyen költséghatékony – értsd nem orvosilag hatékony – terápiát.

Bokros iskolája a világbanki „Klón kormány" azaz Bajnai és csapata szm,ára is követendő példa, amit intézkedéseik sugallnak:

  • – családi pótlék adóztatása
  • – a cafeteria és más természetbeni juttatások adóztatása
  • – az egészségügy-politika
  • – oktatáspoltika
  • – nyugdij melletti munka tilalma
  • – MÁV szárnyvonalak bezárása

A sort lehetne a végtelenségig folytatni. Magyarország ismét első lett a világon, és minden neolib közgazdász rejtett vágyainak kiélője. Az adófasizmus mellett a közgazdasági szadizmus a mindennapok része lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük