Napi elemző munkám során akadtam rá a az alábbi magyar írásra: http://sorkoz.blog.hu/2013/03/23/penzugyi_fasizmus_1  : ezt mielőtt tovább olvassák ezt az írást érdemes elolvasni…

Napi elemző munkám során akadtam rá a az alábbi magyar írásra: http://sorkoz.blog.hu/2013/03/23/penzugyi_fasizmus_1  : ezt mielőtt tovább olvassák ezt az írást érdemes elolvasni…

Nos láthatják, bekövetkezett az amit senki sem gondolt. Még Ciprus tisztességben megőszült népe sem: Rá lehet kényszeríteni egy országot, hogy kifossza a bankszámláit saját polgárainak egy Mindenható Bankhatalom nevében. Ciprus ugyanakkor csalódott. Mert a Nagypoltika jegyében eddigi barátaik, akik pedig jóléti szolgáltatásaikat és alacsony adóikat élvezték, az oroszok sem léptek védelműkben. Csak a szintén kifosztott görögök próbáltak segíteni azzal, hogy átvették a ciprusi bankok görögországi fiókjait.

 

A görög válság azonban sok tanulságot hozott, és ez a hivatalos kormánypolitikával, a magyarra is szemben megy:

1. Az elektronikus fizetések nem megbízhatóak – bármikor zárolhatják a bankszámlákat, akadályozhatják a hitelkártyák használatát és a pénzátutalásokat.

 

2. Az eddig érinthetetlennek nézett bankbetéteket is bármikor einstandolhatják. Most már senki sem hisz a hivatalos szövegeknek, hogy a bankbetét garantált. A bankbetét az a pénz, amiért az EU, az IMF  és az Európai bank bármikor kinyújthatja mocskos kezét, ha úgy gondolja kell neki.

 

3. Akinek esze van, az megpróbálja aranyba és más kincsképző, de nem klasszikus monetáris eszközbe menekíteni pénzét. Ezt több országban, több helyen tárolja. Igyekszik olyan országot (is) választani, amely nincsen adatcsere kapcsolatban saját hazájával.

 

4. Mivel az állam (vagy ha jobban nézzük a nemzetközi pénzügyi szervezetek lopnak, mert ez bizony lopás a durvábbikból) az állampolgárok ezek után felhatalmazva érzik magukat, hogy ugyanúgy tegyenek. És a fizetéseket alternativ módon oldják meg, az állam tudta nélkül. Anélkül, hogy összeesküvés elméletet emlegetnék, vajon miért éppen most jutott eszébe a horvát, a bolgár és a magyar államnak a pénztárgépek Adóhivatali bekötése, a készpénzforgalom drasztikus ellenérzése és korlátozása?

 

5. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Magyarországon nincsen Euro. Ugyanis ezt a receptet nem lehet ott megcsinálni, bár lehet folyamatosan hallani, hogy egyes baloldali csoportok és lobbyk nagyon szeretnék rendszerváltozás érdekében bedönteni a forintot. Ahogy jelenleg lehet látni, ez a törekvés egyelőre sikertelen. Szerencsére, bár a magyar sajtó hangos az ilyen törekvésektől és (ál)hírektől.

 

6. Ne gondolja senki, hogy az események véletlenül vettek ilyen fordulatot Ciprusban (Görögországban, Írországban. Olaszországban stb). Ez egyfajta bosszú és az azt megvalósító pénzügy puccs volt. Hogy oda a bankárvilág számára kívánatosabb vezetők kerüljenek, illetve Cipruson az alacsony adószintnek egyszer s mindenkorra véget vethessenek. Meg addig nem tudták őket rákényszeríteni némi, a saját törvényeik szerint tiltott adatszolgáltatásra sem. Különben jelenleg egyetlen EU-n belül elérhető ilyen hely maradt, MAN szigete, de azt direktben nem, csak Anglián keresztüli pénzutalással lehet optimális adófeltételekkel elérni.

 

Mindezek summája: csak az állam kiváncsi zabráló tekintetén kívül tárolt pénz és érték van megbízható kezekben. És amit nem oszt el újra, az hasznosul megfelelő mértékben. De még mindig nincsen meg az emberek nagy részének a pénzügyi intelligenciája. Sehogy sem. Sem itthon sem az országok nagy részében az Unión belül. Eddig nem voltak intézményesen rákényszerítve ilyen gondolkodásra. A ciprusi helyzet talán felnyitja a szemeket.

A helyzet azonos azzal, amikor nagy vagyonok úsztak el a világhaborúban azzal, hogy hadi kötvényeket, hazafias kötvényeket vetettek az emberekkel. Amelyeket vagy visszaadtak, vagy mint a Monarchia kötvényei elvesztek.

Volt egy olyan megoldásról is szó, nem lehet tudni milyen lesz a tényleges, hogy gyakorlatilag a valamikori búbánatos jövöben beváltható kötvényekkel kárpótolnak. Amit elfiogadtak a lekötött betétek automatikus lekötése újból és a lekötés felbontásának tilalma az is majdnem olyan, mintha elkonfoskálták volna.

És ne feledjük: Ha egyszer megcsinlták, akkor akár velünk is megcsinálhatják, itt Brüsszelben, de akár olvasóinkkal Magyarországon vagy Ausztriában egyaránt. Bárhol az Európai Unióban.

 

Advocatus Diaboli

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük