A Bethlen Téri Színház csütörtökön a Honvéd Együttes Színészkara műsorával indította a hétvégét (lásd: http://euroastra.hu/node/74752). Pénteken kabaré, szombaton Gergye Krisztián Társulata következik, és a vasárnap Marica Bábszínházával a gyerekeké. Remélem, kedves Olvasónk Ön is ott lesz.

 

A Bethlen Téri Színház csütörtökön a Honvéd Együttes Színészkara műsorával indította a hétvégét (lásd: http://euroastra.hu/node/74752). Pénteken kabaré, szombaton Gergye Krisztián Társulata következik, és a vasárnap Marica Bábszínházával a gyerekeké. Remélem, kedves Olvasónk Ön is ott lesz.

 

2013.október 4. 19.30

BETHLEN TÉRI KABARÉ

Bethlen Téri Színház és a Stand Up Brigád közös produkciója.

 

Újra kabaré a Bethlen téren! A Stand Up Brigád humoristái a Kellér-féle kabaré estek hagyományait követve elevenítik fel újra a pesti Csikágó legendás kabaréjának hangulatát. A műsor során a 30-as évek tréfáitól jutnak el napjaink siker-műfajához, a stand-up comedyhez!

Ezen felül rádiókabarés sikerszámok, szkeccsek színesítik az estet, és akinek mindez nem elég, annak szólunk, hogy a műsorban szerephez jut egy táncos komikus is!

A kabaré humormentora, a Stand Up Brigád „Szőke Szakálla": Beleznay Endre.

Konferál: Beleznay Endre

Közreműködnek: Tényi Anett, Szép Bence, Ürmös Zsolt és Grecsó Zoltán

A jeleneteket írták: Kellér Dezső, Ürmös Zsolt, Szép Bence

Zene: Polgár Péter

A műsort összeállította: Ürmös Zsolt

 

Beleznay Endre: „Az én életem ugyanolyan botrányos, mint amíg a takaród ér. Egy felkészült, kitűnő szülészorvos, erősen képzett szülésznők és saját enyhe tiltakozásom dacára megszülettem. A légzésem beindítására kitört heves ütközetnek fittyet hányva életben maradtam, sőt, a szakszerű gondozás szöges ellentéteként elhagytam a szülészeti klinikát, gyermekbetegségek hosszú, reményteljes csíráival elmém sötét bugyraiban. De nem csak a gyermekkor. Hiszen lázadva a modern út minden egyértelmű vívmányával szemközt, nőkkel kezdtem szexuális életet élni. Vállaltam az ezzel járó meg nem értettséget, a botránkozó tekinteteket, az aljas, rosszindulatú pletykákat és a Föld túlnépesedésének iszonyú veszélyét. Melynek irányában megnősültem, majd tetézve mindezt 1 teljesen ép, egészséges, okos, tehetséges leánygyermek apjaként, ki tudja mi mindent ennek a megnyugvóan őrült és dekadens világ zajának küszöbe megett. Majd kiköpött, és tovább. Ha csak az elfogyasztott kolbászokra gondolok. Vagy, hogy számos szakember tanácsának ellenére nem szedek drogokat és nem csalom a feleségem. De ez maradjon köztünk. Hátha kitudódna, és a megtorlás robajló fellegei.
De mindennek legalján művész vagyok. Színházi szerepek sokasága, apró-seprű tévéjátékok, füstös kocsmák, árnyas falunapok kemény iskoláján végigkínlódva egy igazi, egy meg nem értett, egy ősi, egy szenvedő, egy univerzális, egy mindent tudóan depressziós, életunt, nagy művész – szerettem volna lenni, de jött az álinterjú, és a gigasztárok kietlen, magányos, feneketlen csúcsára taszított. Aztán Konkrét Csávó, Dr. Szikláné dr. Szilaly Aranka, Emberek a Holdon, Szőke Kóla, Szeszélyes és még sorolhatnám. De nem.
Persze a nagy művészet mindmáig kerülget, de majd ellensúlyozom. Megígérem."

www.standupbrigad.hu

 

2013. október 5. 19.30

Gergye Krisztián Társulata bemutatja:

DISKURZUSMŰVÉSZ(T)ESTEK (bemutató)

Gergye Krisztián alultáplált, szórakoztatóipari tevékenység-est sorozata, minden műfajtól függetlenül, minden alkalommal más és más vendégművésszel.

Minden hónapban egyszer, amikor egy független színház rendszerint felborul, mármint térileg, és konkrétan a Bethlen téri, mármint mint színház, amint felborul … mindez mára olyan mindennapos … mondhatni közhely … de itt legalább tudhatóan csak egyszer egy hónapban, jelesen októbertől … rendszeresítve.

Amikor egy kortárs betér, és hoz magával egy mindig mást, ahogy ez rendszerint előfordul, ha van egy kis felfordulás, hogy lehessen… mármint valami … kortárs.

 

Az első est címe: HARAKYRIE ELEISON és vendége: Szalontay Tünde

Szereplők: Gergye Krisztián és vendége, Szalontay Tünde

 

Mert akinek nem inge, nem veszi magára, és ha én nem veszem magamra, persze akkor is rám adják, de akkor szépen elbújhatok a nem szól szám nem fáj fejem takarásába, halkan kussolhatok, és éhes disznóként makkommal álmodhatok, és folytathatnám köldöknéző maszturbációimat, művészileg szépelegve, férfi és nő párkapcsolatanalíziseit újraértelmezve, átélten, éhpénzen, kopp.

 

Folyamatos a sodródás, amibe megpróbál beleállni a magyar, de önmeghatározó tevékenységét folyton az áramlatok próbálják modifikálni, mert folyton mihez képest kell függetlennek lenni, paradigmaváltani, és hiába akar az alter stabil cölöpöt verni a pesti Dunába függetlenségi nyilatkozatként, ha a jegén újabb és újabb kultúrkirályt koronáznak vagy lékelnek alá, akinek mindennapi ellenségét, add meg neki ma. A független cölöpök meg a Duna jegébe fagyva nézik, vagy kihajóznak idegen tengerekre, szégyent hozni a magyarra.

Támogató: EMMI

 

Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival.

A táncszínházi produkciókon túl társulata rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat. A Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

Díjai

Gergye Krisztián a számos előadásdíj mellett alkotói munkásságáért 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta az Évad Legjobb Alkotója díjat, 2009-ben a Harangozó-díjat, 2010-ben az Imre Zoltán-díjat.

www.gergye.org

 

2013. október 6. 10.00

AZ ÉSZAKI SÁRKÁNY BIRODALMA– Interaktív családi vasárnap, gyerek és felnőtt foglalkoztató  (bemutató)
Marica Bábszínháza
Bábos installáció. Interaktív mesés kalandozás a ryjyk birodalmában.

 

Mese a lapp asszonyról, elrabolt lányokról, sárkányokról.

Szőve, fonva, csomózva. Repülünk pókfonálon, selyemszálon, táltosokon, szőnyegeken. 

Gyapjúszálak suttogják csodás meséiket.

 

Közreműködnek: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária bábművészek

 

A MARICA BÁBSZÍNHÁZA egy új, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt szóló vasárnapi programsorozat, melyben minden alkalommal más-más téma köré épül fel a kétórás interaktív program. Jegyet csak akkor kell váltanod, ha már betöltötted a hármat. És ha ez nem lenne elég, minden jegy mellé jár egy pohár limonádé és mesekeksz tízóraira.

 

Tárnok Marica bábművész színészként kezdte pályafutását. Tagja volt a Független Színpadnak, a Gergye Krisztián társulatnak, játszott a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Budapest Bábszínházban és számos független kortárs társulattal is dolgozott. Drámapedagógiai és múzeumpedagógiai programokat, dráma- és bábjáték foglalkozásokat vezet. A Bethlen Téri Színházban már találkozhatott vele a közönség, mint kortárs táncos, színész, bábművész, rendező, tartott foglalkoztatót, kézműves foglalkozást, színházi „kulisszajárást

www.maricaprodukcio.hu

 

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.bethlenszinhaz.hu/

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük